<< VESTI | | 11.10.2009 21:50

 

Dan mentalnog zdravlja

Duševna bolest nije zarazna ali ravnodušnost jeste

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, obeležen je na beogradskoj Adi Ciganliji. Program koji je otvoren šetnjom za mentalno zdravlje, organizovali su humanitarna organizacija Caritas i Ministarstvo zdravlja. U saradnji sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Ministarstvom za rad i socijalnu politiku, Dobrotvornim fondom Srpske pravoslavne crkve "Čovekoljublje" i televizijom Studio B, a uz finansijsku podršku Evropske unije, organizacija Caritas i Ministarstvo zdravlja sprovode antistigma kampanju "Otvorimo vrata - duševna bolest nije zarazna ali ravnodušnost jeste", koja je deo projekta "Promocija mentalnog zdravlja u Srbiji". Osim antistigma kampanje, Caritas promoviše udruženja korisnika – proširuje mrežu samouzajamne pomoći.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja pomogla su udruženja za zaštitu osoba sa teškoćama u mentalnom zdravlju, koja su se predstavila na nekoliko štandova postavljenih duž šetališta: Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga i njihovih porodica "Duša", Udruženje za podršku ljudima sa neurozama "Herc", Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju "Naša kuća", Udruženje "Videa". Dom za decu i omladinu ometenu u mentalnom razvoju – Sremčica i Zavod za smeštaj odraslih "Male pčelice" iz Kragujevca predstavili su radove narodne radinosti proizvedene u okviru radne terapije. Organizaciju su podržali i Institut za mentalno zdravlje i SPB "Laza Lazarević", a na svečanom otvaranju, između ostalih, govorili su državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Periša Simonović, kao i Paolo Sera iz italijanskog Caritas-a.

Udruženja su prolaznicima i posetiocima delili flajere obrazovnog sadržaja, gde je u kratkim crtama izložena priroda nekih mentalnih poremećaja, kao i neke od najučestaliijih predrasuda vezanih za korisnike psihijatrijskih službi. Posetiocu su mogli da urade i kratke testove informisanosti o psihijatrijskim bolestima i osobama koje se od njih leče, nakon čega su dobijali tačne odgovore sa objašenjenjima. Cilj okupljanja je, kako navodi Caritas, "da se ukaže na činjenicu da su mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja sastavni deo naše svakodnevice i da je neophodno da svi zajedno podignemo svest o značaju socijalne rehabilitacije i prevencije stigmatizacije i marginalizacije osoba sa mentalnim problemima".

Kao jedan od glavnih problema vezanih za zaštitu mentalnog zdravlja u Srbiji, Larisa Despotović, potpredsednica udruženja "Herc" navodi stigmatizaciju, a klinički psiholog Marija Živković kaže za "Vreme" da je edukacija najbolji način za prevenciju mentalnih poremećaja: "Ravnodušnost je najgori izbor koji čovek može da učini. Treba što više da se priča o tome, mnogi ljudi ne znaju šta je neuroza, često imaju i neke telesne simptome a ne znaju šta im se dešava.". Larisa Despotović navodi podatak da se broj osoba sa mentalnim poremećajima u Srbiji svake godine uveća za oko 13 odsto.

Nakon šetnje, na Adi su organizovane odbojkaške utakmice u kojima su učestvovali korisnici prihijatrijskih službi, štićenici socijalnih ustanova i lekari i zaposleni u ovim ustanovama. Priređeno je i čitanje poezije, a na kraju su korisnici Dnevne bolnice u Padinskoj Skeli izveli pozorišnu predstavu "Sumnjivo lice" Branislava Nušića.

Osim u Beogradu, 10. oktobar je obeležen u Novom Sadu i brojnim drugim gradovima Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST