Novogovor >

Copycat

Za besnu decu koja su ovog avgusta krenula da pale London, Mančester i Lids kažu da primenjuju copycat kriminal, to jest čine nasilne akte koji su modelirani i inspirisani senzacionalističkim izveštavanjem o nekom prethodnom kriminalu. Psiholozi govore o kopiranim samoubistvima (copycat suicide), koja ponavljaju, repliciraju neko drugo samoubistvo.

Postoji film Copycat, triler iz 1995. o copycat serijskom ubici u kome igra Sigurni Viver. Postoji i belgijska pesma Copycat, bila je na Evrosongu.

Mada mi nekadašnji uličari ne bismo da ostavimo izraze lažnjak, falš divljak i ters u svakodnevnom jeziku copycat nadire: copycat softver, to se podrazumeva, copycat recepti, mnogobrojni copycat proizvodi...

Da, naravno, postoji i copycat šik, kopirani šik, "šik za džabe", o čemu govori reklamna najava: "Poznata pevačica N. N. samo za ABCD otkriva šta misli o copycat koleginicama i njihovoj opsesiji brendiranim stvarima."

Kažu da je još 1896. napravljena konstrukcija copycat (nekad se sreće i copy cat), tu se najviše približava bukvalnom prevodu pojedinih reči tog izraza – "kopiranje mačke".

Priroda je inače puna imitiranja, odrasta se i uči imitiranjem, i mačići kopiraju mačku (coppy cat), ali ovaj izraz nas nekako izvodi iz prirodnog okruženja u svet obmane, blefiranja, lažnog predstavljanja i manipulacije. E sad, stariji po običaju ignorišu sopstveno pamćenje i žderu se što su im deca copycat žrtve.

Beše li Đorđe Balašević od takvih sumnji branio prethodnu generaciju sledećim stihovima:

"Sumnjaju neki da nosi nas pogrešan tok,
jer slušamo ploče i sviramo rok.
Al’ negde u nama je bitaka plam,
i kažem vam, šta dobro znam:
računajte na nas."

Ako su stvarno računali, grdno su se zajebali. To je očigledno.

U sadašnjem govornom srpskom jeziku izraz copycat se odnosi i na plagijatora, krivotvoritelja, pa i na imitatora, epigona, ali i na falsifikatora, nekoga koji "nešto šteluje", na "šoštara". U svakodnevnom govoru to se odnosi i na nekoga ko podražava, imitira nečiji način oblačenja, mimiku, gestove i način ponašanja.

Stariji će uvek savetovati mladima da budu nepatvoreni (pravi, prirodni, izraz se izgubio iz upotrebe) i nikad neće izgovoriti to kopiket ni napisati copycat, nego će reći patvoreno, krivotvoreno, načinjeno veštački prema pravom uzoru da se neko obmane.

Ali, ko njih išta pita.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST