foto: reuters

Vreme zdravlja 8 >

Vesti

Japan donirao 32 mamografa

Japan je Srbiji poklonio 30 digitalnih i dva analogna mamografa u okviru nacionalnog programa "Srbija protiv raka". Zahvaljujući donaciji, čak 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji će dobiti najsavremeniju opremu, čime će biti unapređena praksa ranog otkrivanja raka dojke. Vrednost te investicije je 5,8 miliona evra. Japanska agencija za međunarodnu pomoć sačinila je listu mamografske opreme, nakon što su njeni stručnjaci ispitali stanje na terenu prošle godine. "Najvažniji cilj ovog projekta jeste dolazak što većeg broja žena na skrining u tim ustanovama, kako bi se bolest otkrila što je pre moguće. Svim direktorima bih želeo da ukažem na važnost njihove uloge u postizanju našeg cilja i još jednom da poručim ženama da budu redovni korisnici donacije Vlade Japana", poručio je 10. decembra Tošio Cunozaki, ambasador Japana. Obećana oprema se, prema rečima ambasadora Cunozakija, očekuje na proleće sledeće godine.


Preliminarno članstvo u Eurotransplantu

U narednoj godini transplantacioni program u našoj zemlji trebalo bi da dobije nov zamah. Naime, sledi dogovor s Evrotransplantom o mogućnosti naše zemlje da potpiše ugovor o preliminarnom članstvu u ovoj organizaciji. Ukoliko se to realizuje, našim pacijentima, posebno deci kojoj su organi hitno potrebni za nastavak života, organi bi se mogli nabavljati preko ove fondacije. Za oko 12 meseci posle preliminarnog članstva realno je očekivati da se steknu uslovi da Srbija postane punopravan član Evrotransplanta. Reč je o neprofitnoj fondaciji koja na jednom mestu, u holandskom gradu Lajdenu, vodi listu čekanja i primalaca i davalaca za sedam zemlja. On uspešno deluje više od 40 godina na području s oko 130 miliona stanovnika, čime je pacijentima iz država članica osigurana brža i veća dostupnost organa za transplantaciju. Saradnja se zasniva na principu solidarnosti i poverenja i ima legitimitet i podršku zakonodavstva u zemljama članicama. Članstvo u Evrotransplantu značilo bi brže dolaženje do organa za presađivanje, ali do tada moramo još mnogo toga da uradimo. Liste čekanja moraju da budu usklađene s vrlo strogim evropskim kriterijumima. Takođe, moramo da budemo spremni na to da u svakom trenutku svaki pacijent koji čeka na nov organ može za nekoliko sati biti na operacionom stolu i da mu bude izvršena transplantacija. Uz sve to, potrebno je da imamo osam do deset donora na milion stanovnika. Evrotransplant je koristan pre svega za manje zemlje jer se baza potencijalnih davalaca organa povećava od 7,5 miliona, koliko nas ima u Srbiji, na 150 miliona, pa se veća i verovatnoća da se za pacijenta dobije organ. U okviru Evrotransplanta pomoć za transplantaciju godišnje zatraži više od 6500 ljudi. U dosadašnjem radu ove organizacije preko 130.000 ljudi je dobilo priliku da im bude transplantiran neki organ.

J. B.


Leskovac: Laboratorija za bebe

Gradsko veće Leskovca donelo je odluku da se iz budžeta odobri 40.000 evra u dinarskoj pritivvrednosti za proširenje kapaciteta Specijalne bolnice za vantelesnu oplodnju i lečenje steriliteta Spebo medikal, čiji je vlasnik genetičar dr Miodrag Stojković. Ova sredstva biće uložena za dogradnju 150 kvadrata za potrebe nove laboratorije za molekularnu biologiju. Trenutno, ove analize i metode mogu da se obavljaju u Beogradu ili inostranstvu. Dr Stojković, koji sa suprugom Petrom već dve godine vodi Specijalnu bolnicu, kaže da će nova laboratorija pomoći ženama koje mogu da ostanu u drugom stanju ali gube plod i muškarcima koji imaju nedovoljno reproduktivnih ćelija.


Zdrаvа ženа: novа vizijа i Nаcionаlni аkcioni plаn

Statistički gledano, žene u Srbiji nedovoljno vode računa o svom zdravlju. Tek kada, najčešće, bude kasno, javljaju se lekaru, rečeno je na konferenciji "Zdrava žena: nova vizija i Nacionalni akcioni plan", održanoj 15. decembra u Pаlаti Srbije, u orgаnizаciji Ministаrstvа rаdа i socijаlne politike, Uprаve zа rodnu rаvnoprаvnost, USAID-а i drugih pаrtnerа. Ministаr zdravlja Tomica Milosаvljević rekаo je tom prilikom da je "zdrаvа ženа" izаzov zа svаko uređeno društvo, s tim dа u vremenu u kojem je društvo poput nаšeg sklono promenаmа, tаj izаzov u očuvаnju i unаpređenju zdrаvljа nije nimаlo lаk. "Žene imaju stav da odlažu pregled. Stalno govore: ‘Prvo da završim ovo, pa ono... pa ću onda kod lekara.’ Zato se često desi da dođu prekasno iako su bolovale od izlečivih bolesti. Iz tog razloga treba u svakodnevne razgovore da uvedemo kao obavezno pitanje: jesi li dobro, jesi li bila kod lekara", rekla je potpredsednica skupštine Srbije Gordana Čomić. Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ukazala je na činjenicu da svaka treća-četvrta žena oboli od nekog oblika raka u našoj zemlji, i da je taj broj i dalje u porastu. Nažalost, zaključila je, kod velikog broja njih je bolest u uznapredovaloj fazi, što za posledicu ima invaliditet, socijalno ekonomske probleme, psihološke probleme, ali i smrtnost.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST