>

Scena

Anika Vavić u Beogradu

U subotu 2. oktobra u Kolarčevoj zadužbini biće održan koncert Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, dirigent je Bojan Suđić, a kao solista nastupiće pijanistkinja Anika Vavić. Premijernim nastupom u ovoj sezoni orkestar RTS-a publici će predstaviti kompozicije Uvertira-fantazija "Romeo i Julija" Petra Iljiča Čajkovskog, Koncert za klavir i orkestar Aleksandra Skrjabina i Drugu simfoniju Aleksandra Borodina.

Mlada pijanistkinja, Anika Vavić, rođena Beograđanka, živi u Beču i sa orkestrom RTS-a će izvesti Klavirski koncert Aleksandra Skrjabina, delo koje se veoma retko izvodi, zbog činjenice da njegovo izvođenje zahteva veoma promišljeno i koordinisano dijalogiziranje između orkestra i soliste.

Anika Vavić je pijaniskinja sa impozantnom internacionalnom karijerom i nastupa sa vodećim dirigentima, između ostalih sa Valerijem Gergijevim, Pavom Jervijem, Kristofom Vorenom Grinom, Georgom Fricom, Stefanom Blunierom, Vjekoslavom Šutejem, Andrésom Orozco-Estradom. Izvodila je resitale u Londonu, Njujorku, Tokiju, Pekingu, Vašingtonu, Luksemburgu, Moskvi, u seriji "Next Generation" u Dortmundu, u seriji "Grandes Pianistas" u Santjago de Čileu, na festivalu Hajdelberško proleće, Rurskom klavirskom festivalu, na Festivalu "Bele noći" u Sankt Peterburgu. Redovni je gost u bečkim dvoranama Musikferajn i Koncerthaus.

Pored muzike, velika Anikina strast je i literatura. Krajem godine izaći će iz štampe njen prvi roman Vers la flamme, roman o poznatoj ruskoj pijanistkinji koja je opsednuta Skrjabinom i njegovim Misterijumom. Roman osvetljava život umetnika iza pozornice i daje čitaocu priliku da klasičnu muziku i ljude u njoj sagleda iz potpuno drugačijeg ugla.

T. J.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST