Nasilje u školi >

Šamaranje, pljuvanje i ćutanje

Osim što će zajedno napustiti Srednju tehničku školu "Nikola Tesla" u Sremskoj Mitrovici – ona zbog penzije, on zbog napada na nju – profesorka hemije Marija Mošić i njen učenik O.M. će morati da odgovaraju za incident koji se prošlog utorka dogodio na poslednjem času hemije u odeljenju E/1. Prosvetna inspekcija zatražila je da se protiv oboje pokrenu disciplinski postupci, pošto je Inspekcijska komisija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, na osnovu inspekcijskog nalaza, konstatovala da je nastavnica hemije prva udarila učenika, a da joj je on uzvratio udarcima i nedoličnim ponašanjem.

Zahvaljujući snimku koji su učenici iz E/1 zabeležili telefonom i postavili na Jutjub jasno se vidi šta se dogodilo: nezadovoljan time što mu profesorka nije dozvolila da sam pogleda ocene u dnevniku, petnaestogodišnji O. M., četiri puta mlađi i bar dva puta teži od nje, bukvalno je profesorku saterao u ćošak. Pošto skoro trominutno ubeđivanje nije pomoglo, O.M. je izgubio strpljenje i pokušao da otme dnevnik. Profesorka ga je udarila po licu i u tom trenutku O.M. je izgubio interesovanje za dnevnik i – prešao na profesorku. Sledeća dva minuta usledili su šamaranje i pljuvanje. U odbranu profesorke stala su samo trojica učenika. To što su ostali stajali sa strane i "nemoćno posmatrali", profesor koji, takođe, predaje odeljenju E/1 objasnio je strahom od odmazde – O.M. je odavno poznat kao kavgadžija, a zbog svoje agresivnosti i lošeg ponašanja "odlikovan" je jedinicom iz vladanja.

Zanimljivo je da profesorka Mošić nije "digla galamu" zbog incidenta koji se dogodio. Upravu škole je o svemu obavestila tek sutradan (u sredu), s tim što je, prema rečima direktora škole Radeta Miljkovića, incident predstavila u "daleko blažoj formi od onoga što se moglo videti na snimku". Šamaranje i pljuvanje nije pominjala. Nakon što je (u petak) snimak procurio u javnost, cela zbornica "Nikole Tesle" bila je šokirana i prema rečima jednog od profesora, "niko nije znao šta da kaže pretučenoj koleginici kad sutra svima isto može da se desi".

Činjenica je da je strahopoštovanje prema prosvetnim radnicima iščilelo čak i kod osnovaca i da poslednjih godina đaci ne prezaju ni od fizičkog nasilja, ne bi li isterali "svoje". Statistika pokazuje da se napadi na "prosvetare" događaju najčešće u junu – kraj je školske godine, zaključuju se ocene, a želje i mogućnosti se, uglavnom, ne poklapaju. Đacima se u fizičkom razračunavanju sa profesorima ponekad pridruže i roditelji i drugi članovi uže porodice. Profesor istorije OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" dobio je pre tri godine stolicom po glavi. Tukli su ga otac i brat dečaka kome je zaključio jedinicu. Jedan sedmak je 2006. godine pretukao nastavnicu OŠ "Braća Baruh", a godinu dana kasnije batine je od učenika osmog razreda dobila i nastavnica likovnog u novosadskoj OŠ "Sonja Marinković". Bilo je i slučajeva kada su đaci organizovano tukli profesora (niška gimnazija "9. maj"), a prošle godine je jedan osmak novosadske OŠ "Vasa Stajić" pretio nastavnici likovnog da će joj zbog jedinice baciti Molotovljev koktel u učionicu.

S druge strane, odgovornost leži i na nastavnicima i roditeljima. Kako navodi Prosvetni sekretarijat za obrazovanje, problem nasilja u školama se ne može posmatrati izolovano od opšte situacije u društvu, a povodom poslednjeg incidenta, pokrajinski sekretar Zoltan Jegeš je apelovao na direktore, psihološko-pedagoške službe u školama, prosvetne radnike, učenike i roditelje da zajednički i preventivno deluju na suzbijanju bilo kakvog nasilja u školama. O.M. je otac ispisao iz škole istoga dana kada je video kako mu sin šamara i pljuje profesorku. U Okružno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici stigla je krivična prijava protiv O.M., koja će u skladu sa zakonskom procedurom biti prosleđena sudiji za maloletnike. Prema rečima okružnog javnog tužioca Ratka Galečića, uslediće saslušanje okrivljenog i davanje izjava svih aktera događaja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST