Animirani film >

Korto Maltezeu skrivenom dvorištu Arkane, Paskal Moreli

Elipse, 2002

U svetu interdisciplinarnih pristupa umetnosti, gde na pozornici filmskih ostvarenja najčešće caruje komercijalna atrakcija, realizovan je značajan umetnički projekat koji predstavlja animirani film Korto Maltezeu skrivenom dvorištu Arkane. Francuski reditelj Paskal Moreli adaptirao je za ovu priliku poznati strip Huga Prata Korto Malteze u Sibiru snimivši dvočasovni film izuzetne vrednosti, ostajući pri tom veran briljantnom originalu, što u filmskoj umetnosti nije čest slučaj. Kako je u filmskoj produkciji proces umetničke animacije dug i mukotrpan posao, projekat započet još 1997. godine, sa glasovima koje su junacima pozajmili Ričard Beri, Mari Trentinjan i Patrik Bušite, i sami vrsni i izražajni glumci, završen je tek prošle godine.

Kortov duhovni otac Hugo Prat umetnička je legenda stripa za odrasle, stoga su njegove knjige o šarmantnom avanturisti Kortu Maltezeu, intelektualnoj, elitnoj verziji Džemsa Bonda, oduvek bile izuzetna poslastica za likovno obrazovanije čitaoce, koji su s nevericom iščekivali dugo najavljivanu ekranizaciju. Na sreću, ovaj film nas ubedljivo uverava da očekivanja nisu izneverena – Moreli nam je ukazao na gotovo neočekivane mogućnosti evropske animacije, za koju smo u jednom trenutku svi poverovali da je posustala i da je postepeno pretvorena u učenicu japanske animacije koja je poslednjih godina vladala svetskom scenom. Setimo se filmova sjajnog japanskog reditelja Hajao Mijazakija koji su ne samo izuzetnom animacijom u filmovima Totoro, Princeza Mononoke i u nešto skorijem Shihirino putovanje već i krajnje inteligentnim sižeima osvojili srca evropskih gledalaca. Međutim, za razliku od Mijazakijevih filmova, Morelijeva animacija savršene grafike i impresionističkog kolorita ostaje prevashodno animacija za odrasle koja ne odustaje ni od određenih scena erotike i nasilja.

Korto Malteze, gusar avanturista je i ovde, kao i uvek, u potrazi za izgubljenim blagom u kojoj s ruskim prijateljem Raspućinom uleće u bitke po kineskim džunkama i sibirskim oklopnim vozovima i sreće se s kineskim generalima, tibetanskim šamanima i propalim ruskim groficama. Ne vredi prepričavati film, ali jedna od nezaboravnih scena jeste ona u kojoj pobožna ruska grofica, nakon vesti o smrti svog voljenog, pali sveću pred pravoslavnom ikonom, zatim na njoj pali cigaretu, da bi onda istom svećom zapalila ikonu i ceo voz, nakon čega, naravno, umire! Ko bi bolje od toga, sažeto, objasnio suštinu "ruske duše".

Nadamo se da će naši distributeri među brojnim ostvarenjima izanđale produkcije otkupiti i ovaj film. On to svakako zaslužuje.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST