ZAŠTITA VELIKOG BRATA: Vođa Severne Koreje Kim Džong Il sa kineskim vojnim vrhom / foto: reuters

Peking >

Mlaka reakcija Kine na buru
sa severa

Nakon nedavnog brutalnog čina Severne Koreje, sve veći broj vlada poziva Kinu, drugu svetsku ekonomiju i višedecenijskog dobrotvora Severne Koreje, da iskoristi svoj uticaj na problematičnog suseda. Uprkos rastućim pritiscima međunarodne zajednice Kina odbija da posluša glas straha od katastrofalnih posledica na Korejskom poluostrvu. Peking sada žanje ono što je posejao u višedecenijskoj averziji prema rizičnom pristupu Pjongjangu – buru oštrih kritika iz inostranstva.

Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo Institut za političke studije Asan, devet od 10 Južnokorejaca je nezadovoljno odgovorom Kine na artiljerijski napad Severne Koreje na ostrvo Jeonpjeong. Grupa od 1000 konzervativnih aktivista iz Slobodne korejske federacije organizovala je proteste u blizini kineske ambasade u Seulu u znak protesta zbog "ne-radi-ništa" politike prema severu. "Igrajući ulogu njenog pokrovitelja, Kina pomaže Severnoj Koreji, koja je odgovorna za prošlonedeljno granatiranje", rekao je jedan konzervativni aktivista.

U intervjuu za CNN admiral Majk Malen, šef generalštaba Sjedinjenih Američkih Država, pozvao je Kinu da zauzme čvršći stav prema Severnoj Koreji: "Teško je razumeti zašto Kina ne izvrši veći pritisak."

Nevladina novinska agencija "China Watcher" skeptična je povodom kineskog predloga o nastavku dijaloga, u kome se Seul i Vašington pozivaju da razmotre osnovni pristup za ponovno ujedinjenje dve Koreje. "Politika bi trebalo dugoročno da razmatra promenu režima i ujedinjenje. U kratkom roku Sjedinjene Države i Južna Koreja treba da preduzmu mere koje će osujetiti Severnu Koreju da projektuje bilo kakvu vlast izvan svojih granica", piše "China Watcher".

Ovi komentari su stigli dan nakon što je kineski glavni nuklearni pregovarač Vu Davei predložio razgovore šest strana o nuklearnom programu Severne Koreje. Vu je podsetio na stav svoje zemlje da je stabilnost na Korejskom poluostrvu prioritet, a ključ za to jeste nastavak dijaloga.

Jedna od škola mišljenja o ulozi Kine u ubeđivanju Severne Koreje da igra po pravilima kaže da su Kini ruke vezane i da je ona frustrirana zbog nesposobnosti da obuzda nestabilni sever, naročito posle prve podzemne nuklearne probe u 2006. godini.

O frustracijama, ali i o iritiranju govore procurele diplomatske informacije objavljene na sajtu Vikiliks. Prema njima, kineski ministar inostranih poslova rekao je jednom američkom zvaničniku da se Pjongjang, zbog prošlogodišnjih raketnih proba, ponaša kao "maza" da bi pridobio pažnju Vašingtona.

Kang Hiun-Kiung


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST