<< VESTI | | 18.09.2009 08:30


 

EP u košarci: Srbija se vratila

Pobedom nad Rusijom 79-68 srpski košarkaši su se posle osam godina ponovo plasirali među četiri najbolje evropske reprezentacije

Osam godina posle Evropskog prvenstva u Turskoj košarkaši Srbije se ponovo nalaze među četiri najbolje reprezentacije kontinenta. Srpska reprezentacija se tako plasirala za Svetsko prevenstvo koje će se naredne godine održati u Turskoj.

Izmedju te dve Turske desilo nam se svašta. Prvo je došlo do kulminacije osvajanjem Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. A onda je počeo sunovrat koji je - kada je A selekcija u pitanju -trajao sve do prošle godine kada se na „mesto uspeha" vratio prestižni trener Dušan Ivković. Za godinu dana uspeo je da poveže sve konce i da stvori ekipu boraca u kojoj je on sam najveća zvezda zato što zna da iz igrača izvuče maksimum.

Srbija je u polufinale šampionata u Poljskoj ušla na velika vrata eliminisavši prvaka Evrope Rusiju rezultatom 79-68. Prednost je iznosila i 20 poena razlike. Rusi su dobili prvu četvrtinu 24-21, ali su u drugoj dali samo 4 - i slovima: četiri - poena i meč je tada prelomljen.

Uroš Tripković je bio najefikasniji sa 18 koševa, ali su glavni posao obavili centri, prvo Nenad Krstić (10 poena i 2 skoka) pa potom Kosta Perović (13 poena, 4 skoka) uz obilatu pomoć Novice Velićkovića (13 poena, 5 skokova). Miloš Teodosić je ponovo bio odličan na pleju (12 poena, 4 asistencije, 2 skoka), a jedina loša vest je povreda skočnog zgloba Nemanje Bjelice, debitanta koji ima veoma važnu ulogu u timu, pre svega u skoku (protiv Rusa je uhvatio 5 lopti). Pitanje je da li će biti spreman za polufinale (protiv Slovenaca ili Hrvata).

Na novinarskoj tribini bilo je kao nekada. Čestitke inostranih kolega i zdrava zavist jer ovo nije samo dobar rezultat - ovo je najava za još bolje, mnogo bolje dane naše košarke. Selektor Ivković stvara i sprema tim za Olipijadu u Londonu 2012.

David Blat, selektor Rusije, sportski je priznao poraz rekavši de je vrlo rano „postalo jasno ko je bolji tim" dok je Dušan Ivković čestitao svojim igračima i istakao da se sada beru plodovi teškog rada: „Mi smo prvi počeli, najduže smo se pripremali, dobro smo radili i to se oseća, jer smo fizički odlično spremni. Takođe, igrači koji ulaze sa klupe prave razliku, postava iz druge četvrtine dozvolila je Rusima samo 4 poena. Sve mi je jedno ko će nam biti protivnik u polufinalu, bitno je da se oporavimo i dan pauze će nam dobro doći", izjavio je Ivković posle utakmice sa Rusima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST