>

Vesti

Telefonom do posla

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da je otvorila posebnu liniju pri Centru za zapošljavanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, putem koje svi nezaposleni invalidi i poslodavci mogu dobiti informacije. Pozivom na broj 011/30 36 228, nezaposlene osobe sa invaliditetom mogu dobiti informacije o postupku prijavljivanja na evidenciju, merama i programima podrške za zapošljavanje i mogućnostima uključivanja u njih, kao i informacije oko procene radne sposobnosti. Linija je dostupna i za poslodavce koji mogu saznati o mogućnostima i uslovima za zapošljavanje OSI i korišćenju programa finansijske podrške za njihovo zapošljavanje – subvencija zarada i za otvaranje novih radnih mesta, refundiranja troškova za prilagođavanje radnog mesta, programima javnih radova, a posebno u oblasti socijalne delatnosti i kulture, navodi se u saopštenju.


Zdravstveno vaspitanje u školama

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je 3. decembra da su briga o zdravstvenom stanju mladih i potreba za zdravstvenom edukacijom pokrenuli inicijative za uvođenje zdravstvenog vaspitanja u škole. "Dobre ideje Ministarstava zdravlja i prosvete, a uz podršku međunarodnih organizacija, pre svega UNICEF-a, inicirane u prethodnim godinama, dale su konkretne rezultate i potvrdile nastojanja stručnjaka koji se zalažu za definisanje ključnog koncepta edukacije za zdravlje", rekla je Slavica Đukić-Dejanović na radnom sastanku na temu "Zdravstveno obrazovanje u školama". Ona je podsetila da je program "Vaspitanje za zdravlje kroz životne veštine", podržan od UNICEF-a i implementiran od Ministarstva prosvete, uz podršku Ministarstva zdravlja, primenjen od 2006. godine i da je do danas u više od 20 srednjih škola dao značajne rezultate u razvijanju zdravih životnih navika kod dece i omladine. Koordinatorka programa za mlade u UNICEF-u Jelena Zajeganović-Jakovljević rekla je da rizici u koje se mladi upuštaju tokom adolescencije imaju uticaj na njihov kasniji život. Prema njenim rečima, da bi se efikasno uticalo na ponašanje mladih, veštine se moraju prilagoditi određenim temama, a poželjno je i rano prepoznavanje rizika kod mladih i reagovanje, kao i saradnja sa drugim institucijama i organizacijama u zajednici.


Astma: Izebagavati alternativne metode

Ukoliko se na astmatičnoj deci primenjuju nekonvencionalne metode lečenja, kao dopuna ili zamena za klasične tretmane, teže je uspostaviti kontrolu nad bolešću, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela grupa naučnika s Univerziteta u Montrealu. Naučnici su došli do tih rezultata tako što su sproveli istraživanje na 2000 dece starosti u proseku šest godina i obolelih od astme u različitim stadijumima, preneli su francuski mediji. Među tom decom, 13 odsto je bilo podvrgnuto nekom od nekonvencionalnih načina lečenja, kao što su akupunktura, homeopatija ili vitaminski dodaci. Rezultati su pokazali da je kod dvostruko više dece koja su bila pod nekom od nekonvencionalnih terapija došlo do slabije kontrole nad bolešću u odnosu na onu pod klasičnom terapijom.


Duži kažiprstznak za rak?

Zaključak nove studije objavljene u „British Journal of Cancer" pokazao je da muškarci kojima je kažiprst upadljivo duži od domalog prsta imaju manje šanse da dobiju rak prostate. „Naši rezultati pokazuju da relativna dužina prstiju može poslužiti kao jednostavan test za rizik od raka prostate, posebno kod muškaraca mlađih od 60", rekao je prof. Ros Ils, sa Britanskog instituta za istraživanje raka. Dr Ils ističe da kod muškaraca sa dugačkim kažiprstom šansa za dobijanje raka pada za 30 odsto, a kod mlađih muškaraca i više. Studija je sprovođena od 1994. do 2009. na 4500 muškaraca, a više od polovine njih je imalo kraći kažiprst od domalog prsta. Oko 19 odsto muškaraca čiji je kažiprst bio jednako dug kao domali prst imali su sličan rizik od pojave raka prostate. Međutim, kad je kažiprst bio duži, rizik od razvoja bolesti je pao za 33 odsto. Relativna dužina ova dva prsta određena je pre rođenja, i čini se da ukazuje na različit nivo polnih hormona kojima je beba izložena u materici pa manje testosterona rezultira dužim kažiprstom. Ranija istraživanja pokazala su da ovaj hormon podstiče rast raka prostate. Lekari savetuju da bi oni koji uz povećani rizik još imaju i loš genetski test i istoriju bolesti u porodici, trebalo da idu na redovno testiranje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST