Suze levičarske

"Novčanica po glavi"; "Vreme" br. 587

S Vama, gospodine Đorđeviću, ne vredi polemisati, nostalgija za prohujalim vremenima izbija iz svake Vaše rečenice. Nešto ne mogu da primetim da, kao što Vi kažete, svi trčimo da svaki dinar što pre pretvorimo u marke, kako bismo izbegli opasnost da nam inflacija pojede ono što smo godinama sticali. Primećujem nešto drugo, da građani ove zemlje počinju da cene svoju nacionalnu valutu i ne trče da je zamene u marke, već sve plaćaju isključivo dinarima, a ono što im preostane stavljaju na štednju. Prvi put posle 12, 13 godina građani imaju poverenje u dinar, a to, priznaćete, jeste zasluga koju treba poštovati. Osim ako niste zaslepljeni ljubitelj onih koji su Vam kroz inflaciju pojeli sve što ste prethodnih godina sticali.

Žao mi je, ali uopšte nisam pristalica Vaše (verovatno) mladalačke iluzije da današnju ukupnu ušteđevinu građana Srbije treba deliti na sve punoletne građane, pa da svakome pripadne po 1000 maraka. Tako su nas učili u Brozovim vremenima. Iskreno se nadam da takvih vremena u Srbiji nikad više neće biti i da će Srbija postati društvo u kome Vi i ja ubuduće ni po čemu nećemo biti isti, pa ni po količini ušteđevine.

Onako usput da Vam pojasnim da sam šest milijardi ušteđevine građana Srbije tumačio kao mogući strateški investicijski podsticaj srpskoj privredi, a ne kao element potrošnje.

Čini mi se da naivno verujete da novopečeni bogataši drže nemačke marke u Srbiji i tu ih menjaju u eure. Njihovi računi odavno su u inostranstvu i tamo oni menjaju valutu.

I na kraju, Vaše pismo, gospodine Đorđeviću, podsetilo me je na još jedan događaj. Tačno pre deset godina bio sam primoran da posle 15 godina rada napustim redakciju "Večernjih novosti" jer su neki mračni tipovi koji su za sebe tvrdili da su "socijalisti i kvalitetni Srbi" govorili da "više ne mogu da trpe Mišu Brkića i njegove tekstove" jer sam se u njima zalagao za reforme koje je tada sprovodio Ante Marković. Zbog svega onoga što nam se kao građanima događalo u protekloj deceniji hoću da Vam kažem, gospodine Đorđeviću, da me baš briga za Vaše levičarske fraze i da više nemam ni trunku želje da polemišem s Vama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST