Zakon o zaštiti potrošača >

Trgovac uvek zvoni dvaput

Ukoliko ste od 1. januara bili izloženi maltretiranju trgovačkih putnika, raznih preduzetnika ili agencija, koji su vam ulazili u kuću, zivkali vas telefonom, slali pakete svojih proizvoda, ili vas na bilo koji drugi način uznemiravali pokušavajući da vam prodaju svoj proizvod, imate svo zakonsko pravo da od Ministarstva trgovine zatražite pokretanje prekršajnog postupka protiv nasrtljivaca, a da poklone koji su vam stigli, ako ih niste naručili – zadržite.

foto: a. anđić

Ovo pravo garantuje vam Zakon o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu prvog dana ove godine.

Zaprećene novčane kazne su od 50.000 do dva miliona dinara, a pored inspekcije Ministarstva trgovine, uznemiravani (potencijalni) kupac pokretanje prekršajnog postupka može tražiti i od javnog tužioca, u određenim slučajevima i od poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, ali se i sam može direktno obratiti prekršajnom sudu.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže da nema pouzdanih podataka koliko se građani uznemiravaju na ovaj način. Empirijski se, međutim, ispostavlja da je gotovo svako bar jednom bio meta ovakvog metoda prodaje proizvoda ili usluge.

Sve najčešće počne tako što vam naoko ljubazna osoba pozvoni na ulazna vrata i već sledećeg trenutka, pre nego što ste i shvatili šta se događa, usisava vaš tepih, melje vaše orahe, ili sedi za vašim trpezarijskim stolom i pije kafu reklamirajući svoj "revolucionarni-ali-neverovatno-povoljan-i-isplativ" proizvod. Prezentacija se, po pravilu, otegne i po nekoliko sati. Za sve to vreme prodavac ne skida osmeh sa lica i ne prestaje da "prezentuje". Ukoliko primeti bilo kakav znak otpora, ili neentuzijazma, menja kurs i sa reklame pređe na razvijanje empatije, deleći sa vama svoju tužnu priču, u nadi da ćete mu izaći u susret. Vaš penzioni ček, keš, ili novac iz dečje kasice doneće dobro za obe strane – vama "revolucionarni-ali-neverovatno-povoljan-i-isplativ" proizvod, a njemu milost zahtevnog (i okrutnog) šefa, tj. mogućnost da zadrži posao.

Najčešće žrtve ovih prezentacija su penzioneri. Oni ili imaju izraženiji osećaj savesti (ne mogu da dopuste da neko zbog njih ostane bez posla), ili jednostavno lepše spavaju kada znaju da su nešto ućarili. Nešto revolucionarno, ali za male pare.

Penzioneri najčešće padaju i kao žrtve nenaručenih pošiljki, kao, na primer, knjiga koje su do sada određene izdavačke kuće slale potrošačima. Podrazumeva se, uz porudžbenicu.

S obzirom na to da je većina ljudi odbijala da ih plati, izdavači su tužili potencijalne kupce. Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović ističe da po novom zakonu potrošač svaki proizvod koji je dobio na kućnu adresu, a nije ga poručio – ne mora ni da vrati, ni da plati.

Da li će ove odredbe Zakona ostati samo teorija, ili će se poštovati i u praksi, zavisi i od kupaca i od prodavaca. Zato je, kao što kaže Rodoljub Šabić, bitno da što više građana u slučaju povrede prava insistira na odgovornosti prekršilaca i na taj način natera nadležne da i oni urade svoj deo posla.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST