Scena

Novo "Pismo"

Nedavno je iz štampe izašao novi broj časopisa za svetsku književnost "Pismo", prvi nakon smrti njegovog osnivača i dugogodišnjeg urednika Raše Livade. Novi urednik "Pisma" je Božidar Zec, koji, sudeći po aktuelnom broju, ovaj ugledni časopis posvećen prevodnoj književnosti nastavlja da uređuje u skladu sa decenijskim visokim standardima koje je uspostavio Livada. Novi broj donosi kratke priče kanadske spisateljice M. A. K. Farant u prevodu Davida Albaharija, autobiografske beleške Sergeja Dovlatova u prevodu Dejana Mihailovića, portugalske priče u izboru i prevodu Jasmine Nešković, priče Bernarda Malamuda u prevodu Milice Karanov, kao i novelu ruskog pisca nastradalog u Staljinovim čistkama Aleksandra Čajanova u prevodu Zorislava Paunkovića. Tu su još pesme Huana Helmana, Ala Berta, Marina Soreskua i Albija Tibula u prevodu Branka Anđića, Jasmine Nešković, Adama Puslojića i Nikole Šopa, kao i eseji Žila Deleza, Maksa Šelera i Džejmsa Hilmana u prevodu Ivana Milenkovića, Aleksandre Kostić i Mirjane Sovrović.

Kostantini u Pančevu

Nakon samoukidanja Internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR! (2002–2006), Kulturni centar Pančeva nastavio je sa jednodnevnim programima posvećenim stripu, nazvanim jednostavno GRRR!Program.

U ponedeljak 14. jula, sa početkom u 19 sati, u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7), gosti pančevačke manifestacije biće strip autor Đanluka Kostantini i strip teoretičarka Eletra Stambulis, sa kojima će razgovor voditi Aleksandar Zograf. Putem slajd projekcije biće moguće saznati o trenutnim dešavanjima na italijanskoj sceni, s obzirom na to da su Kostantini i Eletra Stambulis ne samo autori već i veoma aktivni organizatori izložbi, diskusija posvećenih savremenom stripu, izdavači strip časopisa "Inguine", osnivači veb sajta Political Comics itd. Tokom programa u Elektrici će biti izloženi stripovi i ilustracije Đanluke Kostantinija, a koncert će održati beogradska grupa DžDž.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST