TV manijak >

Prva pa Grčka

U ponedeljak 20. septembra završeno je odbrojavanje i televizija FOX je prostom zamenom znaka u ćošku ekrana postala Prva srpska televizija. Programska šema je ostala manje-više ista, pojavili su se novi spotovi za bivše i buduće zvezde "Prve". Ovu digitalnu transformaciju je izazvala ona mnogo važnija, novčana, jer su novi vlasnici televizije postali grčki investitori poznati po tamošnjoj Anteni 1. Za sada o novoj televiziji možemo da sudimo samo na osnovu imena, ambicioznih planova i pompeznih najava. Ja ću se za sada držati samo elemenata iz imena, jer programu tek treba dati šansu.

PRVA: Fox televizija je u trenutku prodaje prema rejtingu i šeru držala treće mesto u Srbiji. Očigledno je da imenom buduća TV stanica želi da dostigne prvo mesto, a da bi to učinila, biće potrebno da nadmaši RTS i Televiziju Pink. Nekako uoči otvaranja "Prve" vlasnik Pinka Željko Mitrović je dao onaj antologijski intervju za slovenačko tržište, gde je praktično najavio svoj nastup u Deželi. Biće dakle i Pink Slovenija, Željko uči slovenščinu, dodajući impresivne elemente svojoj romansiranoj biografiji. Naročito nas je impresionirala slovenačka novinarka sa cirkončićem u zubiću. Osim televizije, pominjali su se aviončići, jahtice, izazovčići i parice. Bilo kako bilo, "Prva" u naslovu televizije će biti barem u početku neka vrsta vizije i plana. Istraživanja gledanosti u medijima (a slično je i sa radio-programima) pružaju stanicama alibi da povremeno objave da su "Prvi u gradu", ili "Najgledanija serija u večernjem terminu", ili "Prva u srcu gledalaca".

Okosnicu programa će činiti serije koje su postale zaštitni znak programa ovog kanala. "1001 noć, ili popularna Šeherezada" dobila je toliki odjek u Srbiji (ali i regionu) da sam pre nekoliko dana video reklamu za turistički aranžman u Istanbulu koji je nazvan po seriji. Slično je sa reprizom hita "Seks i grad". Odličan i brz način da se privuku gledaoci jeste i izbor filmova, a tu će se sigurno ulagati. Za sada je ova televizija prva samo u pesmi Marije Šerifović.

PRIVATNA: U ovom trenutku je očigledno da investitori žele da ulaganjem u TV komercijalne programe što više poprave učešće na tržištu, a zatim je moguća dalja transformacija i novo odbrojavanje do "Druge Prve". Ovakva preprodaja kanala pokazuje dinamiku medijskog biznisa u svetu, ali i surovost ekonomskih zakona kojima su se ovde mediji na različite načine opirali. Trgovina medijima je ovde bila do danas obavijena velom nepotrebne mistike ili je postojao utisak finansijskog mešetarenja. Prelazak Foksa u Prvu srpsku televiziju je u tom smislu izuzetak, jer je prodaja bila javna, vlasnici su poznati i politika u ovom slučaju nije imala znatnijeg upliva. Ono što me mnogo više iznenadilo jeste nedostatak jasnog saopštenja RRA, koji bi makar kurtoazno mogao da primeti da je jedna televizija zamenjena drugom.

TELEVIZIJA: Ono što je Foks, a zatim i "Prvu" približilo gledaocima jeste utisak novine, koji je uvek dobrodošao u medijima. Ova televizija je, za mene, što zbog nekih personalnih rešenja, što zbog opšteg imidža nalik na večito treću, pokojnu BK televiziju. Ona je donela novi kvalitet slike, dobar serijski i filmski program, star sistem (afirmaciju novih TV lica), a srpska je bila koliko je srbovao i Bogoljub. U slučaju Foksa i Prve, modeli po kojima je projektovana ova televizija predstavljaju savremenu kombinaciju pa će to, nadam se pomeriti i ostale televizije napred. "Prva" je u TV program vratila svetinju programske šeme. Pokojna Foks televizija je uz RTS (ukoliko izuzmemo skupštinske prenose) jedina TV stanica čiju sam satnicu upamtio. Pink svoju menja na dnevnoj bazi (Mitrović to naziva "brzom reakcijom menadžmenta"), a sličan problem ima i TV B92. Ukoliko dobru televiziju čine dobra slika (a najavljena je digitalizacija i format 16:9) i činjenica da gledalac može da planira kada će nešto da gleda, "Prva" je pristojna televizija. Mnogo veći problem predstavlja nadmetanje sa konkurencijom (prvenstveno Pinkom) oko primata u zabavnom programu. Ukoliko je ideja da "Prva" bude zabavna bez pevanja, pucanja, primitivizma, delirijuma, polupornografije, turbo fazona, onda će njen eventualni uspeh biti ozbiljan napredak za ovu zemlju. Problem izgleda nije u TV programu, nego u gledaocima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST