>

Vesti

Fizičari i medalje

Reprezentacija Srbije u fizici ostvarila je veliki uspeh na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, osvojivši četiri medalje – dve srebrne i dve bronzane. Ovo takmičenje održano je na Tajlandu, a naši učenici pokazali su talenat i znanje u konkurenciji više od 80 zemalja. Srebrne medalje osvojili su Ognjen Marković i Marko Kuzmanović, učenici četvrtog razreda Matematičke gimnazije, dok su bronzane medalje osvojili Stefan Stanojević, takođe učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije, i Tamara Đorđević, učenica završne godine Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša. Oni su ovaj uspeh ostvarili u konkurenciji takmičara iz više od 80 zemalja. Iako je u pitanju reprezentacija Srbije, učenici su se takmičili u pojedinačnoj konkurenciji. U toku ove nedelje u Holandiji se održava međunarodna Matematička olimpijada. Boje Srbije u konkurenciji takmičara iz 105 zemalja na ovom najprestižnijem takmičenju brane učenici Matematičke gimnazije Teodor fon Burg, Stevan Gajović, Igor Spasojević, Rade Špegar, Filip Živanović i učenik iz Niša Stefan Mihajlović.


Letnja škola srpskog

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu svečano je otvorena 15. Međunarodna letnja škola srpskog jezika, kulture i istorije. Ove godine školu pohađa 60 studenata iz 21 zemlje, sa četiri kontinenta – Evrope, Azije, Severne i Južne Amerike. Zadatak Letnje škole srpskog jezika je da van granica Srbije populariše i širi učenje srpskog jezika, podstiče i unapređuje upoznavanje sa srpskom književnošću, kulturom i istorijom. Dekan Filozofskog fakulteta Ljiljana Subotić izjavila je da je značaj te škole veliki, jer ona promoviše naš jezik, kulturu i sve ono što ovaj region ima da ponudi. Studenti su, kako kažu, izuzetno zadovoljni školom jer imaju priliku da srpski jezik uče od onih kojima je to maternji jezik i da Srbiju upoznaju kroz lično iskustvo. Škola studentima pruža mogućnost da steknu osnovna znanja i prošire postojeća iz fonologije i gramatike savremenog srpskog jezika (morfologija, sintaksa, semantika, pragmatika), kao i iz srpske književnosti, kulture i istorije. Škola je osnovana 1996. godine kao potreba da se studentima sa Univerziteta u Čikagu uzvrati gostoprimstvo, koje su oni do tada pružali našim studentima.


Dogovor Ministarstva i FPU

Na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete i nauke i Fakulteta primenjenih umetnosti dogovoreno je da se studenti sa ostvarenih 60 ESP bodova upišu bez plaćanja školarine, odnosno da im se novac vrati ukoliko su školarinu već platili. Studenti druge i treće godine osnovnih akademskih studija u školskoj 2010/2011. godini, koji imaju 60 ESP bodova biće upisani, a ostalim studentima druge i treće godine sa ostvarenih 60 bodova, koji su upisani i platili školarinu, novac će biti vraćen u poslednjem kvartalu u 2011. godini, saopštilo je Ministarstvo prosvete Srbije. U saopštenju se navodi da je ovo dogovoreno na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete i nauke i uprave Fakulteta primenjenih umetnosti. Sastanku su prisustvovali ministar Žarko Obradović, državni sekretar Radivoje Mitrović, predstavnici Fakulteta primenjenih umetnosti, dekan Vladimir Kostić Divac, sekretar Slavica Trifunović i student prodekan Ilija Lazarević. Do ovog dogovora je došlo nakon što se na Fakultetu primenjenih umetnosti, dogodilo da su studenti koji imaju 48-59 poena, a lošeg su materijalnog statusa, dobili pomoć Grada Beograda, koji za njih učestvuje u plaćanju školarine. S druge strane, studentima koji imaju svih 60 bodova bilo je onemogućeno da polažu ispite u junskom ispitnom roku jer – nisu platili školarinu. Iz sekretarijata za obrazovanja grada Beograda studenti su dobili informaciju da za njih grad nije preuzeo obavezu plaćanja dela školarine, već da su fakulteti i Ministarstvo obrazovanja dogovorili da ih oslobode plaćanja. Nakon prvobitne zabune i proceduralnih poteškoća, problem je rešen.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST