Vojska >

Šutanovac brani generala Dikovića od FHP

Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo osporila je u ponedeljak 23. januara podobnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Ljubiše Dikovića, iznevši tvrdnju da on kao komandant nije sprečio ratne zločine koji su vršili pripadnici Vojske i MUP-a tokom NATO bombardovanja, što mu je kao komandantu 37. Motorizovane brigade bila dužnost. U dosijeu dostavljenom medijima, FHP se poziva na oslobađajuću presudu bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i na izjave svedoka iz Drenice koji su dali izjave Fondu o zločinima koji su počinjeni u zoni odgovornosti 37. motorizovane brigade u mestima Ćirez, Staro Čikatovo, Vrbovac i Glogovac. Fond tvrdi da je u toku četiri nedelje ubijeno najmanje 200 civila i da je u zoni Dikovićeve odgovornosti bilo bezobzirne pljačke.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je u utorak 23. januara reagovao oštro, nazvavši dosije Fonda za humanitarno pravo "monstruoznim": "Pre postavljenja Dikovića izvršene su sve provere o njegovom radu, a juče i jutros izvršili smo i provere u odnosu na dosije Fonda za koji tvrdimo da je potpuno lažan", izjavio je on u Nišu, gde je zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Vensanom Dežerom posetio Vojnu bolnicu i Centar za sterilizaciju medicinskog otpada.

Ministar očekuje od Dikovića da zatraži sudsku zaštitu zbog iznošenja neistina o njemu, kao i od državnih organa Srbije da povedu ozbiljnu raspravu tim povodom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

foto: tanjug