Karcinom debelog creva >

Spor i izlečiv

Jedan od glavnih razloga kasnog otkrivanja ove vrste raka je – izbegavanje pregleda

Godišnje u Srbiji od raka debelog creva i rektuma oboli 3700 i umre 2600 ljudi. Drugi je po redu uzročnik smrti od raka kod muškaraca i treći kod žena. Ukoliko se otkrije na vreme, baš kao i karcinom dojke i grlića materice – može biti u potpunosti izlečen.

Ne postoji nijedan specifičan uzrok nastanka raka debelog creva. Faktori koji su povezani s povećanim rizikom nastanka raka kolona su polipi, rak u drugom delu tela, porodična anamneza raka kolona, razne upalne bolesti creva i poremećaji imunološkog sistema. Rizik nastanka kolorektalnog tumora povećava se nakon 40. godine života, a najčešće se javlja kod osoba starih između 60. i 65. godine života.

Ovo oboljenje ne nastaje preko noći, već se razvija godinama. Zato i jeste zahvalan za lečenje, jer tokom duge kanceroze, koja može potajati i celu deceniju, lekari mogu uraditi mnogo toga da spreče bolest. Pa ipak, jedan od glavnih razloga kasnog otkrivanja ove vrste raka je – izbegavanje pregleda. Rak debelog creva najčešće se nalazi u užem delu creva, a deset odsto rektalnih karcinoma je takoreći nadohvat prsta – na samom kraju creva. I lekari priznaju da je pregled pomalo nelagodan, ali ističu da je bezazlen (nosi samo 0,02 do 0,05 odsto rizika), traje petnaestak minuta i predstavlja neprikosnoven način za otkrivanje ove vrste raka.

U Srbiji se prilikom operacije debelog creva koriste sve hirurške metode koje se primenjuju i u svetu, a smanjenje broja obolelih je veliki izazov za naše lekare. Zato je i sačinjen nacionalni program skrininga raka debelog creva koji bi u perspektivi doneo dobre rezultate. Nacionalnim programom obuhvaćena je ciljana grupa stanovništva Srbije od 50 do 69 godina, a testiranje obuhvata pregled stolice na okultno krvarenje, uz kolonoskopski pregled onih osoba koje imaju prikrivenu krv u stolici bez drugih simptoma. Kako se očekuje, sprovođenjem ovog programa, u sledećih 10 do 15 godina trebalo bi da poraste broj rano otkrivenih tumora i bitno se smanji broj obolelih i umrlih od ove bolesti.


 

SAVET

1. Obratite pažnju na ishranu: jedite što više hrane biljnog porekla: razne vrste hleba, cerealija (celuloznih materija), razne proizvode od žitarica, pirinač, pasulj i slično, sveže voć i povrće svaki dan, a posebno zeleno povrće (kupus, brokoli, zelena paprika i sl.), narandžasto i crveno povrće i voće (šargarepa, narandže, breskve, jagode, lubenica), mahunarke i proizvode od soje; izbegavajte hranu sa visokim sadržajem masti životinjskog porekla, a preporučuje se belo pileće meso, posni sirevi; jedite u što većoj meri domaću kuvanu hranu; rasporedite hranu u pet redovnih obroka – tri glavna i dve užine.

2. Vodite računa o redovnom pražnjenju debelog creva (što je povezano sa ishranom).

3. Ostanite fizički aktivni (dovoljno je 30 minuta fizičkih aktivnosti svaki dan u zavisnosti od vaših godina i sposobnosti).

4. Boravak na svežem vazduhu je veoma važan.

5. Pratite svoju porodičnu istoriju obolevanja od malignih bolesti, posebno ako su se pojavile u ranoj životnoj dobi članova vaše uže porodice.

6. Praktikujte zdrav način života (izbegavajte duvanski dim, a konzumiranje alkoholnih pića bi trebalo svesti na razumnu meru).

7. Održavajte normalnu telesnu težinu, a ako ste gojazni, pokušajte da smršate.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Simptomi raka debelog creva

Poremećaj u pražnjenju creva (učestali zatvor ili krvava stolica)

Anemija kod ljudi koji redovno jedu meso

Pretpostavka je da u Srbiji svaka deseta osoba iz nekog razloga ima krvavu stolicu

Prosečan rizik imaju muškarci i žene stariji od 50 godina

Povećan rizik imaju osobe koje su već patile ili pate od Kronove bolesti ili od kolitisa; osobe koje imaju genetske predispozicije.