Igre na sreću >

Najniža jedinstvena prevara

"Samo dva automobila nisam uspeo da uzmem. Za ostale sam uspeo da izlicitiram najnižu ponudu. Slična situacija je i sa stanovima", rekao je inspektorima i tužiocima jedan od osumnjičenih za prevaru u igrama na sreću emitovanih na Radio-televiziji Srbije i na RTV Pinku. Policija je početkom ove nedelje uhapsila 14 osoba koje su na nelegalan način učestvovale u igrama u kojima su automobile i stanove licitacijom dobijali gledaoci RTS-a i Pinka. Jedan od njih je pušten da se brani sa slobode jer je sve priznao policiji. Procenjuje se da je grupa nelegalno uzela na desetine automobila (fijat punto, pežo i škoda) i četiri stana čija je ukupna vrednost veća od tri miliona evra. Sumnja se da to nije konačan bilans prevare.

Tokom jednog dana (u igri "Najniža ponuda" na RTS-u – "naš auto za našeg gledaoca") ili tokom trajanja jedne emisije (u igrama "Grand auto" i "Grand licitacija" na televiziji Pink u kojima su automobile srećnim dobitnicima dovozile pevačice i pevači Grand produkcije) gledaoci su imali priliku da šaljući ponude SMS porukama, na brojeve 4554 i 3777, izlicitiraju što manju ponudu kojom osvajaju auto ili stan. Uslov je bio da ponuda bude jedinstvena. Najniža ponuda koja je od prvog kola, održanog 7. septembra 2009. godine, "kupila" automobil na RTS-u bila je 54, a najviša 4204 dinara. Što se tiče "Grand" stanova, prvi je dodeljen u septembru 2008. a do sada ih je poklonjeno sedamnaest.

Kako saznaju "Novosti", "grupa prevaranata nije upala u kompjuterski sistem Lutrije Srbije, niti ga je napala. Petnaest sekundi pred zaključenje linija, zahvaljujući hakerskom programu, znali su koja je najniža jedinstvena ponuda, pa su nakon toga slali svoje. ‘Mozak’ ove svojevrsne prevare, prema sada dostupnim podacima, imao je saučesnike koji su nalazili ‘dobitnike’. Oni su za određenu sumu novca (od 200 do 700 evra) izigravali srećnike, odlazili u emisije i preuzimali ključeve od automobila ili stanova. Sumnja se da je ova grupa, potom, preko oglasa prodavala automobile, ispod fabričke cene. Samo fijat punto je odlazio za oko 5000 evra."

U Državnoj lutriji Srbije (DLS) ne žele da govore o pojedinostima SMS prevara, a kako sada pokazuje istraga, niko od zaposlenih u DLS-u i na televizijama nije umešan u prevaru. Policija i tužilaštvo najavljuju da će uskoro biti novih hapšenja, a ostale pojedinosti o prevari se drže u tajnosti.

DLS je od pre pet meseci preuzeo organizovanje svih SMS igara na sreću, jer tako nalaže Zakon o igrama na sreću. Zbog ovog zakona krajem februara su uhapšena i dvojica Kragujevčana koji su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, "nelegalno stekli više od pola miliona evra neovlašćenim organizovanjem igara na sreću na internetu i pranjem novca". Osumnjičeni su od 1. marta 2005. godine registrovali internet domene www.kladionicar.com i www.freebetting.net, na čijim stranicama su omogućili onlajn klađenje na fudbalskim, košarkaškim, teniskim i NFL mečevima, iako nisu posedovali odobrenje za organizovanje igara na sreću.

Ekonomista Saša Vasić objasnio je u intervjuu za "Pres" kako se na legalan način mogu osvojiti nagrade na "najmanje jedinstvenim" igrama na sreću: "Na proteklih 150 aukcija na RTS-u automobili su prodavani po ceni od 500 do 4500 dinara. Da bi pokrili svaku cifru od 500 do 4500 treba da pošaljete do 5000 poruka. Pošto je poruka evro, dobijete auto od 9000 za 5000 evra." Vasić je zahvaljujući svom sistemu dobio škodu u "Presovoj" nagradnoj igri 2008. godine. Na poruke je potrošio 2600, a automobil je prodao za 9000 evra.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST