42. Bemus >

Otvaranje vrata

Za devet dana održaće se 15 programa među kojima su i koncert Njujorške filharmonije i sedam besplatnih

Ovogodišnji Bemus, 42. Beogradske muzičke svečanosti, privukao je pažnju još u januaru, znači znatno pre nego što će početi, kada je javljeno da će jedan od učesnika programa biti Njujorška filharmonija. O tome su izvestili svi mediji, o tome se pisalo i pričalo i tokom kasnijih meseci, pa se može reći da je ovaj Bemus prisutniji u kulturnom životu od ranijih. Jednostavno rečeno, zbog dolaska Njujorške filharmonije, ceo Bemus je postao "in".

O dešavanjima koja su na programu pre koncerta Njujorške filharmonije, koji će biti održan 24. oktobra, istina, manje se priča, ali samo zato što ih je manje neočekivano videti na Bemusu, a ne zato što su manje važni. Uostalom, već na otvaranju 16. oktobra nastupa austrijski perkusionista Martin Grubinger. Jugokoncert, organizator Bemusa, najavljuje ovaj koncert kao prvorazrednu atrakciju. Koncert će biti održan u Jugoslovenskom dramskom pozorištu iako njegova sala nije projektovana za muzička dešavanja, zato što je scena Kolarčeve zadužbine premala za Grubingerov instrumentarij površine 28 kvadratnih metara i za Simfonijski orkestar RTS-a koji će ga pratiti pod vođstvom dirigenta Bojana Suđića.

IZ PROGRAMA: Posebnost prve večeri je izvođenje dela Stevana Kovača Tikmajera Skamenjeni odjeci, komponovanog po narudžbini Bemusa.

Odrednicu "atraktivno" organizator vezuje i za Mocartovu operu Figarova ženidba, čijom premijerom Narodno pozorište prekida dugogodišnje odsustvo sa Bemusa. Reditelj Jagoš Marković je za glavne role odabrao vodeće pevače Opere – Katarinu Jovanović, Vladimira Andrića i Nebojšu Babića. Poznata imena u svetu muzike su i sopran Karen Vurš iz Francuske, dobitnica važne nagrade Mladi pobednici, pijanista Vladimir Milošević i Bazelski kamerni orkestar sa Marijanom Mijanović, altom, koja sada prvi put nastupa u svojoj zemlji. Program Bemusa će obeležiti 200. godišnjicu Frederika Šopena i Roberta Šumana, i stogodišnjicu rođenja kompozitora Vojislava Vučkovića. Razlika ovogodišnjeg Bemusa u odnosu na ranije su i besplatni koncerti, i to obećavajućeg kvaliteta i doživljaja. Zato ih je vredno izdvojiti: svirači i pevači Etnomuzikološkog odseka Muzičke škole "Mokranjac", ansambl za ranu muziku Flauto Dolce (oba u holu Narodne banke Srbije 17. oktobra), sopran Aneta Ilić (Skupština grada, 18. oktobra), Kvartet Sine Nomine iz Lozane (hol Narodne banke, 20. oktobra), Mali Jazz ansambli i perkusionisti Muzičke škole "Stanković" (hol Narodne banke, 24. oktobra) i dve promocije kompakt-diskova sa muzikom Ljubice Marić i Irene Arsikin. Deci je namenjena lutkarska opera Mocartov Don Đovani, Nacionalnog lutkarskog pozorišta iz Praga.

NJUJORČANI: Od 32,7 miliona dinara, koliko iznosi budžet ovogodišnjeg Bemusa, za Njujoršku filharmoniju izdvojen je 21 milion. Sto trideset muzičara najstarijeg i najslavnijeg simfonijskog orkestra u SAD (od osnivanja 1842. godine održali su oko 15.000 koncerata u 59 zemalja) sviraće u beogradskom Sava centru u okviru turneje tokom koje će posetiti još Gruziju, Litvaniju, Sloveniju, Poljsku, Nemačku i Luksemburg. Predstaviće se izvođenjem Debisijevog Prelida za popodne jednog fauna, Sibelijusovog Koncerta za violinu i orkestar u d-molu i Bramsove Simfonije br. 4, pod vođstvom Alana Gilberta, prvog rođenog Njujorčanina na mestu šefa-dirigenta. Violinista je Leonidas Kavakos, za koga se tvrdi da trenutno najbolje na svetu svira Sibelijusov Koncert za violinu i orkestar. Očekuje se da će s prvim danom Bemusa biti prodata i poslednja ulaznica (1900–5300 dinara) za njihov koncert.

Slogan ovogodišnjeg Bemusa "Open This Door Now" poručuje, po rečima direktorke Jugokoncerta Biljane Zdravković, "i državi i konzulima da otvore vrata za kulturu, a publici da otvori dušu za novu muziku i nove izvođače".

Selektor ovogodišnjeg programa je Sreten Krstić. Od njegovog naslednika, kompozitora Zorana Erića, očekuje se da na program Bemusa vrati Beogradsku filharmoniju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA

Njujorška filharmonija