Vreme uspeha! akvizicije >

Srpski Nectar preuzima Fructal

"Investicija je podsticaj i za druge privrednike iz Srbije koji imaju planove da ulažu u Sloveniju, ali moraju da vode računa da ne pokušavaju da prevaziđu realne mogućnosti, jer je onda šteta veća nego korist", kazao je za "Vreme" Bojan Radun, izvršni direktor Nectara

Vest o sklapanju ugovora sa Pivovarnom Union (deo Pivovarne Laško) o akviziciji slovenačkog Fructala od strane srpskog Nectara odjeknula 25. jula ne samo u ove dve zemlje već i šire. Činjenica da će se nekadašnji superbrend bivše Jugoslavije i vodeći slovenački proizvođač uskoro naći u vlasništvu srpske porodične kompanije pokazala je da srpsko preduzetništvo ima potencijala da prelazi granice. Kada se realizuje, ova investicija biće najveća srpska investicija u Sloveniji, i ujedno najveće ulaganje stranih investitora u toj zemlji ove godine. Iako vlasnici Nectara smatraju da su prošli 20 odsto skuplje nego što su predviđali – ne žale ulaganja i očekuju da će im se za sedam godina vratiti. Naime, ukupna vrednost ugovorene investicije je nešto više od 50 miliona evra, od čega 35, 3 miliona za 93,73 odsto akcija i 13 miliona za otkup akcija malih akcionara i otplatu dugova Fructala. Bojan Radun, izvršni direktor i suvlasnik Nectara, kazao je da je između 15 i 20 odsto sume Nectar obezbedio iz sopstvenog profita. On je napomenuo da im je uprkos kratkim rokovima, EBRD već odobrio kredit od 35 miliona evra, ali još nisu odlučili da li će povući celu tranšu. Spremnost da kreditiraju ovu akviziciju, pokazalo je i više banaka, a najviše Societe Generale (iz Srbije i Slovenije), pa pregovori tek predstoje.

foto: milovan milenkovićBOJAN RADUN: Jačanje pozicija na tržištima regiona i Evropske unije

ZA SRPSKO VOĆARSTVO: Vlasnici Nectara očekuju da će proces preuzimanja biti gotov najkasnije do novembra i procenjuju da će ukupni prihod prodaje dve kompanije u 2011. biti veći od 140 miliona evra. Taj prihod bi srpske proizvođače uveo u grupu od 15 najvećih proizvođača nektara i napitaka u Evropi. Vlasnici Nectara naglasili su i da razlog prodaje Fructala (u 2010. imao 56 miliona evra prihoda od prodaje i pet miliona profita) nije njegovo loše poslovanje, već dugovi u koje je zapala Pivovarna Union, koju su banke prinudile da proda sva preduzeća koja se ne bave njihovim glavnim biznisom.

Slobodan Radun, predsednik i vlasnik "Radun grupe", u okviru koje Nectar posluje, kazao je da su pregovori o kupovini trajali oko šest meseci. Osnovna ideja ove investicije je da se ojačaju pozicije u celom regionu i napravi baza za nastup na okolnim i tržištima Evropske unije, pa će iskoristiti to što je jedna kompanija u Srbiji, a druga u EU. Neće gasiti pogone za proizvodnju u Ajdovčini i Kamniku, odgovorno će se odnositi prema zaposlenima, a u Sloveniji će nastaviti da ulažu u razvoj onog voća koje je Fructal i do sada lokalno otkupljivao. Sa druge strane, kako tvrdi izvršni direktor Nectara, Fructal je poslednjih deset godina ostatak voća uvozio iz Španije, Italije, Grčke i Poljske, pa je sigurno da će se taj odnos sada promeniti u korist kvalitetnog srpskog voćarstva.

NAPRED, ALI OPREZNO: Bojan Radun je naglasio da su Fructal i Frutek jedni od najvećih brendova na ovim prostorima dosad. "Nama je kao kompaniji i kao porodici čast da smo došli u poziciju da upravljamo njima. To je ujedno i velika odgovornost, pa ćemo uložiti sve potrebno znanje i energiju da ovim brendovima vratimo sjaj. Fruktal je na nekim tržištima izgubio snagu, ali nije izgubio pozitivan imidž, što dokazuje i ovoliko interesovanje za njegovu prodaju", kazao je izvršni direktor. On je istakao da su u kategoriji sokova, nektara i napitaka, Nectar, Life i Fructal jedini brendovi koji su značajno regionalno zastupljeni, a s obzirom na to da će se sada nalaziti pod istim "krovom" ulagaće se podjednako u njihov rast i razvoj na tržištima koja ih budu prihvatala.

Bojan Radun je za "Vreme" izjavio da su neki komentari slovenačkih medija u javnosti pogrešno interpretirani. "Ne mislim da smatraju da je ironija što srpsko preduzeće kupuje Fructal, već što je menadžment slovenačke kompanije davao obećanja koja nije mogao da ispuni i došao u situaciju da mora da proda poznati nacionalni brend kompaniji koja ponudi najviše. Ispostavilo se da je to kompanija iz Srbije, gde su imali velike planove širenja. Zbog problema koje je napravilo ranije rukovodstvo, imali su ‘vruć krompir’ u rukama, pa se sad slovenačka javnost obrušila na njih", objasnio je Radun. On je dodao i da očekuje da će ova investicija biti podsticaj i za druge investitore iz Srbije koji imaju planove da ulažu u Sloveniju, ali ih je i kao predsednik Srpske asocijacije menadžera upozorio da vode računa da ne pokušavaju da prevaziđu realne mogućnosti, jer je onda šteta veća nego korist.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST