Regionalna inicijativa >

Odmrzavanje istine

Poslednjeg utorka u aprilu u osam gradova bivše SFRJ počela je akcija prikupljanja milion potpisa podrške za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

Pet stotina aktivista Koalicije za REKOM u Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu, Banjaluci, Prištini, Skoplju, Podgorici i Beogradu, počelo je 26. aprila, u pet minuta do podne,

performans u kome su svi oni ostali nepomični – zamrznuti na nekoliko minuta. Posle zvižduka iz pištaljke "odmrzli" su se i potpisali peticiju. Na beogradskom Trgu republike, peticiju su među prvima potpisali direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, glumica Mirjana Karanović, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Građani Srbije će peticiju moći da potpišu do 6. maja u 30 gradova, a iz Koalicije za REKOM su najavili da će aktivisti potpise skupljati i "od vrata do vrata".

Koaliciju za REKOM čini više od 1500 udruženja i pojedinaca iz svih jugoslovenskih republika i svih vera. Među članicama su udruženja porodica žrtava i nestalih, veterana, logoraša, udruženja novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Cilj je stvaranje nezavisne regionalne komisije (REKOM) koja će delovati kao vansudski i istražni organ koji bi trebalo da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima.

Kako stoji u Statutu, zadaci REKOMA će biti prikupljanje podataka o slučajevima ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava, prikupljanje podataka o nestalima, stradalima, mučenima, o mestima na kojima su vršeni zločini, istraživanje političkih i društvenih okolnosti koje su doprinele izbijanju ratova, sukoba, zločina. U planu su i "javna saslušanja žrtava" i preporučivanje mera za sprečavanje ponavljanja krvavih događaja.

Cilj Komisije je da se javnost podstakne na saosećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih skupina. Cilj je i međunacionalno pomirenje, unapređenje međusobnog poverenja, reforme institucija i integracija utvrđenih činjenica u obrazovne sisteme svih država bivše Jugoslavije.

Inicijativa "Milion potpisa za REKOM", koja se sprovodi u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, i na Kosovu – samo je početak. Nakon što se prikupljanje potpisa završi, peticija i Statut REKOM-a biće dostavljeni parlamentima svih država bivše Jugoslavije na ratifikaciju, posle čega bi Komisija trebalo da počne sa radom.

REKOM će imati dvadeset članova: iz Bosne i Hercegovine pet predstavnika, iz Hrvatske, Srbije, Kosova po tri člana, iz Crne Gore, Makedonije, Slovenije po dva člana. Član će biti čovek ili žena "visokih moralnih kvaliteta, posvećen tolerantnom dijalogu i konstruktivnom rešavanju sporova". Sedište Izvršnog sekretarijata REKOM-a biće u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Statutom je predviđeno da se rad REKOM-a finansira iz budžeta bivših jugoslovenskih država i iz donacija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST