Državna obeležija >

Enigmatika grbnog čerupanja

Da li je kljun orla sa srpskog grba papagajev ili su mu noge kokošije? Da li jezik treba da bude u slobodnom letu ili spojen sa kljunom? Da li da na vratu ima perja ili ne? Šta ćemo sa krunom i ocilima? Pitanja nisu tako bezazlena kao što deluju na prvo čitanje. Odgovori mogu da koštaju građane Srbije desetine miliona evra.

Oblik današnjeg grba Republike Srbije nastao je 1882. godine, kad ga je nacrtao mladi austrijski heraldičar Ernest Kral po ideji kraljevskog ministra prosvete Stojana Novakovića. Taj grb (desni grb na slici iznad) je u savremenu istoriju Republike ponovo i zakonski ušao 2009. godine kada je donesen Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije. Tada su u stariju savremenu istoriju i zvanično otišli stari grb (sa belim orlom, bez krune, bez četiri ocila, na crvenoj pozadini), stara zastava i Hej Sloveni. Međutim, donošenje Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne nije značilo i definitivni izgled grba, zastave i himne. Naime, tek tada se počelo raditi na novom grbu (levi grb na slici). Heraldičar Ljubodrag Grujić izradio je Izvornik Velikog i Malog grba koji je, zajedno sa Izvornikom zastave i notnog zapisa himne, usvojen kao Vladina uredba 11. novembra 2010. godine. Tada je Srbija zvanično dobila grb. Kao u onoj razbibrižnoj enigmatskoj igri – "Pronađi razliku", pažljivim posmatranjem može se otkriti šta je izmenjeno, šta dodato, a šta potpuno uklonjeno sa novog grba.

Šta je onda tu problem i odakle nam prete na početku pomenuti milioni? Do novembra prošle godine, a i do danas, korišćen je stari grb – kraljevski. Taj grb se nalazi na zvaničnim pečatima institucija u Srbiji, na novim registarskim tablicama, na ličnim kartama i pasošima građana, na zastavama institucija i navijača... To su sve nezakonita državna obeležija, a njihova promena bi, po nekim nezvaničnim procenama, moglo da izvuče iz budžeta Srbije na desetine miliona evra.

Cena ozakonjavanja grbova je i povod aktuelne prepirke državnih zvaničnika. "Izrаdа novih insignijа jedne držаve predstаvljа ogromаn trošаk, nаjmаnje nekoliko desetinа milionа evrа, i to sаmo zа držаvu, plus dodаtni trošаk zа grаđаne", rekao je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen za RTS.

Kao rešenje, Homen je predložio ukidanje dela odredbe u pomenutoj uredbi Vlade Srbije iz novembra prošle godine. Taj predlog su podržala ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, predsednik Srbije, predstavnici vladajućih i opozicionih stranaka.

"Ovo nije nov, već jedini pravi grb. Tek je sada u skladu sa zakonom, a ceo posao državu i građane neće koštati mnogo, jer će se zastave menjati kad se pohabaju, a dokumenti kad im istekne rok važenja", rekao je Ljubodrag Grujić. On je objasnio i da grb nije menjan, već da su na njemu ispravljene greške.

Za one koji nemaju dovoljno živaca za igranje enigmatskih igrica, dajemo spisak ključnih razlika između dva grba. Napomena za one strpljive: ovo nisu jedina rešenja, na gornje dve slike mogu se pronaći i razlike koje se ovde ne vide.


 

Rešenja

ocilа na novom grbu su dobilа kаrаkteristični oblik ćiriličnog S; novi orаo liči nа prirodnog orlа (ima kljun poput onog sa ruskog grba); perа nа orlu su sа mаnje detаljа; jezik orlа je u duhu srpske herаldike; noge orlа su ranije ličile na kokošije; zlаtne rese nа pаviljonu su pocepаne; krunа iznаd štitа više nije presečenа nа polа (to je simbolički loše zа suverenitet držаve)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA