PONEDELJAK, DESET UVEČE NA RTB-u:  Glumci iz serije Dinastija

Povodom smrti Džona Forsajta i Kristofera Kazenova >

Blejk, Dinastija i sve naše karingtonke

Devojke su se frizirale kao Felon Karington, momci su uzdisali za lukavom Semi Džo, kancelarijske oštrokonđe iz OUR-ova zaradile su nadimak Aleksis, dok su momci "sumnjive" seksualne orijentacije za potrebe ogovaranja prekršteni u Stiven. Sudbine sirotih bogataša iz Denvera i bivših Jugoslovena isprepletale su se još jednom, u novembru 1995. godine. Mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni sklopljen je u Dejtonu, Ohajo, istom onom u kom Blejk pronalazi Kristl u trećoj epizodi devete sezone

Ko tome nije prisustvovao, teško će poverovati: Jugoslavija osamdesetih, puste ulice, prazne kafane, nigde žive duše. Ponedeljak, deset uveče, na programu je "Dinastija". Na prostoru SFRJ emitovanje "Dinastije" počelo je na Televiziji Beograd u leto 1984. godine u okviru noćnog programa "Noć sa vama", koji su prenosile sve stanice JRT-a. Zbog velikog interesovanja publike, termin je promenjen, pa je išla ponedeljkom na Drugom programu u 22, odmah posle popularne emisije "Hit meseca". Tih godina, premijerka Milka Planinc sprovodila je mere štednje, prašak za veš se kupovao na bonove, kafe i čokolade nije ni bilo po prodavnicama, a kao da to nije bilo dovoljno, ona veštica Aleksis svakodnevno je zagorčavala život sirotom Blejku Karingtonu i Kristl, njegovoj anđeoski dobroj, plavoj i vernoj ljubi plačnog pogleda. Budući da je "Dinastija" uspešno održavala ritam od po jedne tragedije na svakih pet i neočekivanog obrta na deset minuta, predstavljala je nepresušan izvor sekiracije za sve majke, babe, tetke i komšinice koje su izgarale od nestrpljenja da vide šta će biti u narednoj epizodi. Uzalud im novac i bogatstvo, pored "onak’e" familije: sin peder i raspikuća, ćerka radodajka, snaje ne zna se koja je od koje prepredenija i veća kurva, osvetoljubiva bivša žena, a na toliku muku, još se i svako malo nađe neko ko se skobrlja niz stepenice ili padne s konja.

SMRT GLUMACA IZ ČUVENE SERIJE: Kristofer Kezenov...

"Dinastija" je u naše domove ušetala svega godinu-dve nakon smrti Josipa Broza, na talasu sve veće "zapadizacije" SFRJ. Tokom nekoliko godina prikazivanja, svaki grad u bivšoj Jugoslaviji koji je držao do sebe nekoj novoizgrađenoj zgradi nadenuo je naziv "karingtonka", a devojke su se masovno frizirale kao Felon Karington. Momci su uzdisali za lukavom Semi Džo, kancelarijske oštrokonđe iz OUR-ova zaradile su nadimak Aleksis, dok su momci "sumnjive" seksualne orijentacije za potrebe ogovaranja prekršteni u Stiven. Đorđe Balašević i Rokeri s Moravu napravili su pesme inspirisane serijom (videti okvir). Nijedno venčanje u Srbiji nije moglo da prođe a da mladence po izlasku iz zgrade opštine ne sačekaju trubači i muzika iz špice za seriju. Ista muzika korišćena je i u reklami za stilski nameštaj "Đorđević". A kada se u ulozi Amande Bedford, Aleksisine ćerke koju je držala u tajnosti, pojavila Ketrin Oksenberg, ćerka princeze Jelisavete Karađorđević, sreći ovdašnjoj nije bilo kraja. Sudbine sirotih bogataša iz Denvera i bivših Jugoslovena isprepletale su se još jednom, u novembru 1995. godine. Mirovni sporazum kojim je okončan rat u Bosni sklopljen je u Dejtonu, Ohajo, istom onom u kom Blejk pronalazi Kristl u trećoj epizodi devete sezone, nakon njenog misterioznog nestanka pred kraj osme. Nažalost, ona ima amneziju i ne prepoznaje ga.

...i Džon Forsajt

Sa TV ekrana "Dinastija" je nestala krajem osamdesetih, ubrzo smo opet počeli da gajimo prezir prema Zapadu, a realnost je postala mnogo tragičnija, uzbudljivija i sa mnogo više neočekivanih obrta nego što bi Ričard i Ester Šapiro, scenaristi "Dinastije", ikada bili u stanju da smisle. Smrt dvojice glumaca iz ove serije, tumača likova Blejka i Bena Karingtona, Džona Forsajta, koji je umro 1. aprila, i Kristofera Kazenova, preminulog nedelju dana kasnije, za mnoge fanove, TV manijake i decu onog doba predstavlja povod za prisećanje, prepričavanje i vrištanje od smeha na pomen bezbrojnih tuča između Kristl i Aleksis, Blejkovog zapomaganja nad činjenicom da mu ćerka Felon spava sa pola ragbi tima, a sin Stiven sa drugom polovinom, Kristlinih plačnih faca u krupnom kadru...

NAFTA: Sve je počelo 1980. godine kada je, prema merenjima Agencije "Nilsen", najgledanija serija u SAD bio "Dalas", koji je emitovala mreža CBS. Direktoru konkurentske mreže ABC Tedu Harbetu nikako se nije dopadala ta činjenica. Uvidevši da je američka publika očarana životom bogataša, glamurom i pohlepom u "Dalasu", obratio se filmskom i televizijskom producentu Aronu Spelingu sa molbom da osmisli nešto slično. Speling, koji je na ABC-ju već imao nekoliko hit serija ("Starski i Hač", "Čarlijevi anđeli"), razgovarao je sa bračnim parom scenarista Ričardom i Ester Šapiro. Njih dvoje su imali u ponudi napisan pilot-scenario nazvan "Nafta", o bogatašu Blejku Parkherstu iz Denvera, koji ima naftnu kompaniju, privatni avion, ergelu konja, fudbalski tim i živi na velikom imanju u kući od 48 soba. ABC je prihvatio scenario i naručio 13 epizoda uz uslov da dođe do izmene u prezimenu glavnih junaka. Tako je prezime bogataša Parkhersta promenjeno u Karington, a prezime njegovog rivala Korbija u Kolbi.

Blejka Karingtona prvobitno je trebalo da igra Džordž Pepard, najpoznatiji po ulozi Pola u "Doručku kod Tifanija". Međutim, već na početku snimanja pilot-epizode, Pepard se posvađao sa producentima, prvo zbog visine honorara, a zatim i zbog toga što je tvrdio da njegov lik suviše podseća na Džej Ara iz "Dalasa". Nakon tri nedelje pregovora, dobio je otkaz. Aron Speling se tada setio Džona Forsajta, glumca koji je u "Čarlijevim anđelima" pozajmljivao glas misterioznom Čarliju, čije lice publika nikada nije videla. U to vreme, Forsajt se oporavljao od alkoholizma i operacije srca i snimao uglavnom loše plaćene radio-drame. Poslednja izmena pred početak emitovanja odnosila se na naziv serije. "Nafta" je više asocirala na bušotine i prljavštinu nego na glamur i bogatstvo, te je u konkurenciji od pedesetak drugih odabran naziv "Dinastija". Cilj producenata je bio da uvedu "Dinastiju" među prvih 20 na "Nilsenovoj" listi najgledanijih serija u SAD. Prva sezona našla se na 45. mestu. Za dalji napredak, pokazaće se kasnije, bio je neophodan glavni sastojak svake prave sapunice – ultimativna zloća.

ALEKSIS STIŽE: Prva sezona završava se scenom suđenja Blejku Karingtonu. Ugledavši svog sina Stivena kako grli starog prijatelja i bivšeg ljubavnika Teda, Blejk besno pritrčava i razdvaja ih. Ted pada, udara glavom u ivičnjak i, naravno, umire. Blejka hapse i optužuju za ubistvo. Stiven svedoči u korist optužbe. U poslednjoj epizodi prve sezone, tužilac najavljuje još jednog svedoka. U sudnicu ulazi ženska prilika sa šeširom, velom i naočarima za sunce. Svi su šokirani. Felon preneraženo uzvikuje: "O, bože, to je moja majka!"

U to vreme još nije bila obezbeđena glumica koja će igrati Aleksis. U sceni u sudnici, sakrivena pod velom, pojavila se zapravo prijateljica scenaristkinje Ester Šapiro. Glumicu je tek trebalo naći, a producenti su zahtevali da to bude neka velika zvezda. Nakon što su Sofija Loren, Rakel Velč i Elizabet Tejlor odbile ulogu, Ester Šapiro se setila britanske glumice Džoan Kolins. Aleksis je bila rođena. Njena pojava u seriji, uz proširenje scenarističkog tima uvođenjem još jednog bračnog para, Ajlin i Roberta Poloka, ključni su faktori zahvaljujući kojima je ABC konačno ostvario svoj cilj: pred kraj druge sezone "Dinastija" je dospela na 19. mesto "Nilsenove" liste najgledanijih. Tome je doprinelo ne samo uvođenje lika beskrupulozne Aleksis, nego i zaokret koji je u scenariju napravio bračni par Polok: manje priče o biznisu i nafti, a više sapunice. Kristl otkriva da je upravo Aleksis kriva za njen pobačaj. Skrivena u grmlju, ispalila je pucanj u vazduh i preplašila Kristlinog konja, ona je pala i izgubila bebu, a publika je zanemarila činjenicu da trudna žena nema šta da traži na konju. Tako počinje epsko neprijateljstvo dve rivalke. I dok se sićušna, ali zla Aleksis mahom služila intrigama i manipulacijama ne bi li dovela Kristl na rub nervnog sloma, naivna, ali kršna bivša sekretarica nije imala drugog načina da joj se osveti, osim da je negde presretne i oleši od batina. Tuče između njih dve postale su jedan od zaštitnih znakova ove serije. Po pravilu, Kristl je izlazila iz njih kao pobednica. Linda Evans, koja je tumačila lik Kristl, odigrala je sama sve scene tuče, a Džoan Kolins je obavezno koristila usluge dublerki. Osim time, producente je još izluđivala i čestim žalbama na bolove u leđima koji su je onemogućavali da snima. "Bol u leđima" bio je zapravo šifra koja je značila: dajte mi veći honorar.

STIVEN JE GEJ: Osim što je oborila sve rekorde u broju iznenadnih smrti likova, izgubljene pa pronađene dece i dramatičnih obrta, "Dinastija" je revolucionarna i po tome što je Blejkov sin Stiven Karington prvi lik homoseksualne orijentacije koji se pojavio na američkoj televiziji. Za gledaoce u SFRJ, susret sa Stivenom takođe je bio prvo suočavanje sa homoseksualnošću u afirmativnom kontekstu. Nežan i pažljiv, jedini prijatelj sirote Kristl u njenim prvim danima u denverskoj vili sa 48 soba, Stiven prezire bogatstvo i eksploatatorsku nadmoć svog oca spram sirotih radnika na naftnim bušotinama. Posle jedne velike svađe u kojoj svim Karingtonima saspe u lice sve što misli o njima, razbivši usput komplet skupocenih kristalnih čaša i jednu kinesku vazu, Stiven saopštava celoj porodici da je gej i da ništa što oni urade ili kažu ne može da promeni tu činjenicu. Pokušava sve da ih natera da izgovore "Stiven je gej", ali na to pristaje samo sestra Felon. Razočaran, odbacuje bogatstvo i mesto naslednika svog oca i odlazi da radi na naftnoj bušotini negde na Javanskom moru. Zapravo, glumac Al Korli bio je nezadovoljan odlukom scenarista da Stivena ožene Kristlinom nećakom Semi Džo. Smatrajući da jedna atraktivna žena ne može da promeni seksualnu orijentaciju gej muškarca, Korli je napustio seriju. Negde na polovini treće sezone stiže vest da je Stiven zadobio teške opekotine u eksploziji na naftnoj bušotini i da je spasen zahvaljujući plastičnoj operaciji. Na mesto Ala Sorlija došao je glumac Džek Koleban.

Peta sezona, emitovana tokom 1985. godine po mnogo čemu bila je sudbinska za "Dinastiju". Stiven napušta svoju drugu ženu Klaudije, zauvek se okrenuvši muškarcima, Amanda otkriva da je Blejkova ćerka i da polaže pravo na nasledstvo, a Kristl pada u iskušenje da prevari Blejka. Konačno, "Dinastija" tokom pete sezone dostiže prvo mesto na listi najgledanijih serija u SAD. Pažnju gledalaca, pored sumanutih zapleta i još luđih raspleta, privlači i pojavljivanje ljubimca publike Roka Hadsona. Dodeljena mu je uloga Danijela Risa, odgajivača konja koji se zaljubljuje u Kristl. U jednoj od scena njih dvoje se ljube, a upravo u to vreme Hadson javnosti otkriva da je oboleo od side i da je bolest u poodmaklom stadijumu. S obzirom na to da se o širenju infekcije HIV-a tada još uvek malo znalo, krenule su spekulacije o tome da bi i Linda Evans mogla da bude zaražena. Ona se nije dala preplašiti. Naprotiv, tokom snimanja sprijateljila se sa Hadsonom i bila uz njega 2. oktobra 1985. kada je umro. Iste večeri, mreža ABC emitovala je drugu epizodu šeste sezone "Dinastije".

MASAKR U MOLDAVIJI: Dostigavši prvo mesto po gledanosti tokom pete sezone, producenti i scenaristi znali su da će morati žestoko da se potrude da tu i ostanu. Uz to su svakodnevno morali da se bore sa zahtevima glumaca koji su tražili veće honorare i s kritikama Džona Forsajta zbog toga što je serija obilovala nelogičnostima, preterivanjima i, sve u svemu, postala prava sapunska opera, dok je Forsajt želeo nešto sa više mere i dobrog ukusa. Scenarista Ričard Šapiro smislio je kako da ubije dve muve jednim udarcem: prikuje publiku za ekrane i natera glumce da se zabrinu za produžetak ugovora. Poslednja epizoda pete sezone najgledanija je u istoriji serije. Na karaljevsko venčanje Blejkove ćerke Amande i princa Majkla u njegovoj domovini Moldaviji, dolaze svi likovi. Dok Amanda i Majkl razmenjuju bračne zavete, dolazi do državnog udara, pobunjenici upadaju u crkvu i iz vatrenog oružja pucaju u sve zvanice. U poslednjoj sceni pete sezone, svi leže u lokvama krvi. Razmere krvoprolića šokirale su publiku, pale su i oštre kritike zbog prikazivanja terorističkog napada u udarnom terminu na mreži sa nacionalnim pokrivanjem. Ali, oko 16 miliona ljudi u Americi gledalo je tu epizodu, koja je postala fenomen o kom se najviše pričalo između dve sezone. Čak ni glumci nisu znali da li će njihovi likovi preživeti, jer nisu imali obnovljene ugovore.

KISINDŽER I VANZEMALJCI: Epizoda sa moldavskim masakrom, iako najgledanija, smatra se ključnom za neuspeh koji je "Dinastija" doživela tokom naredne četiri sezone. Osim dva sporedna lika, svi ostali su preživeli kišu metaka. Međutim, scenariste je polako počela da napušta inspiracija, pa su publiku počeli da umaraju sve nelogičniji preokreti, preterano česte otmice i promene glumaca. Sa prvog, "Dinastija" pada na sedmo mesto najgledanijih, a očajni producenti pokušavaju da izvade stvar pravljenjem spin-of serije "Kolbijevi", o Karingtonovim glavnim konkurentima. Uprkos tome što se u ulozi glavnog lika Džejsona Kolbija pojavljuje Čarlton Heston i što se mnogi popularni likovi iz "Dinastije" pojavljuju i ovde, "Kolbijevi" nisu odmakli dalje od 45. mesta liste gledanosti. Vrhunac besmisla dostignut je u trenutku kada Felon otimaju vanzemaljci. Gledanost "Dinastije" i dalje pada. Osma sezona nalazi se na 40, a finalna deveta na poražavajućem 57. mestu, prema Nilsenovim istraživanjima. Poslednja, 220. epizoda emitovana je u Americi 11. maja 1989. godine. Publika u Jugoslaviji odgledala ju je 1992. godine u okviru noćnog programa "Oko ponoći". U nadi da će serija ipak biti nastavljena, scenaristi su sudbine glavnih junaka ostavili nedorečenima: Kristl je u komi, Blejka sustiže metak, a Aleksis pada sa balkona.

Moldavski masakr

Tako je serija završena i pre svog pravog kraja, kada je publika već bila žestoko izmorena prevelikim brojem likova i njihovim tragičnim sudbinama koje se menjaju iz minuta u minut. Ipak, do današnjeg dana "Dinastija" je ostala neprevaziđena kao sinonim za sapunsku operu. Koliko god danas bila ismevana, u vreme kada je emitovana nije ni približno smatrana smećem za kakvo važi danas. U prilog tome govori podatak da je od 1981. do 1986. svake godine nominovana za Zlatni globus u kategoriji najbolje dramske serije, a 1984. je dobila nagradu. Džon Forsajt, Linda Evans i Džoan Kolins redovno su nominovani za Zlatni globus u kategoriji najboljih glumaca tokom prvih pet sezona. Evansova je nagrađena 1982, Džoan Kolins 1983, a Forsajt 1983. i 1984.

Pojavljivanje u "Dinastiji" bilo je u jednom trenutku stvar prestiža za velike holivudske zvezde, pa su se na spisku tumača likova našli Rok Hadson, Čarlton Heston, Barbara Stenvik, Ali Mekgrou i Džordž Hamilton. U trećoj sezoni, emitovanoj 1983. godine, igrajući sami sebe pojavljuju se bivši američki predsednik Džerald Ford, njegova žena Beti i bivši državni sekretar Henri Kisindžer. Slučaj je hteo da se početak i kraj prikazivanja "Dinastije" poklope sa početkom i krajem vladavine Ronalda Regana u Sjedinjenim Američkim Državama. Dan nakon poslednje epizode, američki magazin posvećen televiziji "TV Guide" objavio je članak u kom je završetak emitovanja "Dinastije" nazvan krajem osamdesetih.


 

Inspiracija zvana Blejk

Inspiracija zvana Blejk

Đorđe Balašević – "Dinastija"

Ovo je priča koju vrlo retko pričam,
To je priča o tipu zvanom Blejk.
Jedni ga hvale,
drugi ga žale,
Ali svi zvrje k’o budale
Ponedeljkom nigde nema mesta ni za lek.
Odavde do Zemun Polja i do Litl Mokri Lug
svud se gleda taj čovek, milioner i drug.
I svi se slažu da nam danas treba jedan čivut kao Blejk.

Imao je izvesno imanje,
oko kuće više manje,
tako da poseje patlidžan i luk.
Tu negde, kao onaj salaš o kome peva mladi Balaš,
da gosti šest meseci pešadijski puk.
Al’ ga je pratio maler ceo božiji vek,
kad si baksuz, moj bato, tu ne postoji lek,
sreću ne kupuje lova, niti euroček.
Nadrljao je kao žuti s više strana ovaj isti Blejk.

Džaba vam novci, moji sinovci,
Džaba što dolar stoji bolje,
I travnjaci i štrafte, i izvori nafte,
Kad ste svi vi karakterne drolje.
Aleksis je kurva, izvin’te me što psujem,
al’ ja samo pričam i mestimično pljujem,
I ako nas laže režiser i ja lažem vas.
Tu priču zna svako, bar par epizoda,
Američka je frka postala moda,
Buržuj se krije i čuči u svakom od nas
I čeka pravi čas.

Blejk ima ćerku zvanu Felon,
Jedan ženski Alen Delon,
Mali monstrum koji radi šta mu ćef.
Njoj je Kolbi zvani Cecil,
Pokojni gangster i imbecil,
Utrapio svog sinovca po imenu Džef.
Felon je partija bila, još se priča o tom,
Tamburaši u transu, oko bakšiša lom.
Još se ne zna konkretno ko je ispao som,
Ali navukao je damu, sve u šesnaest,
čak i klipan zvani Džef.

Pa se pojavio Adam neki sirot,
Ko zna kad, taj će džukac da pobrka ceo film.
To je baraba, čudna zverka, koja sestru nešto merka,
A baš ni mama nije sigurna sasvim.
Ali tu je zato Stiven, lepi antički kip,
Koji ne zna da li više voli zrna ili klip.
Jedan, kako bih rekao, vrlo nazadan tip.
I svi se slažu da je svakim danom sve više takvih kao Stiv.

Lepa drugarica Kristl
nije imala tri čistl
pa je ljosnula sa konja, Bože moj
pravo u ruke psihijatra, lepog kao Frenk Sinatra
koji je želeo da doktorira na njoj.
A, ona teta Aleksis, đubre jedno moj broj
Kolbi kašiku baci i sve ostavlja njoj
Ona ima svoj sistem zvani bubreg i loj
I jasno vam je da je ta Aleksis naše gore list.

A Blejka tera maler
sad mu stig’o ženin švaler
Blejk bi s njim da igra tenis jedan set.
Ma,’ajde čiča kakav tenis
bolje pazi na svoj... život
tvoje srce ipak nije džambo-džet.
To je serija i posvud se priča o njoj
epizoda još ima da ne spominjem broj
nešto nema deviza, oko programa boj
al’ siguran je na ekranu kao TV dnevnik čiča zvani Blejk.


Rokeri s Moravu – "Dinastija"

Sa’ će Mića Puzigaća iz Les Anđolesa da mi objasni šta je, bre, ovo u Dinastiju

Well,
Karnington je sjuper čiča
oko njeg’ se vrti priča
i za njega nema zime
hepi end je tek pred njime
Gle Kristal k’o bjuti damu
vazda mlati praznu slamu
pastorčići svoji vole
i zbog nji’ ju duša bole (aman!)

Din-din-dinastija
serija mi najmilija
din-din-dinastija
to je složna familija
svakem tuđa žena prija
din-din-dinastija (kamon evribadi!)

Felon ljubi svog šofera
i sa njega tera kera
Džef Kolbija ne miriše
sa drugi se švaleriše
Stivena spopadnu džmarci
kad se nađe uz muškarci
al’ za jednu bejbi plavu
ima da o’ladi glavu (aman!)

Dokle Metju naftu buši
Steva će mu brak razruši
Klaudija se posmatra
sa svog ličneg psihijatra
Aleksis je prava zmija
da tračari to ju prija
veri najs je kao žena
al’ je kvarna duša njena (aman!)
Poterao ih bed lak, opanjkava ih sokak!


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

UTICAJ DINASTIJE: "Karingtonke" na Bežanijskoj kosi u Beogradu