Pravosuđe >

Slučaj Novosađanina Đukanovića

Prvo je 16. juna u Novom Sadu, posle višemesečne akcije i praćenja, policija uhapsila Ivu Đukanovića (48). U njegovom stanu i garaži i "štekovima" na različitim lokacijama pronađeno je: tri kilograma TNT eksploziva, 2,5 kilograma pentrit eksploziva, četiri improvizovane naprave TNT od po 200 grama, sporogoreći štapin sa detonatorskim kapislama broj osam i četiri detonatorske kapisle broj osam, pet paketa prigušivača sa hemijskom improvizacijom pištolja kalibra dva, šest kompleta po 10 "pištolja olovki", satni mehanizam vojnoformacijski sa oznakom SU – 24CC-M-83, devet komada električnih detonatorskih kapisli sa žicom, više prigušivača, tri lasera za pištolj CZ 99, pet okvira za pištolj marke "škorpion", pištolj marke "broving" model CZ 83, pištolj marke CZ model 70, pištolj P-38, jedan pištolj sa prigušivačem model 991, kalibra šest milimetara, kao i više metaka za to oružje, rezervnih delova, štapina, okvira, lasera i druge prateće opreme.

foto: tanjug

Đukanovića je sud posle policijskog zadržavanja od 48 sati pustio da se brani sa slobode. Prema izvoru "Blica", navodno je "sudija procenila da nema opasnosti od uticaja na svedoke, kao ni opasnosti od bekstva, te je dozvolila osumnjičenom da se brani sa slobode". Prema podacima do kojih je došao ovaj list, Đukanović je u istrazi objasnio da je deo naoružanja nasledio od pokojnog oca, ali da mu je deo nađen u garaži podmetnuo zet, sestrin muž, sa kojim nije u dobrim odnosima. Navodno je i sam bio iznenađen onim što su policajci pronašli.

Ivo je, inače, suprug Tanje Đukanović, savetnice za međunarodne odnose predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Bojana Pajtića (koja je 23. juna podnela ostavku na tu funkciju), i bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije. Zbog vrste eksploziva koji je kod njega pronađen (i zbog kog je već hapšen pre nekoliko godina) i poznanstva sa Željkom Milovanovićem, jednim od osumnjičenih za ubistvo Pukanića, Đukanovića vezuju i za taj slučaj. Ivo Đukanović je bio i poslanik SPO-a u prvom sazivu Skupštine Srbije do 1992. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pet dana po hapšenju, izjavio je da je za MUP "veoma iznenađujuća" vest da Ivi Đukanoviću nije određen pritvor, iako je kod njega pronađena velika količina oružja i eksploziva. "Sigurno da to nije delo za koje se neko može braniti sa slobode, ali ne želimo da se mešamo u rad pravosudnih organa", rekao je Dačić. On je još napomenuo da Đukanović nije povezan sa ubistvom Ive Pukanića niti novosadskim samitom predsednika država Centralne Evrope, koji je bio u toku. Istog dana je Đukanović ponovo uhapšen – posle višečasovne policijske potrage, sam se predao.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST