Pun kufer marketinga >

OX I MORON

Najbolje za veliku nuždu

Ako ste odgledali sve one spotove za OX deterdžente, one u kojima unezverena domaćica, sklona špijuniranju i papilotnama, unajmljuje neuspešnog detektiva da otkrije čime to komšijska porodica sređuje svoju kuću, i ako vam se nisu dopali, sada, u istom bloku reklama, možete da gledate iste likove, u istom scenariju i sa gotovo istim replikama, samo što ovoga puta reklamiraju – kreditne kartice Meridijan banke! Zašto? Ako znam, jadi me znali.

Dobro, normalno je da se prave takozvane join kampanje u kojima se zajednički reklamiraju različiti proizvodi i usluge – neka manifestacija i njen sponzor, supermarket i proizvodi koji su na sniženju, banka i automobil koji se daje na lizing... Ali banka i deterdžent?! Da me ubijete ne mogu da smislim zajednički interes te dve firme. A ako ih ne vezuje zajednički interes, barem ne onaj koji je nama vidljiv, šta je nekoga navelo da banku reklamira spotom koji je parafraza (ili parodija, nisam shvatila) jedne konkretne kampanje za deterdžent? Ogromna popularnost iste i želja da se deo te popularnosti prelije i na banku? Neko je ovde opet neobavešten, moguće ja, ali duboko sumnjam da bi i mnogo vispreniji detektiv od onog iz spota uspeo da pronađe dokaze popularnosti. A ako prvobitna reklama nije postala popularna, i nije ušla u svakodnevni govor i viceve, čak nije izazvala ni širu pozornost, zašto bi se iko, zaboga, nadovezivao na nju? Pa valjda postoji valjan razlog zašto se parodije prave samo na popularne filmove i zašto karikaturisti ili imitatori ne imitiraju svoje drage, ali nezanimljive tetke već manje drage, ali zato poznate pevače i političare. Ako ne verujete meni – evo, pitajte ljude koji su napravili reklamu za magazin "Maxim". Oni zasigurno nisu bez razloga (i bez autorske nadoknade?) preuzeli jednu od najprepoznatljivijih najavnih špica – onu gotovo arhetipsku kojom počinju sve epizode Zvezdanih ratova, koja je pride još i aktuelna, i njome započeli svoj spot? Doduše, ja nisam shvatila zašto su to uradili i kako se najava za magazin koji se hvališe da je on "najbolje za muškarca posle žene" (ajd sad, ne mogu sve da postignem) nadovezuje na "u jednoj udaljenoj galaksiji..."? Osim ako nisu hteli sami sebi da uskoče u usta i kažu da je samo u tamo nekoj udaljenoj galaksiji moguće da je jedan magazin ono najbolje što muškarac može imati posle žene (dobro je, ipak ću da postignem). Jer, u ovoj galaksiji se obično smatra da je najbolje za muškarca posle žene – da zapali cigaretu, a ne da lista novine, kao i da su novine najbolje uz veliku nuždu, a ne posle žene, al´ ukusi su različiti i navike se menjaju. Srećom. Možda se jednom promeni i naša navika da se uporno nadovezujemo na stvari koje nisu postigle uspeh (ne, naravno da ne mislim više na reklame, samo me mrzi da se sad nadovezujem na politiku), kao i naša navika da se nadovezujemo na uspešne pojave i ljude, ali bez pijeteta, odgovornosti ili plaćanja autorskih tantijema.

De, de, polako, ne hvatajte odmah zamah da menjate navike. Jer, mi, za razliku od njih, imamo i neke dobre i lepe zajedničke navike, bogamu. Evo, ovu, na primer. Mislim, kad se već nadovezujem.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST