foto: m. milenković

Festival nauke >

Kad nauka zabavlja

Puno belih mantila, epruveta, magneta, osmeha, transformatora, sijalica, lasera, aplauza, iluzija, mraka, dima, uzdaha, miševa, zadataka, mirisa i tako dalje na dva sprata bivše robne kuće "Kluz" plus prizemlje i podrum pomnoženo sa tri dana jednako 17 hiljada znatiželjnih glava, odnosno 34 hiljade širom otvorenih očiju, a najjednostavnije – Festival nauke, 100 posto.

Uprkos ekonomskoj krizi i svinjskom gripu, na festivalu je učestvovalo 250 naučnika iz 22 naučne institucije i 30 gostiju iz inostranstva. Cilj im je bio da se kroz 28 različito zanimljivih postavki skrene pažnja na nauku. Osim u "Kluzu" posetioci su tokom 4, 5. i 6. decembra mogli da prate predavanja i filmove na temu nauke u Studentskom kulturnom centru.

Iz 135 škola iz Srbije došlo je 4500 učenika, odnosno potencijalnih fizičara, informatičara, hemičara, biologa, astronoma, genetičara, psihologa i geologa. Od 17 hiljada posetilaca, najviše ih je bilo iz Beograda, ali svratili su i radoznali iz Negotina, Ćuprije, Šapca, Požege, Smedereva, Aranđelovca, Niša.

Mladen Petrović, osnivač najvećeg festivala ovakve vrste na Balkanu, zadovoljan je interesovanjem posetilaca, ali i Ministarstva nauke i Sekretarijata za obrazovanje Skupštine grada Beograda, kao i uspehom koji Festival svake godine postigne.

"U lepom pamćenju će nam ostati i utisci naših gostiju iz osam zemalja i njihovi komentari. Gosti iz Švajcarske i sa Tajlanda, koji su tri dana po deset sati bili na svojim postavkama kao demonstratori, umorni su ali presrećni zbog tolikog interesovanja mladih ljudi za popularizaciju nauke. Oni su potpuno fascinirani radoznalošću i strpljenjem posetilaca festivala", rekao je za "Vreme" Mladen Petrović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST