"Farma" i ostale realnosti >

Gladijatori i njihovi voajeri

Žestoku svađu između pevača Miloša Bojanića i hiphopera Ivana Ivanovića Đusa i svega što se u toku nje desilo zastrašilo je medijsku Srbiju. Osim zgražavanja i pritužbi RRA, događaj je na internetu izazvao navalu polemika. Učesnici u ovim diskusijama ostrašćeni su i uživljeni kao da im život od toga zavisi, a epizoda "Farme" u kojoj je prikazan sporni događaj, prema podacima TV Pinka, imala je rekordnu gledanost od 31,7 odsto. S obzirom na okolnosti, taj podatak više govori o većinskom ukusu i dominantnom kulturnom obrascu u Srbiji nego o kvalitetu programa koji u proseku gleda tri miliona ljudi

Sudeći prema poslednjim dešavanjima u vezi sa rijaliti programom "Farma", koji se emituje na Televiziji Pink, ova vrsta televizijskog sadržaja i u Srbiji je konačno postala ono što bi i trebalo da bude: podilaženje najnižim strastima publike i nešto što nije prikladno za prikazivanje u vreme kada su sitna deca još uvek budna. Četiri godine nakon što se domaća publika prvi put susrela sa konceptom realne televizije, u Srbiji se ponavlja obrazac tipičan za većinu zemalja u kojima se ovakvi programi emituju znatno duže: gledanost obara sve rekorde, sadržaj je sve isprazniji, vulgarniji i suroviji, emisijama počinju da se bave državni organi zaduženi za nadzor medija. Ako rijaliti programi nastave da kao do sada prate svetski trend, sledeće što možemo očekivati jeste pomeranje u sve kasnije i nepopularnije termine, pad gledanosti i, na kraju, odsustvo interesovanja velikih televizijskih kuća za ovakve formate.

U utorak posle podne održana je sednica Saveta Republičke radiodifuzne agencije, koja je hitno zakazana dan ranije, nakon velikog broja pritužbi građana na vulgarnosti, psovke i dešavanja u rijalitiju "Farma". Nakon sednice, Savet RRA pokrenuo je u utorak postupak protiv Televizije Pink zbog "ekstremno vulgarnog ponašanja" učesnika rijaliti šou programa Farma koji se prikazuje na toj televiziji. Na konferenciji za novinare nakon sednice RRA, predstavnici tog tela nisu želeli da prejudiciraju konačnu odluku i mere koje će biti preduzete protiv Televizije Pink, ali su naveli da RRA kao regulatorno telo nema ovlašćenje da zabrani emitovanje rijaliti šou-programa "Farma".

"Mi nismo glavni urednici Srbije i ne možemo da ukidamo emisije, iako bi to bilo opravdano", kazao je potpredsednik RRA Goran Karadžić. Pink ima rok od 15 dana od trenutka kada mu bude dostavljena odluka o pokretanju postupka da odgovori na nju, a u RRA procenjuju da će konačnu odluku doneti za 20 dana. "Današnju sednicu, kojoj je prisustvovao i predstavnik Televizije Pink, sazvali smo kako bismo zaustavili i poštedeli javnost svih vulgarnosti koje su se čule u programu. Da smo čekali zakonske rokove, emitovanje šoua bi već bilo završeno", rekao je Karadžić. On je podsetio da RRA može da izrekne opomenu, javno upozorenje ili da privremeno ili trajno oduzme dozvolu emiteru koji krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks ponašanja emitera.

MAMU TI... BIIIP: Predstavnica za javnost Televizije Pink Tatjana Vojtehovski je nakon te konferencije za novinare rekla da će Televizija Pink preduzeti mere i posebnu uređivačku pažnju posvetiti tome da se iz programa izbace vulgarnost i neprimereno ponašanje. Vojtehovski je navela da će prilikom prikazivanja rijaliti šou-programa "Farma" na Pinku od sada stajati oznaka da je ta emisija samo za starije od 18 godina. Ona je rekla i da će pregledi najzanimljivijih dnevnih dešavanja biti pročišćeni od svih vulgarnosti, a ukoliko se tako nešto dogodi u toku prenosa uživo, kamere će se prebacivati sa učesnika koji se vulgarno ponaša i snimkom će se pratiti dešavanja u nekoj drugoj prostoriji.

Ovo nije prvi put da RRA zaseda zbog jednog rijalitija, niti je Srbija po tome jedinstvena u svetu. Prošle godine, nakon što je na TV Pinku emitovana epizoda emisije "Trenutak istine" u kojoj je takmičarka otvoreno govorila o tome kako ju je otac u detinjstvu seksualno zlostavljao, RRA je zakazala hitan sastanak sa predstavnicima TV Pinka, što je rezultiralo premeštanjem emisije u kasniji termin.

Tokom prve sezone emitovanja "Velikog brata" u Francuskoj reagovala je komisija za kontrolu medija, izdavši naređenje u kome je rečeno: "Bez obzira na glavni cilj programa i činjenicu da su učesnici dali svoj pristanak, sa stanovišta ljudskog dostojanstva nedopustivo je da budu snimani na mestima i u vreme koji nisu za javno posmatranje. Zato tražimo dnevnu pauzu u audio i vizuelnom praćenju programa." Kada je u februaru 2004. na makedonskom MTV-ju prikazana epizoda rijalitija u kojoj je jedan od učesnika masturbirao, reagovao je makedonski Savet za radiodifuziju, poslavši MTV-ju pismenu opomenu.

"PRSTENAC": Ipak, u "Farmi", kao ni u ostalim srpskim rijalitijima, do sada se još nije dogodilo ono što za svaki ovakav šou predstavlja prekretnicu, dovodi do obaranja rekorda gledanosti, nakon čega sledi obavezni pad – još nije bilo seksa pred kamerama. Ono što je izazvalo gnev moralista i svih ostalih koji su slali pritužbe RRA jeste – hvatanje za zadnjicu. U subotu uveče, naime, učesnici "Farme" pevač Miloš Bojanić, hiphoper Ivan Ivanović Đus i Gagi Đogani žestoko su se posvađali. Tokom svađe Bojanić je izjavio da je Đus homoseksualac i otišao da spava. Kada je zaspao, Đus je upao u spavaću sobu i nekoliko puta uhvatio Bojanića za zadnjicu, doduše preko jorgana. Desetak minuta kasnije farmeri su dobili pismo od produkcije, kojim su obavešteni da je Ivan Ivanović Đus automatski diskvalifikovan zbog fizičkog kontakta i seksualnog uznemiravanja. Osim zgražavanja i pritužbi RRA, događaj je na internetu izazvao navalu polemika, praćenih detaljnim analizama, usporenim snimcima i fotografijama, oko toga gde je završio Đusov prst.

Učesnici u ovim diskusijama ostrašćeni su i uživljeni kao da im život od toga zavisi, a epizoda "Farme" u kojoj je prikazan sporni događaj, prema podacima TV Pinka, imala je rekordnu gledanost od 31,7 odsto. S obzirom na okolnosti, taj podatak više govori o većinskom ukusu i dominantnom kulturnom obrascu u Srbiji nego o kvalitetu programa koji u proseku gleda tri miliona ljudi.

Nakon što je RRA zakazala hitnu sednicu zbog "Farme", produkcija je farmerima poslala još jedno pismo u kome podseća da ih kamere snimaju 24 sata dnevno, da ih publika nekoliko puta dnevno gleda uživo i da veliki deo gledališta čine deca, te da zbog toga moraju da obrate pažnju na ponašanje i rečnik.

KUKA I MOTIKA: Iako iskustva drugih zemalja pokazuju da su dešavanja na "Farmi" uobičajena za jedan rijaliti šou, iako nije nikakvo čudo da se zbog ove vrste programa oglase državni organi zaduženi za monitoring medija, Srbija ipak ima nešto što druge zemlje nemaju. Srbija, iako nije svesna toga, ima dve decenije iskustva sa realnom televizijom, psovkama, tučama i kletvama. Sve što jedan rijaliti može da pruži, prosečan srpski gledalac je već video u direktnim prenosima Skupštine Srbije. Razlika između toga i "Farme", ili bilo kog drugog rijaliti programa, ogleda se samo u broju učesnika. Dalje, Srbija ima jednog vrlo moćnog kreatora javnog mnjenja, kog odreda svi analitičari gube iz vida. Njegovo ime je Saša Popović. Nekada je bio harmonikaš "Slatkog greha", a danas je direktor "Grand produkcije", veliki imperator moćne mašinerije, koji nedeljom uveče na Pinku vodi emisiju čiju gledanost ne može da sustigne nijedna televizija u Srbiji.

Otkako je počela "Farma", na koju je Popović poslao nekoliko svojih pulena, od kojih su dvoje u vezi, njegove emisije svele su se na direktna telefonska uključenja gledalaca sa kojima Popović ćaska o ponašanju "Grandovih" pevača na "Farmi". Dakle, dvoje "grandovaca", koji se zovu Milena Ćeranić i Nemanja Stevanović, u vezi su nekoliko meseci. Ona ima 22, a on 28 godina. Ona ima dugačak jezik i psuje kao kočijaš. On je patološki ljubomoran i maltretira je svakodnevno. Ni jedno ni drugo, izgleda, nisu naročito simpatični gledaocima. Njihov poslodavac Saša Popović, iz nedelje u nedelju, podilazi gledaocima koji se uključuju u program kako bi osuli paljbu po njima dvoma. Nekome ko ne prati situaciju od početka, moglo bi da deluje kao da su ovo dvoje, a naročito Ćeranićeva (jer je u Srbiji, izgleda, veći greh sočno opsovati nego sistematski šikanirati i maltretirati), nekoga opljačkali, ubili, silovali, pa zapalili. Zvuči preterano? U ponedeljak ujutru, Milena Ćeranić je, u skladu sa pravilima emisije, otišla na pijacu u Barajevu da proizvode koje su napravili farmeri razmeni za namirnice. Tamo ju je dočekalo stotinak gnevnih gledalaca koji su je zasuli najgorim uvredama. Jedna starija gospođa je pljunula pevačicu, druga je pokušala da je šutne, a jedan čovek je poleteo ka pevačici uz povik: "Dođi da ti pokažem šta je muško, seljančuro!" Na sreću, obezbeđenje Pinka i policajci koji su u međuvremenu pozvani, sprečili su ga da priđe devojci. U utorak uveče, milionski auditorijum veselo je posmatrao ovaj pokušaj linča dvadesetdvogodišnje devojke. Saša Popović je smireno objasnio da Milena i Nemanja brukaju "Grand". "Kad izađu, odlučiću šta ću sa njima", rekao je, kao da je reč o predmetima koji su poslužili svrsi i sad samo smetaju, a ne o dvoje mladih ljudi. Arena je, dakle, kompletna, sve je tu: veliki imperator, masa žedna krvi i ljudsko meso koje čeka da bude bačeno lavovima.

Ali, ni po tome nismo jedinstven slučaj u svetu: u Bahreinu je 2004. godine, nakon samo nedelju dana prikazivanja, otkazan "Veliki brat". Razlog su bili protesti radikalnih verskih grupa koje su pretile linčom učesnicima, organizatoru programa i ministru informisanja u ovoj zemlji. Ipak, gotovo je izvesno da bi se svaki od ona tri miliona gledalaca koji svake večeri gledaju "Farmu" uvredio da ga uporede sa radikalnim islamistom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Švedska ideja

"Farma" je rijaliti šou koji je 2001. godine kreirala švedska produkcijska kuća "Striks". Licencu za emitovanje od tada je otkupilo četrdesetak zemalja širom sveta. Pored "Farme", kuća "Striks" zaslužna je za nastanak još nekih poznatih rijaliti formata, kao što su "Survivor" i "Fame Factory". U nekim zemljama, "Farmu" zajedno produciraju "Striks" i holandski "Endemol", tvorac "Velikog brata".

Loš vic

Centar za prava manjina iz Beograda oštro je osudio "govor mržnje" u emisiji "Nedeljno popodne sa Leom Kiš" na TV Pinku, u kojoj je 16. maja pevačica Zorana Pavić ispričala dva vica. Ta organizacija navela je da je Pavićeva "direktno i nedvosmisleno uvredila romsku zajednicu" i osudila emitera zbog toga što sporni deo nije isečen u montaži. Centar je zatražio i izvinjenje od voditeljke Lee Kiš i Pinka i najavio da će protiv Zorane Pavić preduzeti odgovarajuće zakonske mere. TV Pink se javno izvinio pripadnicima romske zajednice i svima čija su osećanja na bilo koji način bila povređena vicevima koje je Pavićeva ispričala u emisiji "Nedeljno popodne": "Uređivačkom kolegijumu TV Pink je iskreno žao zbog incidenta. Saglasni smo, takođe, sa primedbom Centra za prava manjina da je primerena reakcija voditeljke Lee Kiš izostala, te će voditeljka uputiti javno izvinjenje već u sledećoj emisiji."