foto: dragan kujundžić / tanjug
KAKO MOŽEMO DA VAM (NE) POMOGNEMO: Kovid-19 trijažno mesto u domu zdravlja

Domovi zdravlja >

Konfuzija u korona centrima

Domovi zdravlja moraju da organizuju ambulante – ambulante nisu obavezne. Uključiti sve zdravstvene radnike u specijalne ambulante – raspoređuju se samo izabrani doktori opšte medicine. Domovi zdravlja uvode 24-časovno dežurstvo – odluka suspendovana iste večeri. Spot na televizijama sa nacionalnom frekcencijom šalje poruku: "Nikako ne idite kod lekara" – državni sekretar zdravstva na televiziji poručuje: "Odmah se, bez čekanja, javite u kovid ambulante domova zdravlja"

Jednomesečna šetnja pacijenta od instituta do zavoda, preko doma zdravlja i nazad, završila se odlukom vlasti: pacijenti koji osećaju simptome respiratorne infekcije kovid 19 treba da se upute u domove zdravlja i jave dežurnom lekaru opšte medicine. To je svakako razumljivo, jer se virus korona proširio u delove zemlje gde ne postoje nikakvi instituti ili zavodi, već samo domovi zdravlja.

Instrukcije iz Ministarstva zdravlja prosleđene domovima zdravlja su nedorečene, ali je osnova otprilike poznata: pacijent se javlja dežurnom lekaru koji vrši trijažu i ukoliko proceni da je pacijent sumnjiv na koronu, upućuje ga u kovid ambulantu istog doma zdravlja, a potom u ambulantu za pulmologiju gde se snimaju pluća i uzima krv na analizu, i eventualno šalje dalje. I, kako je i očekivano, u lokalnim korona centrima vlada opšta konfuzija.

Opreme ima, ali se deli stihijski

"Najnovije vrlo obimno uputstvo ‘Batuta’ i Kriznog štaba uključuje primarnu zdravstvenu zaštitu u zbrinjavanju epidemije. Rekao bih, ‘primar’ na prvoj liniji borbe. Nova izmena uputstava, koja bi morala biti obavezujuća, unela su novo uznemirenje među zdravstvene radnike. Mnogo pitanja, a malo odgovora. Stanje na terenu kaže da se svaka ustanova, pa čak i ekipa koja zbrinjava pacijente snalazi prema sopstvenim mogućnostima i na svoj način. Od mesta do mesta različito. Od otvaranja kovid ambulanti na samom početku, gašenja istih, pa sada opet otvaranja po uputstvima. Pacijenti i dalje lutaju, čak i kada dođu do dijagnoze i započnu lečenje, nemaju predstavu gde će na kraju završiti. I dalje nije u potpunosti rešeno pitanje zaštitne opreme. Sada je ima, ali se deli stihijski. I dalje mnogo kolega javlja da imaju probleme sa kompletiranjem opreme. Bez preciznih uputstava na koje simptome sve obratiti pažnju", kaže predsednik SLFS-a.


KOVID AMBULANTE

O kakvoj je konfuziji reč, opisano je na fejsbuk stranici Udruženja izabranih lekara, koji će vršiti trijažu u domovima zdravlja u postu pod nazivom "Konfuzija". "Domovi zdravlja moraju da organizuju ambulante – ambulante nisu obavezne. Uključiti sve zdravstvene radnike u specijalne ambulante – raspoređuju se samo izabrani doktori opšte medicine. Domovi zdravlja uvode 24-časovno dežurstvo – odluka suspendovana iste večeri. Zaposleni moraju racionalno da koriste ličnu zaštitnu opremu – dve hirurške maske za celo radno vreme i rukavice koje ne moraju obavezno biti odgovarajuće veličine, gore prolaze oni koji ne mogu da navuku rukavicu od onih kojima su rukavice velike. Spot na televizijama sa nacionalnom frekcencijom šalje poruku: ‘Nikako ne idite kod lekara’ – državni sekretar zdravstva na televiziji poručuje: ‘Odmah se, bez čekanja, javite u kovid ambulante domova zdravlja’. Pacijentima u samoizaciji otvarati bolovanje – ne zna se osnov, izolacija ili bolest. Izolacija 14 – izolacija 28 dana. Algoritam ‘Batuta’ za dijagnostikovanje kovida 19: pregled, laboratorijske analize i RTG pluća – ne zna se šta se radi u sredinama gde ne postoje uslovi. Trideset prvog marta ponovna odluka o 24-časovnom radu kovid ambulanti domova zdravlja – istog dana radno vreme ambulanti skraćuje se do 22 časa", navedeno je na sajtu Udruženja za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine, objavljenom u utorak 7. marta. "Udruženje je zatražilo od Ministarstva zdravlja: jasne smernice za tumačenje broja leukocita, trombocita, leukocitarne formule, limfocita i vrednosti CRP-a; instrukciju za postupanje u sredinama koje nemaju mogućnost dodatne dijagnostike; obezbeđivanje direktnog i posebnog broja telefona nadležnog epidemiologa i infektologa koji bi koristili isključivo doktori sa punkta." Do sada udruženje nije dobilo jasne smernice i instrukcije, navedeno je na sajtu, zbog čega su izabrani lekari opšte medicine bili prinuđeni na improvizaciju u radu.

Doktorka stomatologije Snežana Pavkov, koordinatorka za stomatologiju tima za primarnu zaštitu Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kaže za "Vreme" da je, opšte uzev, stanje u domovima zdravlja bolje nego prethodnih nedelja. U ukupnoj strukturi obolevanja od kovida-19 u Srbiji zdravstveni radnici čine 8,38 odsto, što govori o njihovoj posebnoj ugroženosti. Ipak, količina zaštitne opreme, posebno kad je reč o stomatolozima koji su u najdirektnijem kontaktu sa aerosolom iz oralne duplje pacijenata, nije dovoljna. "To se ne odnosi samo na stomatologe, naravno, već pogotovo na lekare opšte medicine koji rade trijažu pacijenata i lekara iz kovid amblanti. Po preporuci doktora Kona, ne treba raditi sa jednom maskom i jednim parom rukavica ceo dan, lekarima treba obezbediti kompletnu opremu: maske, rukavice, vizire, kaljače." Naša sagovornica naglašava da lekari moraju uporno da traže opremu i sami procene koliko im treba, jer kažu da svega ima dovoljno u magacinima. "Tražite i dobićete", poručuje doktorka Pavkov, dodajući da su stomatolozi stavljeni po stani u zdravstvenom sistemu Srbije, a da mogu dosta da pomognu budući da su na fakultetu izučili infektivne bolesti, epidemiologiju i mikrobiologiju.


NEMAČKO ISKUSTVO

Osnivanje tzv. sanitetskih bolnica za koje epidemiolozi kažu da je bilo jedino moguće rešenje, mnogi stručnjaci osporavaju i pozivaju se na primer Nemačke, koja svoje obolele smešta u bolnice, a ne u poluhigijenske improvizovane spavaonice koje liče na geto. "SARS-CoV-19 sistematično i nepogrešivo ogoljuje zdravstveni sistem. Neko bi rekao, koji sistem?", kaže za "Vreme" Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS), koji kontinuirano godinama upozorava na vitalne probleme zdravstva. "Očigledno je da samo epidemiolozi u Kriznom štabu nisu više dovoljni. Vreme u kome je reč ove specijalnosti bila presudna je prošlo. Dalje formiranje tzv. sanitetskih bolnica tipa Sajma u Srbiji je diskutabilno. Možda bi Krizni štab trebalo da sagleda iskustva drugih zemalja, poput Nemačke ili Švedske. Mislim da podatak o 61 preminulom pacijentu, od kojih je pet lekara, govori samo po sebi o zaštiti zdravstvenih radnika, da ne kažem o žrtvovanju istih dok političari nastavljaju izbornu kampanju. Nakon svih dešavanja i informacija koje SLFS dobija sa terena, jasno ću izraziti opravdanu sumnju da javnost, a posebno zdravstveni radnici dobijaju istinite informacije vezane za epidemiju kovid-19."

Prema rečima doktora Panića, sindikat kome predsedava nije dobio nijedan odgovor na više dopisa upućenih svim nadležnim organima, što govori kako odgovorni uvažavaju nosioce posla u zdravstvenoj delatnosti. "Zamolio bih premijerku Brnabić da se javnosti ne obraća u ime zdravstvenih radnika pre nego nađe vremena da pročita naše predloge i zahteve. Pitanje za predsednika Vučića: zašto je Novi Pazar bitniji od Kikinde, Valjeva, Čačka, Ćuprije...? Još nema odgovora na osnovu koje odluke ministarstva se zdravstveni radnici preraspoređuju, a posebno je problematično što se to radi bez ikakvog pisanog traga."

Vlada je povukla Zaključak o centralizaciji informacija usled pritiska javnosti i struke, ali u svim ustanovama važi usmena zabrana iznošenja bilo kakvih informacija o zbrinjavanju pacijenata sa kovidom 19. "Kolege se suzdržavaju, brinu za svoje radno mesto i moguće sankcije u zemlji gde je pravo svedeno na rudimentarni oblik. Ne možete nas sprečiti da iznosimo informacije od krucijalnog značaja za zdravlje i živote svih građana Srbije. Javno zdravlje je najbitniji resurs Srbije", poručuje Panić. Prema svedočenju autorke ovog teksta, usmena preporuka lekarima da ćute o epidemiji korone stupila je na snagu i pre nego što je zabeležen prvi slučaj u Srbiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST