Najstariji četnici

"Draženje Srbije"; VREME 968

Poštovani, u vašem izveštaju sa Ravne gore povodom pomena đeneralu Draži bez ikakvih dokaza ste pokušali da ukaljate ugled istinskih srpskih četnika.

Naime, tokom ratova u Krajini, Hrvatskoj i Bosni pripadnici srpskih četnika učestvovali su u mnogim bitkama, od Gospića, Obrovca, Drniša do Bihaća, Kupresa, Jajca, ali NIKAD nisu pljačkali, palili, rušili, ubijali civile, kako se navodi u vašem listu. A što se izgleda i ponašanja tiče, ono je u potpunosti bilo u skladu sa vojnim propisima, da ne zalazim sad u raznorazne predrasude poluobaveštenih i neistine koje su plasirali, i to i danas čine, komunisti i njihovi sledbenici koji se predstavljaju kao Srbi, a zapravo to niti su bili niti zaslužuju da budu.

Što se tiče buđenja srpstva, odn. četništva u režiji Slobodana Miloševića i DB-a, to ima veze sa nekim dobrovoljcima koji su dolazili iz Srbije, ali sa srpskim četnicima nema dodirnih tačaka, da ne pominjem koliko je diskutabilno da li su pomenuti zaista dobrovoljci ili su poslati po zadatku, između ostalog da bi razbijali nacionalni duh među Krajišnicima.

Upamtite: Pokret srpskih četnika nastao je u prvoj polovini XIX veka, a u svom sastavu je imao takve veličine kao što su Petar Mrkonjić (kralj Petar I), Vojvoda Vuk, Vojvoda Momčilo Đujić i drugi. Dakle, Pokret i ideologija Pokreta su mnogo stariji od Miloševića i od SPO-a i od Vuka Draškovića.

Ako je tokom rata bilo pljačke i zločina, moraćete napisati ko su počinioci i gde su ratovali, a ne da generalno sve nazivate pogrdnim imenima i da na taj način etiketirate prave borce. Nisu svi četnici pijanice koje skitaju po ratištima, niti želim da ih nazivam četnicima. Četnik nije neko ko je pustio bradu, obukao majicu sa Dražinim likom i zadenuo nož za pojas pa peva rodoljubive pesme po kafanama. Četnik je borac, patriota, četništvo podrazumeva jedinstvo duha i tela u odbrani pravih srpskih vrednosti. A ovi pijanci i skitare ili ne znaju šta rade ili po nečijem nalogu svesno štete obrazu i časti četnika. Političke spletke oko četništva nisu od juče, ali je sigurno da neće uspeti. Cilj srpskih četnika je bio, jeste i biće oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja.

Što se tiče moje izjave o sticanju vojvodske titule, ona je nepromenjena. Tom titulom se ne može dičiti neko ko nije učestvovao u ratu i u tom ratu se pokazao i dokazao, organizovao jedinice i njima komandovao.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST