Portret savremenika – Dragan Marković Palma, opet >

Ja sam čovek iz života

Švedski ambasador u Srbiji Krister Bringeus ocenio je da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma bio "ključni čovek za formiranje proevropske vlade Srbije". Na sajtu stranke Jedinstvena Srbija piše da je u vreme pregovora o formiranju vlade, 2008. godine "Jedinstvena Srbija održala čas iz odgovornosti i pragmatičnosti svim političkim faktorima u državi. Rečenica koju je izgovorio predsednik JS-a Dragan Marković Palma u toku pregovora: "Patriotizam se ne sipa u traktor" označila je sasvim nov pravac u političkoj realnosti Srbije, koji su mediji nazvali "pragmatični patriotizam"

Dragan Marković Palma, biznismen, gradonačelnik Jagodine, predsednik Stranke srpskog jedinstva i narodni poslanik u Skupštini Srbije – javnost ga različito doživljava, grde ga i hvale, optužuju i opravdavaju, napadaju i brane, dive mu se i podsmehuju. Njegova aktivnost privlači znatnu medijsku pažnju i samim tim podvojena mišljenja o njegovom liku i delu. Jedni ga smatraju kontroverznim političarem, čiji su stavovi često osporavani, jer su nedemokratski, poput stava o gej populaciji. Drugi ocenjuju da je sposoban i da ume da osluškuje potrebe naroda. Jedni kažu da je demagog i lukavi političar, dok drugi tvrde da je prostodušni praznoglavac i politički idiot. Jedni ga vide kao borca protiv bele kuge, a za druge je tek seoski provodadžija. Kako o gradonačelniku tako su i o gradu mišljenja podeljena: Jagodina je grad kriminala i Palmina despotija, tvrde neki, a drugi ističu da je reč o gradu uzoru i mestu blagostanja kojim rukovodi savremeni Robin Hud.

foto: dragan kujundžić

Fizički impozantna figura koja zauzima povelik prostor, obrijane glave po modi savremenih biznismena i žestokih momaka sa ulice. Govorom i izjavama pokazuje izrazit manjak političke kulture, i ne skriva višak volje za vladanjem. Sam Palma za sebe kaže: "Ja sam čovek iz života."

Marković je na čelu Jagodine od 2004. godine, a odbornik u Skupštini grada je već peti mandat. Postao je prvi čovek opštine Jagodina – bez problema. Osvojio je toliko glasova da, kažu, nije trebalo ni brojati. U celoj opštini osvojio je 80 odsto glasova, dok se njegova Jedinstvena Srbija izborila za skoro polovinu odborničkih mesta: 17 od 41. Objašnjava kojom je formulom osvojio birače: "U vreme najtežih godina kada je plata bila tri nemačke marke, siromašnima sam davao besplatno ugalj i drva, brašno, a od svojih sredstava izgradio sam 20 kilometara puta. Davao sam narodu, sada mi on vraća."

Dragan Marković je rođen 1960. godine u moravičkom selu Končarevo (kod Jagodine). Odrastao je u imućnoj seljačkoj porodici. Završio je trogodišnju Školu učenika u privredi u Jagodini.

Kao dečko pomagao je ocu u vađenju peska iz Morave i pečenju cigle. Iako potiče iz imućne porodice, Palma kaže da je imao teško detinjstvo: "Dok su se druga deca igrala, ja sam radio, služio, nosio. Ciglu smo, a to je mnogo težak zadatak, pravili sve dok nisu u modu došli oni gitarit blokovi. Onda smo pravili šećernu repu, imali smo njive pune repe. Proizvodili, pa prodavali."

U mlađim danima iznajmljivao je šatre i opremu za veselja, a kasnije organizovao i nastupe pevača na seoskim svetkovinama. U njegovim šatrama pevala je Svetlana Ceca Veličković. "Pevala nam je Cvetak zanovetak. Bila je devojče za koju je malo ko tada znao."

Sa estrade je prešao na špediciju. Kupio je špediter i konjče i počeo da se bavi transportom, najčešće uglja. Brzo je shvatio da se tu može dobro zaraditi i uz pomoć prijatelja dobio monopol za snabdevanje ugljem sindikata Fabrike kablova. Završilo se tako što je od države dobio narudžbinu da snabdeva ugljem Vojsku Jugoslavije. Trgovac automobilima postao je 1996. godine i tada je najavio da će prodavati audije, golfove i pasate. U leto 1997. osniva TV Palma plus. Na sajtu opštine Jagodina piše da je gradonačelnik i "privatni preduzetnik i vlasnik kompanije koja zapošljava preko 100 radnika i u čijem sastavu, osim televizije Palma plus (koja pokriva dve trećine prostora Srbije) posluje i preduzeće za transport i trgovinu, 1995. godine je proglašen za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije".

Palma otkriva svoj recept za uspeh: sve je u radu. "Mi, Markovići, mnogo smo vredni ljudi, slušamo starije i razmišljamo o budućnosti. Moj otac je uvek četiri posla radio i ja sam tu tradiciju nastavio."

Po priči Dragana Markovića patrijarhalna disciplina je razlog što nije upisao fakultet i što nije postao profesionalni bokser. "Trenirao sam boks i mnogo mi se svideo taj sport. Imao sam 15 profesionalnih borbi, a toliko mi se svidelo da sam napravio ring na livadi u Končarevu. Zabo četiri kočića, razvukao kanape i eto ringa. Međutim, kada sam imao 16 godina, otac mi je rekao da batalim boks jer mora da se radi. Otac mi nije dao ni na fakultet da idem jer neko mora da ostane da održava domaćinstvo i radi poslove. Mogao sam ja kasnije pet fakulteta da završim, nudili mi razni, ali ako nisam kad je bilo vreme, neću ni sada. Svaka čast visokoobrazovanima, ali životni fakultet i sve poslove koje ja znam, ne mogu da nauče ni na pet studija", kaže Marković. Palma nije postao bokser, ali je zato vlasnik kik-boks kluba "Palmini tigrovi".

Oženio u 19. godini, dok još vojsku nije odslužio. Roditeljima supruge Snežane nije bilo pravo što im se kćerka udala u 16. godini. Ima dva sina i petoro unučadi. Pravoslavac je, slavi Svetog Jovana.

Od oktobra 1995 predsednik je Fonda "Treće dete" za Pomoravski okrug. Palma je predložio da svi građani opštine daju godišnje po jedan dinar za Fond. Sada ženi Jagodince i daruje po 1200 evra za svaku rođenu bebu.

Dragan Marković Palma dobio je Orden Svetog Simeona Mirotočivog prvog reda (orden se dodeljuje za ljubav i pomoć Pravoslavnoj crkvi).

Političku karijeru počeo je kao član Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana u kojoj je od njenog osnivanja 1993. "Ušao sam baš u tu stranku jer sam hteo nešto novo. Ove druge stranke su se već izdvojile, a ja sam hteo da menjam nešto. Poslao sam upisnicu i to je to. Posle sam napredovao. Željka Ražnatovića Arkana se sećam kao dobrog i poštenog čoveka, domaćina. Posle smo (1998) sedište stranke prebacili u Jagodinu, a na izborima 2000. godine SSJ je samostalno prešao cenzus i ušao u parlament. Pogledajte koliko je tada stranaka samostalno ušlo u Skupštinu, kao i posle toga", kaže Palma.

Prethodno su njen lider i komandant Srpske dobrovoljačke garde Željko Ražnatović Arkan, kao i njegov kum Borislav Pelević, bili poslanici u Skupštini Srbije u ime grupe građana. Uprkos glamuroznoj kampanji u kojoj su učestvovale estradne zvezde sa Svetlanom Cecom Veličković na čelu, kasnije Arkanovom suprugom, SSJ nije tada osvojio nijedan mandat. Nakon ubistva Arkana u januaru 2000, kako piše u zvaničnom istorijatu, čelnici SSJ-a odlučili su da postanu jaka parlamentarna partija. SSJ je predstavljao najveće iznenađenje na decembarskim parlamentarnim izborima 2000. godine, osvojivši preko 200.000 glasova i 14 mandata.

Kad su 3. februara 1997. godine odbornici levice i SSJ-a Jagodina preoteli vlast od koalicije Zajedno, potpredsednik opštine je postao Dragan Marković. Levičarsko rukovodstvo podnelo je ostavke dva dana kasnije.

Leva koalicija i SSJ uzeli su vlast po drugi put 29. decembra 1998. godine kada je koalicija Zajedno izgubila većinu prelaskom sedam odbornika u SSJ. Sama smena vlasti se dogodila nakon odluke predsednika Skupštine da prekine sednicu zbog "opstrukcije". Naime, Palma je počupao kablove sa skupštinske govornice.

U vreme uličnih protesta zbog podržavljenja Studija B (maja 2000) portparol Nove demokratije u Jagodini rekao je da je u stranačke prostorije ušao Dragan Marković i pretio članovima Nove demokratije. Palma je negirao da se nasilnički ponašao. Po njegovom, došao je kada su se predstavnici opozicije dogovarali o demonstracijama pred njegovom televizijom.

Dragan Marković Palma je prošle godine počeo da prima platu iz gradskog budžeta, koja iznosi 79.000 dinara. "Odlučio sam da mi plata bude 79.000 dinara jer hoću da podelim sudbinu sa mojim građanima", rekao je Marković i precizirao da ne koristi automobil gradske skupštine, već automobil svog preduzeća i dodao da mu Skupština ne plaća ni telefon ni dnevnice, pa će platu koristiti za troškove goriva i telefona.

Za poslanika Skupštine Srbije izabran je decembra 2000, a od Sretenja 2004. je predsednik stranke Jedinstvena Srbija. Naime, Stranka srpskog jedinstva je na izborima 28. decembra nastupila u koaliciji sa nekoliko vanparlamentarnih stranaka pod imenom Koalicija "Za narodno jedinstvo", u kojoj su još Narodna seljačka stranka, Narodna stranka, Naš dom Srbija i Srpska stranka čiji su lideri Marjan Rističević, Milan Paroški i Radovan Raka Radović. Koalicija nije uspela da pređe cenzus za ulazak u Skupštinu, i dotadašnji zamenik predsednika Stranke srpskog jedinstva Palma i nekoliko opštinskih odbora te stranke formirali su novu partiju – Jedinstvenu Srbiju.

Stranka Jedinstvena Srbija po samorazumevanju je stranka malih ljudi koja ispunjava predizborna obećanja, u javnosti se prikazuje kao stranka akcije i delovanja. Jedinstvena Srbija nastupa s pozicija levog centra i obraća se narodu koji teško živi i sve je siromašniji. Jagodinu, koju već pet godina vode Dragan Marković Palma kao gradonačelnik i njegov tim iz Jedinstvene Srbije, navode kao najočigledniji primer domaćinskog upravljanja i pelcer kako treba raditi u Srbiji. Hvale se time da su za dva mandata uspeli da od nekada skromnog Svetozareva naprave modernu opštinu sa akva-parkom, zoološkim vrtom i nizom događaja i objekata koje njegove kolege predsednici mogu samo da obećavaju. Uz to, Palma ne uzima platu, ukinuo je reprezentaciju, šalje đake i poljoprivrednike na putovanja, daruje studente, penzionere, ugrožene, porodilje, pa čak i ženi neženje.

Švedski ambasador u Srbiji Krister Bringeus ocenio je da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma bio "ključni čovek za formiranje proevropske vlade Srbije". Na sajtu stranke Jedinstvena Srbija piše da je u vreme pregovora o formiranju vlade, 2008. godine "Jedinstvena Srbija održala čas iz odgovornosti i pragmatičnosti svim političkim faktorima u državi. Rečenica koju je izgovorio predsednik JS-a Dragan Marković Palma u toku pregovora: "Patriotizam se ne sipa u traktor" označila je sasvim nov pravac u političkoj realnosti Srbije, koji su mediji nazvali "pragmatični patriotizam".

Odmalena je voleo životinje pa je zato napravio zoološki vrt.

Palma odbacuje primedbe o akva-parku, zoološkom vrtu i drugim njegovim projektima: "Neki političari su me kritikovali da sam doveo majmune da jedu, a da građani nemaju šta da jedu, a evo prošle godine je u našem gradu bilo 500.000 turista. Ne samo da su platili karte, već su spavali negde, nešto jeli i pili. Ovaj grad je postao turistički, industrijski i studentski centar. Ja ne živim od politike i zato nemam dlake na jeziku."

Dragan Marković Palma tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom novinara Milana Pantića i dodaje da je laž o njegovoj umešanosti u taj događaj svojevremeno lansirao Vojislav Šešelj. "Pantić nikad nije negativno pisao o meni. Nijedno slovo. Bio je veoma korektan novinar. Tu laž je prvi plasirao Vojislav Šešelj u Skupštini Srbije. Tužio sam ga zbog toga, ali sam povukao tužbu kad je otišao u Hag."

Iako član vladajuće koalicije, Palma nije podržao Zakon o zabrani diskriminacije, koji je uslov za ulazak Srbije u EU. Otvoreno se zalagao da se gej parada u Srbiji ne održi, a imao je i izjave tipa: "Ako će pederi da me brže uvedu i pomognu da budem u EU, onda je bolje da napustim politiku i da odem da čuvam ovce." Na konstataciju da je njegov koalicioni partner i ministar policije Ivica Dačić kazao da će se pojaviti na paradi, Marković je istakao da je njegovo pravo da radi šta hoće i da on misli drugačije. "Ne moramo svi da imamo isto mišljenje, to je demokratija. Od mene ne može da se dobije podrška za to", zaključio je Marković.

Jelena Karleuša, proglašena gej ikonom, u žestokoj odbrani gej parada raspalila je po Palmi i mitropolitu Amfilohiju: "Palma je politički idiot koji ne zna da sastavi jednu prostoproširenu rečenicu! On ne sme da sedi u Narodnoj skupštini, i žao mi je što postoji socijalni stalež koji može da glasa za njega."

Pre nego je postao umereni evropejac, bio je žestoki protivnik NATO-a. "Mi znamo da je nemoguće boriti se protiv Zapadne alijanse, ali Srpska dobrovoljačka garda je odlično obučena formacija i ona će se svim silama boriti protiv svakog ko ugrozi i jedan pedalj srpske zemlje", govorio je Palma pre NATO agresije.

Posle NATO bombardovanja Marković je rekao da se, nakon jedinstva za vreme vazdušnih udara NATO-a dogodila stara priča o razjedinjavanju Srba. "Po gradovima naše republike počele su šetnje, mitinzi i zahtevi za vanredne izbore. Zašto ti organizatori mitinga i demonstracija nisu pozvali narod na ulice da protestuju zbog Rezolucije 1244, po kojoj Srbi i nealbansko stanovništvo na Kosmetu moraju biti bezbedni, a KFOR i UNMIK to ne sprovode?" "Ti predvodnici demonstracija hteli su da zloupotrebe narod", ocenio je Palma.

Pre oktobarskih promena govorio je da "ne može da razume čelnike nekih opozicionih partija koji optužuju predsednika SRJ Slobodana Miloševića da je kriv što je na drugačiji način rešen problem Kosova i Metohije. Sve parlamentarne stranke učestvovale su u donošenju odluka od značaja za Kosmet i Srbiju, a sada peru ruke kako nisu bile za rat, nego za mir."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

>> Otac mi nije dao ni na fakultet da idem jer neko mora da ostane da održava domaćinstvo i radi poslove. Mogao sam ja kasnije pet fakulteta da završim, nudili mi razni, ali ako nisam kad je bilo vreme, neću ni sada