NULTA TAČKA: Mesto na kome su bile Bliznakinje / foto: reuters

Njujork >

Spomenik toleranciji

Uznemirujuće je slušati i čitati o gorkoj i otvorenoj netrpeljivosti koja okružuje izgradnju džamije dva bloka od mesta koje su 11. septembra napali teroristi. Zato je bilo inspirativno čuti da je Komisija za očuvanje znamenitosti u utorak glasala sa 9 prema 0 glasova "za", kako bi potvrdila jedno od osnovnih načela demokratije: versku toleranciju.

Umesto da udovolje gnevnim glasovima – mnogim ali ne i svim republikanskim političarima sklonim samopromociji – članovi komisije utrli su put izgradnji džamije i islamskog centra. To nije bilo samo ispravno uraditi, već i jedino moguće.

Napad 11. septembra nije bio religiozni događaj. To je bilo masovno ubistvo. Američki odgovor, kako je predsednik Obama i predsednik Džordž Buš pre njega rekao mnogo puta, nije bio rat protiv islama.

Nije bilo iznenađenje da republikanski ideolozi kao što su Njutn Gingrič i

Sara Palin otvoreno govore protiv džamije. Kongresni kandidat u Severnoj Karolini otkrio je da je to dobar način da se privuče pažnja i podstaknu predrasude protiv muslimana. Očekujemo ovakvo ponašanje od republikanaca. Oni su besramno igrali na kartu politike straha od 11. septembra.

Neke porodice žrtava napada koje zaslužuju naše poštovanje i simpatije osećaju nelagodu zbog džamije. Ali još bi lošije bilo kada bi u sećanje na voljene ušao strah koji su teroristi želeli da stvore i kada bi se napustili principi slobode i tolerancije.

To nije opravdanje za Savez za borbu protiv klevete koji se rado pridružio protivnicima džamije. Džamija ne bi trebalo da bude građena "u senci Svetskog trgovinskog centra", rekli su u Savezu, jer će "nekim žrtvama prouzrokovati veću bol". Bilo je uznemirujuće posmatrati racionalizaciju netrpeljivosti koju koristi organizacija koja se borila protiv diskriminacije svih vrsta, naročito u najgorim danima Kju kluks klana.

Gradonačelnik Majkl Blumberg pogodio je poentu u govoru na Governors Islandu s pogledom na Kip slobode. Rekao je da je džamija "test razdvajanja crkve i države, značajan koliko i drugi koje možemo videti tokom našeg veka, i izuzetno je važno da ga shvatimo na pravi način". Planovi za izgradnju centra od 100 miliona dolara trebalo bi da ohrabre one koji žele da muslimani i nemuslimani u Americi nađu zajedničko tle.

Editorial


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST