Mentalno zdravlje >

Dobra volja i dobar plan

U Beogradu je između 20. i 22. maja održana trodnevna međunarodna konferencija Međunarodne mreže za saradnju u mentalnom zdravlju (IMHCN), organizovana u partnerstvu s beogradskom nevladinom organizacijom Međunarodna mreža pomoći IAN i Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a uz finansijsku podršku Evropske komisije, Ministarstva spoljnih poslova Holandije, Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. IMHCN je međunarodna nevladina organizacija sa sedištem u francuskom gradu Lilu a osnovali su je organizacije iz desetak zapadnoevropskih zemalja koje se bave mentalnim zdravljem i pojedinci (stručnjaci, menadžeri, korisnici i osobe koje utiču na formiranje javnog mnjenja) koji su razvili službe s dobrom praksom bavljenja mentalnim zdravljem. Ciljevi ove mreže su povezivanje različitih službi u sistem podrške razvoju strategija mentalnog zdravlja u zajednici (službe koje se bave obezbeđivanjem unapređujućih tretmana i terapija, adekvatnog smeštaja, zaposlenja i integracije u zajednicu), dalja deinstitucionalizacija i suprotstavljanje fragmentarnom pristupu u tretiranju osoba koje imaju mentalne poremećaje. Mreža takođe stvara uslove za razmenu iskustava između različitih organizacija i zemalja.

Na konferenciji je učestvovalo tridesetak predavača iz inostranstva, a broj prijavljenih izlaganja bio je toliki da se rad često odvijao u pet paralelnih sesija. Konferencija je bila jedinstvena i po izuzetno emotivnim izlaganjima i reakcijama publike, kao i po spremnosti predavača da uspostave trajnu saradnju s domaćim zdravstvenim i obrazovnim institucijama, a uobličena je kroz plenarna predavanja, sesije i interaktivne radionice. Najjači utisak na čitavoj konferenciji ostavila su izlaganja korisnika – osoba koje su bile psihijatrijski pacijenti ponekad i po nekoliko decenija. Neki od njih su iznosili lična iskustva, neki prikazivali programe za rad s osobama koje svoje probleme koriste za dalji lični razvoj, a bilo je i prikaza tehnika za procenu efikasnosti službi od strane korisnika. I u publici je bilo dosta korisnika koji su slušali predavanja, pokazali su veliko interesovanje za temu i podržali većinu ideja za koje su čuli, a nekoliko njihovih udruženja iz različitih zemalja pokušaće da oformi međunarodnu asocijaciju.

Zahvaljujući tome što je grupa istomišljenika gotovo ispunila amfiteatar, reformisti u Srbiji mogli su da steknu dodatnu snagu potrebnu za nastavak svoje borbe. U tom smislu, ova konferencija bi mogla predstavljati i istorijsku prekretnicu u oblasti zaštite mentalnog zdravlja u zajednici na našim prostorima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST