Masovna grobnica kod Raške >

Kosti na ničijoj srpskoj zemlji

Kamenolom, koji meštani sela Rudnica nazivaju "Majdan", posle tri godine, ponovo je u centru pažnje zbog sumnje da se ovde nalazi masovna grobnica u kojoj je navodno zakopano 250 kosovskih Albanaca, prema tvrdnjama Tužilaštva za ratne zločine.

Sam "Majdan" nalazi se na desetak kilometara od Raške prema Kosovu, između sela Rudnice i Jarinja. U Rudnici se nalazi Kontrolno-bezbednosni punkt srpske policije, dok je u Jarinju stacioniran Euleks, pa je "Majdan" praktično na "ničijoj (srpskoj) zemlji". Odnosno, u administrativnom pojasu, ili graničnom pojasu – ma kako to nazivali.

Kamenolom je velike površine ovalnog oblika. Najduža osa bila bi mu od ulaza sa zapadne strane do kraja istočne. Južna strana kamenoloma zaravnata je i posuta velikom količinom utabane zemlje. U ovom delu je kuća ili magacin, za koji se sumnja da se ispod njega nalazi masovna grobnica.

Kako je "Vreme" pisalo pre tri godine, ovaj kamenolom je napušten od kasnih osamdesetih godina, a tu je bilo jezerce koga više nema. Neposredno nakon NATO bombardovanja, "Majdan" je osvetljen i ograđen: nekoliko zarđalih kamiona i bagera, koji su po izgledu rashodovani, obezbeđivao je do 2002. godine noćni čuvar.

Zidani objekat ispod kog se, prema sumnji Tužilaštva za ratne zločine, nalazi masovna grobnica, podignut je, kažu meštani, 2002. godine. Na njemu je tada postavljen natpis "Kosmetput".

Meštani sela Rudnica tvrde da je pre nekoliko dana selo nadletao helikopter, spustio se na desetak metara iznad "Majdana" nad kojim je lebdeo još desetak ili petnaest minuta, a potom otišao. Kako kažu, "verovatno je nešto snimao".

Među građanima obližnje Raške ova vest nije odjeknula kao ona pre tri godine, a o samom događaju mišljenja su oprečna. Prema nekima, "tu postoji masovna grobnica i to je javna tajna Raške, dok drugi tvrde da od toga nema ništa i da nema šta da se nađe".

Kako kažu građani Raške sa kojima smo razgovarali, zemljište je močvarno, te je sigurno da bi se osećao neprijatni miris raspadanja organske materije. Drugi pak smatraju da je masovna grobnica otkrivena još pre tri godine, ali da nije postojala "povoljna politička klima" za njeno razotkrivanje.

Pre tačno tri godine, zbog obilnih padavina, kamenolom je bio močvara, pa je to otežavalo istragu i iskopavanje navodne masovne grobnice. Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Milan Dilparić ("Vreme" 7.6.2007) izjavio je za naš list da "istraživanja o navodima u ‘Majdanu’ nisu počela u oktobru zbog loših vremenskih uslova i velike količine vode u ovom mestu gde je nekada postojalo jezero".

Masovna grobnica nije pronađena 2007. iako je kopano svega pedesetak metara dalje od objekta za koji se sumnja da ispod njega leže tela kosovskih Albanaca ubijenih tokom ratnih dejstava 1999 godine.

Još prilikom prvog iskopavanja primećeni su stari delovi obuće i garderobe. Portparol Međunarodne komisije za nestale osobe, Vedran Pešić, rekao je, tada, da je moguće da je to otpad ili možda pripada nekome od zakopanih, ukoliko ih ima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST