Hronologija 2000–2008 >

Amerika–Srbija, odnosi

"Amerika je jedna silna država i na suvu i na moru, koja se može meriti među najveće i najsilnije države, ona je zaključila ugovore sa Francuskom, Engleskom, Nemačkom itd. Dakle, što god je mogla dobiti od ovih sila, ona je dobila, a sve druge sile opet što su god mogle dobiti od nje one su dobile. Pa zar se može pretpostaviti, gospodo, da ćemo mi, ovako mala i slaba Srbija, moći nešto više dobiti i izvući od Amerike, nego što su ove druge sile dobile i izvukle?" Ovo je, u februaru 1882, u Narodnoj skupštini govorio poslanik Nikola Pašić, u debati o tome da li sa Amerikom zaključiti trgovinski ugovor i konzularnu konvenciju i time uspostaviti diplomatske odnose.

Većinom glasova Skupština je 3. februara usvojila i ugovor i konvenciju. Na drugoj strani, američki Senat je, bez debate i amandmana, ova dva dokumenta izglasao 5. jula iste godine, da bi ih predsednik Čester Artur potpisao devet dana kasnije.

Američki diplomata Judžin Skajler, u međuvremenu imenovan za opunomoćenog ministra i generalnog konzula u Rumuniji, Srbiji i Grčkoj, dolazi u Beograd, gde 10. novembra kralju Milanu predaje akreditive, a pet dana kasnije razmenjuju se ratifikacioni instrumenti. Ugovori stupaju na snagu 27. decembra 1882.


2000.

7. oktobar – Konstituisana Skupština SRJ. Vojislav Koštunica položio zakletvu pred oba doma parlamenta. U narednim danima Koštunica je primio brojne državnike, EU i SAD ukinule su ekonomske sankcije SRJ obnovljene tri godine ranije zbog situacije na Kosovu, otvoren je proces pomirenja sa Evropom i normalizacija odnosa sa Zapadom i susednim zemljama.

11. oktobar – Zamenik američkog državnog sekretara Stroub Talbot izjavio je da SAD sada neće insistirati da jugoslovensko rukovodstvo preda bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

17. novembar – U Dejtonu obeležena petogodišnjica potpisivanja mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH. Nijedan od potpisnika iz bivše Jugoslavije nije prisustvovao svečanosti. Američkom predsedniku Bilu Klintonu, tom prilikom, dodeljena je nagrada za mir "Dejton pis prajz".

12. decembar – Američki ambasador u UN-u Ričard Holbruk nagovestio održavanje međunarodne konferencije o Kosovu.

19. decembar – Savetnik za nacionalnu bezbednost novoizabranog američkog predsednika Džordža Buša, Kondoliza Rajs, izjavila je da će nova administracija ispoštovati preuzete obaveze na Balkanu, ali je najavila i "neke promene".

31. decembar – Prema pisanju američke štampe, dva događaja koja su obeležila 2000. godinu su izbori za Belu kuću i demokratske promene u Srbiji. Za ličnost godine "Tajm" je proglasio predsednike SAD i SRJ Džordža Buša i Vojislava Koštunicu.


2001.

19. januar – Odlazeći američki predsednik Bil Klinton doneo je odluku o ukidanju spoljnog zida sankcija SRJ.

15. februar – Razmenom ambasadora, nakon dve godine, i formalno obnovljeni diplomatski odnosi SAD i SRJ.

27. februar – U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu, odlazak bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića sa vlasti SAD ocenile kao najvažniji događaj na tom planu u 2000. godini.

29. jun – Na donatorskoj konferenciji za Jugoslaviju, održanoj u Briselu, prikupljena je milijarda i 280 miliona dolara pomoći SRJ. Uz učešće delegacija iz 43 zemlje i 26 međunarodnih organizacija, Sjedinjene Američke Države su najavile povećanje donacija sa početnih 100 na 182 miliona dolara.

21. decembar – Američki Kongres usvojio zakon kojim se najavljena pomoć Srbiji od 115 miliona dolara uslovljava potpunim ispunjavanjem međunarodnih obaveza, pre svega u vezi sa punom saradnjom sa Haškim tribunalom.


2002.

9. januar – SAD su ukinule sankcije na prodaju oružja SRJ uvedene u septembru 1991.

14. mart – Pripadnici Službe bezbednosti Vojske Jugoslavije (VJ) priveli su potpredsednika republičke vlade Momčila Perišića, potpukovnika Miodraga Sekulića, pripadnika saveznog MUP-a Vladimira Vlajkovića i službenika američke ambasade u Beogradu Džona Dejvida Nejbora. – Jugoslovenski državljani osumnjičeni su za špijunažu i odavanje vojne tajne. SAD uložile usmeni protest zbog hapšenja američkog državljanina.

21. maj – Američki državni sekretar Kolin Pauel saopštio da su SAD odlučile da deblokiraju ekonomsku pomoć SR Jugoslaviji.


2003.

1. april – Kolin Pauel, američki državni sekretar, posetio Beograd.


2004.

31. mart – SAD zamrzle pomoć Srbiji zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom.


2008.

21. februar – Održan miting u Beogradu pod nazivom "Kosovo je Srbija", pola miliona ljudi na ulicama, u neredima zapaljena američka ambasada, poginuo Zoran Vujović.

28. februar – Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić naložio povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale Kosovo.

19. mart – Američki predsednik Džordž Buš odobrio isporuku oružja Kosovu.

28. oktobar – Miladinu Kovačeviću određen pritvor zbog sumnje da je naneo teške telesne povrede Amerikancu Brajanu Štajnhaueru.

dragoslav grujić i dokumentacioni centar "vreme"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST