Nesreće na Tisi >

Dva kilometra opasnosti

U blizini sela Martonoš, kod mađarske granice, na prva dva-tri kilometra Tise u Srbiji, u poslednjih mesec dana potonula su dva čamca sa 25 ljudi.

Oko podneva, u nedelju 8. novembra, radnici špediterske "Net kompanije" iz Subotice krenuli su ka ribarskom odmaralištu sa banatske strane Tise. Parkirali su automobile i hrastovim čamcem, šestometrašem, Zorana Berara (35), lokalnog ribara, zaplovili ka splavu gde su planirali da proslave jubilej firme. Trebalo je da čamac u prvoj turi preveze šest putnika, a u drugoj pet.

Na pola reke, počela je da ulazi voda u prednji deo čamca pravljenog za šest osoba. Šest putnika i ribar Berar, inače neplivač, pokušali su da rasporede težinu, međutim, time su uzdrmali čamac i ubrzali tonjenje. Subotičani Janoš Nađ (30), Dario Radulović (40), Vesna Majičić (35), Anastazija Stanivuk (43) i Mirko Kub (31) su se spasli. Za Berarom i Slobodanom Ilovcem (37) policija još traga. Ceo događaj su, sa obale, posmatrale njihove kolege koje si zvale pomoć.

Ova nesreća se dogodila na oko dva kilometra, bačkom obalom, od mađarske granice i mesta gde se u noći 15. oktobra prevrnuo brodić sa 18 kosovskih Albanaca, koji su pokušali da se ilegalno prebace u Mađarsku. Do sada su nađena tela njih devetoro, dok je četvoro ili spaseno ili su se sami prijavili mađarskoj policiji. Za pet ljudi se i dalje smatra da su nestali.

Na mestu gde su se prevrnula dva čamca, Tisa je široka oko 200 metara i duboka od 10 do 12. Lokalni pecaroši ne pamte da se neko poslednjih godina udavio na tom mestu, ali kažu da je Tisa jaka reka, malo slabija od Dunava.

Osim pretrpanosti kao uzroka brodoloma dva čamca na Tisi postoji i narodno objašnjenje: na rekama živi Vodenjak ili kako ga još zovu Vodeni đavo. On utapa ljude tako što ih odvlači na dno bukagijama ili lancima. Utopljenicima uzima duše i odvodi ih u ropstvo u kristalni dvorac na dnu vode da ga služe.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST