JUŽNOJ KOREJI ESKALACIJA NIJE U INTERESU: Automobili za izvoz / foto: reuters

Seul – Pjongjang >

Ekonomskih posledica neće biti

Kakve će posledice na krhku svetsku ekonomiju ostaviti iznenadno bombardovanje južnokorejskog ostrva od strane Severne Koreje? Razmena vatre počela je nekoliko dana nakon što je svet saznao da Severna Koreja poseduje novo, moderno postrojenje za obogaćivanje uranijuma koje će proširiti nuklearne kapacitete Pjongjanga.

Opasne igre Severnokorejaca odigravaju se u vreme užasne nervoze na globalnom tržištu zbog Irske. Analitičari su već počeli da predviđaju da će zbog postupaka Severne Koreje investitori biti primorani da povlače rizične kontrapoteze, koji bi mogli da dovedu do jačanja dolara (koji se još doživljava kao "siguran raj") i slabljenja valuta i akcija širom sveta. Sve što podriva glavnog pokretača svetskog ekonomskog rasta, Aziju, moglo bi da se ispostavi kao veliki, veliki problem u borbi protiv recesije. Međutim, ne bih bio previše zabrinut za svetsku ekonomiju zbog tenzija na Korejskom poluostrvu. Samovolja i nepredvidivost Kim Džong Ila u upotrebi vatrenog oružja sa neizvesnim ishodom može malo da uzdrma tržište, ali nije verovatno da će, po mom mišljenju, to ostaviti neke negativne posledice.

Ili nam bar tako istorija govori. Ekonomija Južne Koreje imala je najbolje performanse tokom prethodnih 50 godina, uvek praćene pretnjama iz Severne Koreje. U poslednje vreme rastuće tenzije dovele su do kratkotrajnog poremećaja na tržištu, ali ništa više. U martu je Severna Koreja potopila južnokorejski brod, ali nije nastala ni kratkoročna ni dugoročna šteta po ekonomiju Južne Koreje, a ni šireg istočnoazijskog regiona. Izgledi da će ekonomija Južne Koreje nastaviti da jača su veliki, i ne vidim kako bi Severna Koreja mogla da ih zaustavi. Isto važi i za ceo region Azije.

Ova analiza se zasniva na pretpostavci da razmena vatre između dve Koreje do koje je došlo danas (utorak), neće dovesti do potpunog rata. Ostaje da se vidi šta će se dešavati narednih dana, ali Seul nema nikakav interes da provokacije Severne Koreje pretvori u rat. Štaviše, Južna Koreja ima interes da obuzda namere Kima Il Džonga da uvuče ove dve zemlje u sukob upravo stoga što bi rat mogao ozbiljno da ugrozi ekonomski napredak. Obuzdavanje diktatora je sigurno frustrirajuće i zamorno za Seul, ali nije verovatno da će oni zbog današnjeg bombardovanja promeniti stav. Jedina prava žrtva u priči je Severna Koreja, koja održava svoju ekonomiju na nivou srednjeg veka.

Majkl Šuman


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

"Meridijane" priredila Biljana Vasić