Potrošačka elektronika za 2010. >

Sve u Vegasu je 3D

Između 20.000 novih uređaja predstavljenih na najvećem svetskom sajmu potrošačke elektronike probrali smo one koji će obeležiti ovu godinu

Za "Vreme" iz Las Vegasa, Nevada

Početkom januara hiljade zaposlenih u IT kompanijama širom sveta zaputi se ka gradu poroka, a u tih par dana i gradu tehnologije. Obimne sigurnosne mere po aerodromima otežale su dolazak do Vegasa i CES-a (Consumer Electronic Show), najvećeg svetskog sajma potrošačke elektronike koji je u ovom gradu otvoren početkom januara – desetak dana nakon pokušaja terorističkog napada na letu Amsterdam–Detroit. Ni veliko nevreme, odlaganje i otkazivanje letova i neplanirana zadržavanja na usputnim aerodromima nisu ih sprečili da se u znatno većem broju nego prošle godine okupe na toplom asfaltu i suvom vazduhu pustinje Nevade, toliko suvom da su posetiocima iz daljine krvarili nosevi i usne.

Dan pre zvaničnog početka sajma svi hoteli oko konferencijskog centra su vrveli od japija, na sajmu su užurbano pripremani štandovi, a iz par velikih kompanija već je potekla reka informacija – konferencije i ključna predavanja za novinare i organizatore počeli su ranije. Za novinare je taj dan od posebnog značaja jer im manja gužva dozvoljava da zavire po ćoškovima i u glavne tokove sajma i pre nego što on počne. To je važno i zato što se na sajmu svake godine predstavlja po 20.000 novih uređaja, a u vremenskoj stisci i sa svih strana obasjani neonima kazina, mnogi prekookeanski putnici zapadnu u zamku nespavanja, u želji da vide što više događaja. Iskusniji će strateški izabrati desetak najznačajnijih firmi, a u prolazu će širom otvoriti oči i uši u nadi da će prvi primetiti neku ekskluzivu koja je nekim čudom ostalima promakla. Evo nekoliko tehnologija koje smo zapazili, a koje će sasvim sigurno obeležiti 2010. godinu.


STVAR PERSPEKTIVE

Samsung C9000

Iako je sajam zatvorenog tipa, a posetioci striktno iz kompanija koje su ili blisko vezane sa elektronikom široke potrošnje ili sa računarskim svetom, broj posetilaca je i dalje impresivan: gotovo 120.000 ove godine, ponovo nešto više u odnosu na prethodnu. Već posle "uvodnog" tumaranja ogromnim halama, svima je jasno da je 3D slika jedna od zvezda sajma. Reč je o tehnologiji koja omogućava da se na dvodimenzionalnom TV ekranu, platnu ili monitoru prikaže trodimenzionalna slika sa vernim utiskom perspektive. Posle onolikih redova ispred gotovo svih svetskih bioskopa u kojima se daje film Avatar, nekako ne čudi veliko interesovanje proizvođača da pokušaju da čitavu 3D ideju prilagode i kućnom izvođenju. Tako su za ovogodišnji CES sve vodeće kompanije-proizvođači TV aparata prikazale bar nekoliko proizvoda sa prefiksom 3D. Verovatno najimpresivnija bila je Samsungova linija C9000 HDTV. Pored prikaza izvanredne slike visoke rezolucije, ovi televizori mogu da prikažu i 3D sliku, a pri tom je ekran toliko tanak (debljine olovke) da konektore nisu mogli da smeste sa zadnje strane, već su morali da ih prebace u postolje. Daljinski upravljač je priča za sebe, jer na prednjoj strani ima veliki ekran osetljiv na dodir na kome može da se pregleda ono što se emituje na drugim programima, na primer da li je počeo meč na Eurosportu ili emisija na History kanalu. Nažalost, za gledanje ovog, kao i mnogih drugih 3D uređaja poput novog LG projektora, moraju se koristiti naočare, što je velika kočnica masovnijoj upotrebi 3D tehnologije. Neke kompanije pokušavaju i to da reše. Pionirski koraci u gledanju 3D slike bez naočara prikazani su na Samsungovom štandu, ali proći će još nekoliko godina dok se tehnologija ne prilagodi prosečnom čoveku.


BEZ VEZE

Pol Otelini

Kompanija Intel na CES-u je praktično zatrpala posetioce morem informacija i novih proizvoda, ali pošto je za razumevanje najvećeg dela bio potreban visok nivo tehničkog znanja, nisu uspeli da privuku previše pažnje. S druge strane, demonstracija WiDi tehnologije Pola Otelinija, njihovog glavnog čoveka, privukla je daleko više pažnje i ponukala mnogo posetilaca da je isprobaju na njihovom štandu. O čemu se radi? U saradnji sa proizvođačima laptopa, na pojedinim modelima sa Intelovim novim procesorom i5 Intel je omogućio da se jednostavnim pritiskom na taster, bežičnim putem prebaci slika sa ekrana laptopa na televizor. U prevodu, na televizoru možete na primer da surfujete, obrađujete slike ili, još bolje, da odgledate HD film koji se nalazi na laptopu, a pri tom TV i laptop fizički nisu povezani. Da bi se to postiglo, potrebno je priključiti bežični HDMI prijemnik, koji se ili dobija u paketu ili naknadno dokupljuje. Oni koji su imali priliku da isprobaju WiDi, smatraju da je ovo značajan napredak u integraciji laptopa u kućno okruženje.


SLEDEĆI STANDARD

Uz toliku poplavu različitih video-sadržaja, kako 3D tako i HD (visoke definicije), neophodno je negde ih i pohraniti. Treba imati u vidu i da, na primer, transfer sadržaja sa običnog DVD-a na spoljni disk ume da potraje petnaestak minuta, a ako je u pitanju BlueRay disk, i preko jednog sata. Kapacitet spoljnih diskova nije više problematičan i već ima modela koji mogu da pohranjuju i po nekoliko stotina filmova visoke definicije, ali sporost kopiranja tako velike količine podataka jeste problem. Stoga je veliki broj proizvođača posegnuo ka novom, USB 3.0 standardu, kao tehnologiji koja bi trebalo da promeni ovakvo stanje stvari. Iako ovaj standard još nije tako široko podržan kao što je USB 2.0, mnogi proizvođači poput Western Digitala i Verbatima su pored uređaja koji podržava novi standard, ponudili i mogućnost nabavke kontrolorske logike. Kako je dodatna investicija u iznosu od 20 dolara podnošljiva, za očekivati je da u narednoj godini USB 3.0 uređaji naprave bum.


BEŽIČNO NAPAJANJE

Powermat napajanje

Čak i u današnjem "bežičnom" okruženju, neki kablovi, poput onih za napajanje, i dalje su neophodni. Neke promene na ovom planu najavio je proizvođač pametnih telefona Palm, napravivši telefon čija se baterija puni kada se samo spusti na postolje za punjenje, dakle bez nekakvog priključivanja kabla. Firma Powermat je u septembru prošle godine lansirala nešto što omogućava sličnu stvar za mnoge uređaje (druge marke mobilnih telefona, kamere, fotoaparati) i sve nas iznenadila sa prodajom oko 750.000 uređaja za punjenje do kraja te godine. Najveći broj kritičara je ovom bežičnom modelu punjenja zamerao to što, da bi funkcionisao, na uređaje u blizini baterije treba zalepiti metalnu pločicu. Powermat je na CES-u iznenadio sve posetioce najavom i demonstracijom unapređene tehnologije – umesto fabričke, ti najrazličitiji uređaji sada mogu da koriste Powermat bateriju koja je istovetnih dimenzija, ali sada može da se puni bez kontakta sa punjačem. Po rečima predstavnika Powermata, trenutno su u pregovorima sa skoro svim proizvođačima potrošačke elektronike, te je za očekivati da ovu tehnologiju u mnogo većem obimu vidimo u toku 2010. godine.


TABLE ZA ČITANJE

Slate iz HP-a

Na Microsoftovom ključnom predavanju prikazan je takozvani Slate uređaj razvijen od strane HP-a, koji je suštinski računar u maloj tabli dimenzija beležnice, sa ekranom osetljivim na dodir. Na prvi pogled ne razlikuje se mnogo od Tablet PC-a, osim što se za rad koriste prsti umesto olovke, i što mu je namena malo specifičnija. Na njima se mogu čitati knjige, posećivati Facebook, gledati filmovi i sve ostalo što ne zahteva preveliku upotrebu tastature i miša. NVIDIA, proizvođač grafičkih karti, takođe je prikazala nekoliko sličnih uređaja svojih partnera takođe zasnovanih na Slate tehnologiji, a svi su izgledi da će i Apple do kraja januara predstaviti svoje viđenje čitave stvari. Ova tehnologija je najzad došla do tačke kada su performanse pomenutih "tabli" na dovoljno visokom nivou, a da to nije bilo plaćeno velikom težinom uređaja ili kratkim vremenskim radom baterije. Posle uspeha Amazonovog Kindlea, čitača elektronskih knjiga, ovim uređajima se smeši svetla budućnost i verovatno nas uvode u sledeći stadijum upotrebe računara u kućnom okruženju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST