KAGEBEOVAC NA ŽICI: Vladimir Putin kraj Dmitrija Medvedeva / foto: reuters

Moskva >

Vladimir Putin i narod

Ruskog premijera se plaše na Zapadu. Da li iz straha vladari zapadnih zemalja ne veruju Putinu? Ove nedelje on odlazi u posetu Briselu, što i nije neka važna vest s obzirom na to da se susreti na visokom nivou između EU i Rusije održavaju svake godine. Ovog puta, međutim, sastanak privlači pažnju zato što je Rusija proteklih nekoliko meseci provela signalizirajući da želi da promeni karakter odnosa sa EU i preseli igru sa tesnog političkog na teren ekonomske modernizacije Rusije. Putin u Brisel kreće sa velikom svitom ministara i poslovnih ljudi. Kao i pre toga, biće mnogo prepreka dolasku stranih haj-tek investitora, najzad i zbog toga što je poverenje u poslovnu klimu i pravosudni sistem Rusije prilično uzdrmano posle ponovne osude bogataša Mihaila Hodorovskog. Ali, najveća prepreka ostaje neizgovorena. Svet van Rusije, naročito Evropa, a posebno Britanija, ima problem sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

Njegov imidž teškog čoveka koji pod plaštom demokratije zemlju vraća u eru sovjetskih restrikcija i ambicije, pojačava istorijske strahove i sumnje zapadnog sveta u Rusiju. Dok ga mnogi na Zapadu doživljavaju kao osobu koja je nešto malo-manje-od-diktatora, sasvim je drugačija percepcija ruskog naroda.

Putinova popularnost u Rusiji u dva predsednička mandata i jednom aktuelnom premijerskom ostala je neokrnjena i u ekonomskoj krizi, i za vreme terorističkih napada, i za vreme prirodnih katastrofa i nesreća izazvanih ljudskim faktorom i dok je trajao ne sasvim uspešan rat. U bliskoj prošlosti nije bilo lidera čiji je imidž spolja i iznutra toliko u neskladu.

Pretpostavke poput "jednom KGB-ovac, uvek KGB-ovac" imaju jednu manu. Prva je: karijera u KGB-u nije sama po sebi negativna referenca, kako se veruje na Zapadu. Služba je postavljala visoke standarde za regrute i poštovala kodeks časti. Putin je još u ranim mladalačkim godinama hteo da se pridruži službi, ali mu je rečeno da prvo mora da završi fakultet, što je on i uradio.

Većina Rusa ne vidi Putina kao čoveka KBG-a, a ako ga neko tako i doživljava, ne smatra da je to nešto loše. Ruski narod vidi Putina prvenstveno kao nekoga ko je uveo neki red posle Jeljcina, obezbedio im redovne plate i omogućio im bolji standard nego ikada ranije u Rusiji. Koliko god da su pojedini Rusi danas cinični, samo nekolicina bi se usudila da kaže da je danas gore stanje nego pre 1992. ili čak 2000. godine.

Meri Deževski


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST