LGBT populacija >

Parade će biti, ali kada

Nakon prvobitne zabune oko tačnog datuma održavanja gej parade u Beogradu, dilema je donekle razrešena: ovog leta parada će biti održana, a pregovori o datumu su još u toku.

Dok je Gej-strejt alijansa (GSA) uz konsultacije sa drugim LGBT organizacijama odredila datum održavanja prve Parade ponosa u Beogradu – 23. avgust, Organizacioni odbor Parade demantuje da je bilo kakav datum dogovoren.

Iz Organizacionog odbora navode da je zbog neodgovorne odluke GSA da u javnost iznese preliminarni datum održavanja Parade, ova organizacija isključena iz tog tela.

U saopštenju Organizacionog odbora navodi se da je do ugrožavanja bezbednosti učesnika i organizatora Parade ponosa došlo "zbog neodgovorne odluke Gej-strejt alijanse da u javnost iznese preliminarni datum održavanja manifestacije". "Pored ugrožavanja bezbednosti, navedenim postupkom Gej-strejt alijansa je prekršila prvu tačku Memoranduma o saradnji LGBT grupa na organizovanju Parade ponosa. Ovim činom, GSA je pokazao da su mu političke ambicije i samopromocija predsednika GSA Borisa Milićevića ispred interesa celokupne LGBT populacije", navodi se u saopštenju.

Boban Stojanović, koordinator Centra za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti, razjasnio je u intervjuu za dnevnik "Borba" zašto je bitno da javnost još ne sazna tačan datum održavanja gej parade u Beogradu: "Datum koji je dospeo u javnost je određen kao preliminarni termin i određen je zbog potencijalno jače bezbednosti uoči koncerta američke pevačice Madone. Parada ponosa će biti održana onog trenutka kada budemo dobili potpune garancije da će skup biti adekvatno zaštićen i da će učesnici i organizatori biti bezbedni. Da se u javnosti ne bi stvarala dodatna tenzija, dogovor Organizacionog odbora Parade ponosa 2009. bio je da datum bude saopšten tek nakon dogovora s policijom, a takvi pregori su još u toku", rekao je Stojanović.

GSA je kao inicijator održavanja Parade ponosa predao prijavu skupa nadležnom odeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova i, kao što je i ranije najavio, sa svojim partnerima će učiniti sve da taj skup prođe mirno i bez nasilja i provokacija sa bilo koje strane. Cilj Parade ponosa 2009. godine je da se ukaže na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe, a ti problemi se, pre svega, odnose na visok stepen homofobije u društvu, diskriminaciju LGBT osoba na svim nivoima i pojačan stepen nasilja prema LGBT osobama. Gej-strejt alijansa podseća da novousvojeni zakon o zabrani diskriminacije garantuje svim građankama i građanima jednakost pred državom i dodaje da će održavanje Parade ponosa biti jasan korak kojim će čitavo društvo pokazati spremnost da ovaj zakon sprovede u praksu. "Nastojaćemo da kroz saradnju i pritisak na državne institucije i organe, civilni sektor i javno mnjenje svi zajedno krenemo u rešavanje ovih problema i poboljšanje statusa LGBT populacije u Srbiji. Podsećamo da najviši pravni dokumenti Republike Srbije i međunarodne povelje čija je potpisnica naša država u potpunosti afirmišu pravo na javno okupljanje i u potpunosti zabranjuju nasilje prouzrokovano mržnjom", saopštio je GSA.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST