VIŠE ZNANJA ZA MANJE PARA: Studentski protesti u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj

Berlin >

Dole reforma Bolonje

Iako hiljade studenata širom Nemačke demonstrira protiv reformi koje su sprovedene na univerzitetima u ovoj zemlji, nemačka ministarka prosvete i obrazovanja poručuje da će se promene nastaviti kako je i planirano – bolje pre nego posle. Ono protiv čega se studenti bune jeste sistem bodovanja i cene školarina, a žale se i da država vrlo malo ulaže u koledže u finansijskom i nastavnom smislu. Od 2010. godine Nemačka će primenjivati reformu Bolonje, koju su EU institucije usvojile da bi dostigle više standarde. Međutim, kritičari kažu da će novi sistem biti suviše intenzivan, budući da će vreme za sticanje diplome biti kraće. Prema rečima Suzane Šilden, portparolke Nemačke rektorske konferencije, koja predstavlja 265 od 300 univerziteta, studenti se bune zato što smatraju da će biti preopterećeni. Osim toga, strahuju da diploma više neće biti dovoljna kad se nađu na tržištu rada. Osim toga, studentima je potreban jasan signal da korekcije koje su oni zahtevali budu unete u sistem, tvrdi ministarka obrazovanja Anet Šavan, koja je pozvala sve okruge da počnu da sprovode planirane reforme.

Demonstranti su zaposeli amfiteatre u 20 nemačkih gradova, uključujući Berlin, Hamburg i Minhen, sa zahtevima da se cena školarine smanji. Policija je u gradu Tibingenu uspela da izbaci oko 200 studenata iz zgrade univerziteta. Minhenski studenti su izdali saopštenje u kojem kažu da "niko ne može da forsira akademske reforme protiv volje studenata" i pozivaju se na pravo da se bune protiv procesa donošenja odluka koje mogu da ugroze studente na univerzitetima.

Od 2005. godine nemačkim univerzitetima je dozvoljeno da naplaćuju kotizaciju za predavanja od 100-500 evra za semestar. Studenti traže da se siromašnijim među njima omogući pristupačnija cena studiranja, jer je obrazovanje potreba i pravo. Demonstracije u Nemačkoj, prema mišljenju mnogih, inspirisane su studentskim protestima koji potresaju Austriju poslednjih par nedelja. Studenti iz Austrije, slično kao njihove nemačke kolege, protestuju zbog reformi Bolonje, kao i zbog planova da se uvedu kotizacije za semestar.

Prema podacima organizacije koja okuplja većinu univerziteta u Nemačkoj, u proces sticanja visokog školskog obrazovanje uključeno je oko dva miliona i sto hiljada studenta. Prema nemačkom saveznom sistemu, obrazovanje je obaveza svakog pojedinačnog regiona, a ne centralne vlasti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST