foto: reuters

Telekomunikacije >

Ko da više

Najmlađi mobilni operater Vip, prošle nedelje, u saradnji sa Strategic Marketing researchom, predstavio je rezultate istraživanja o prenosivosti broja. Želja ovog operatera je da se i na srpsko tržište uvede usluga koju nude gotovo svi evropski operateri – da korisnik može da promeni svog mobilnog operatera a da zadrži isti broj, sa sve prefiksom (060, 062, 064 itd.). To bi značilo da, na primer, vlasnici brojeva koji počinju sa 063 nisu nužno Telenorovi korisnici, niti 060 Vipovi. Ovako nešto, što se Evrope tiče, nije moguće uraditi samo u Rusiji, Belorusiji, Moldaviji, Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Uvođenje usluge prenošenja broja praktično bi značilo da svako od nas, ukoliko nije zadovoljan svojim operaterom, može da ode kod drugog, a da pri tom ne prolazi kroz onaj uobičajeni mučni postupak koji uključuje obijanje raznih pragova radi raskidanja starog ugovora sa jednim operaterom, sklapanje novog sa drugim operaterom i, što je najgore, obaveštavanje svih poznanika, prijatelja, poslovnih saradnika i rođaka o promeni broja. Kada ova usluga bude uvedena, moći ćemo jednostavno da odemo kod operatera kod kog smo odlučili da pređemo i tu obavimo sve potrebne radnje: poništimo prvi ugovor, napravimo nov i dobijemo novu SIM karticu sa istim brojem, besplatno i u roku od 24 sata.

Strategic Marketing je istražujući stavove korisnika mobilnih telefona o ovoj usluzi došao do podatka da bi oko 38 odsto građana i 29 odsto kompanija promenilo operatera kad bi ova usluga postojala.

U državama u kojima je prenošenje broja besplatno i obavlja se u roku od jednog ili nekoliko dana, sličan je udeo korisnika koji su promenili operatera. U Irskoj je to uradilo 24 odsto njih, u Belgiji oko 21, Danskoj oko 40 odsto... Tamo gde je proces spor i skup, situacija je obrnuta – u Poljskoj prenošenje broja traje 38 dana i uslugu je iskoristilo manje od jedan odsto ljudi, u Slovačkoj prenošenje traje 14 dana i košta između 13 i 20 evra i ovde je takođe manje od jednog procenta promenilo operatera.

Čak će i samo najava skorog uvođenja usluge sasvim sigurno izazvati pometnju kod operatera – nov talas liberalizacije nateraće ih da svojim korisnicima budu najbolji, a daće im i šansu da privuku nove. Mada za sada izgleda kao da se samo Vip raduje tom trenutku, jer kao najmlađi operater i sa najmanje korisnika može samo da dobije, ipak ne mora tako da se završi. U trci tri operatera, na slobodnom tržištu, profitiraće najviše korisnici.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST