Rezultati pretraživanja

1.

Intervju – Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog i toksikolog: Kovid koloplet javnog zdravlja (Vreme 1577)

autor: Biljana Vasić

 

"Lekari ne treba da budu ukras Kriznog štaba, već donosioci odluka o merama, čije sprovođenje vlast treba da obezbedi... Međutim, ima i građana koji ne veruju u pandemiju, i koji do saznanja o postojanju virusa dolaze tek kada se razbole. Neki od njih su pre neki dan, držeći se za ruke, igrali kolo pored spomenika Stefanu Nemanji, nedovoljno svesni da lepo užičko kolo lako može da se pretvori u kovid kolo sa ozbiljnim posledicama"
 

2.

Intervju – dr Milica Nikolić-Urošević: Zdravstveni sistem i njegove stranputice (Vreme 1549)

autor: Biljana Vasić

 

Empatija prema starim licima je izostala od članova porodice koji ih, pod izgovorom da ih ne zaraze, retko posećuju. Empatija je izostala i od lekara, jer mnogi odbijaju da prime pacijente u ordinaciju, sve pokušavaju da završe putem telefona i sve čine da pacijent ne dođe na pregled. Izostala je empatija i države, jer kako se drugačije može nazvati insistiranje na neprekidnom izveštavanju, emisijama i priči samo o smrti i bolesti
 

3.

Intervju – Vojislav Žanetić: Za ovaj sistem opozicija je samo dekoracija (Vreme 1545)

autor: Biljana Vasić

 

"Meni već dugo neki politički događaji u Srbiji liče na pokušaje vegetarijanaca da preuzmu mesaru, a pritom i bez osvešćene ideje da bi valjalo da je pretvore u piljaru. To dodatno otežava i egzotična ideja da će promene doneti neki narod ili neki građani, i to protestima, bez ikakve političke organizacije, delovanja..."
 

4.

Školska 2020/21. godina: Malo idemo u školu, malo ne idemo (Vreme 1544)

autor: Biljana Vasić

 

Kombinovani model ili onlajn nastava, šta će biti? "Od ministra smo do sada čuli mnogo toga, ali odgovor na jednostavno pitanje kako će nastava izgledati od 1. septembra, on nije dao. Krizni štab koji treba da se izjasni o modelu nastave?! Skoro bizarno", kaže Jasna Janković, predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije
 

5.

Intervju – Dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS): Žrtvovanje struke zarad političkog alibija (Vreme 1540)

autor: Biljana Vasić

 

"Beograd jeste žarište, ali je situacija dramatičnija u nekim drugim delovima zemlje. Verujem da je struktura urađenih testova značajno u korist Beograda, jer dok držite Beograd mirnim, cela Srbija je mirna"
 

6.

Zdravstvo: Obračun posle korone (Vreme 1535)

autor: Biljana Vasić

 

"I posle svega, RFZO je doneo odluku da će, bez obzira na vanredno stanje, a zbog manjeg broja fakturisanih pregleda, plata izabranim doktorima opšte medicine biti manja. Izuzetak su načelnici i šefovi. Oni nisu radili u kovid ambulantama već su radili ‘redovne’ pacijente i prikazivali znatno veći broj pregleda od onih koji su radili u kovid ambulantama", kaže dr Milica Nikolić Urošević
 

7.

Intervju – Prof. dr Zoran Radovanović, epidemiolog: Ishitrenost i zadnje namere (Vreme 1533)

autor: Biljana Vasić

 

"Svaka epidemija nosi sobom i političku dimenziju. Protivepidemijske mere se odnose na sve građane. Ako ih se neki moćnik ne pridržava, ne možete da izbegavate komentar pravdanjem da se ne bavite politikom. Takvim odgovorom ste se upravo uključili u politiku, a izdali ste struku."
 

8.

Intervju – Oliver Tošković, psiholog, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu: Režim izaziva veći stres nego virus (Vreme 1531)

autor: Biljana Vasić

 

"Moj je utisak da je Srpska napredna stranka okupirala zdravstvo preko epidemije. Zamislite da u vreme neke nepogode zamolite neku bogatiju i moćniju državu da vam pomogne, a ona kaže: evo, šaljem svoju vojsku. Strana vojska uđe, pomogne vam sa nepogodom, vi srećni, a ne primećujete da ste istovremeno okupirani"
 

9.

Zastrašivanje lekara: Rukavice su skinute (Vreme 1528)

autor: Biljana Vasić

 

Po naređenju Ministarstva zdravlja, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti donela je ukaz kojim se strogo zabranjuju nošenje rukavica i kontakt sa pacijentima, osim kada se baš mora, i rešenje o novčanoj kazni za lekare koji ne poštuju zabranu
 

10.

Domovi zdravlja: Konfuzija u korona centrima (Vreme 1527)

autor: Biljana Vasić

 

Domovi zdravlja moraju da organizuju ambulante – ambulante nisu obavezne. Uključiti sve zdravstvene radnike u specijalne ambulante – raspoređuju se samo izabrani doktori opšte medicine. Domovi zdravlja uvode 24-časovno dežurstvo – odluka suspendovana iste večeri. Spot na televizijama sa nacionalnom frekcencijom šalje poruku: "Nikako ne idite kod lekara" – državni sekretar zdravstva na televiziji poručuje: "Odmah se, bez čekanja, javite u kovid ambulante domova zdravlja"
 

Stranica 1 od 25 (246 rezultata)    na stranu od 25