Gruba i nenamerna greška

"Haški optuženici u novčanoj protivvrednosti"; VREME 1071

U nedeljniku "Vreme", broj 1071 od 14. jula 2011. godine, na stranama 12–15 objavljen je tekst Tatjane Tagirov pod naslovom "Haški optuženici u novčanoj protivvrednosti". U podnaslovu ovog teksta stoji da "prema nedavno objavljenim podacima iz Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, u 2010. godini svi haški optuženici koji su ispunjavali uslove za dobijanje finansijske pomoći, njih 21, dobili su ukupno 180 miliona evra", a isto je ponovljeno i u samom tekstu na 14. strani ovog broja vašeg nedeljnika.

Tačno je da su podaci o materijalnoj pomoći isplaćenoj državljanima Srbije koji se nalaze u pritvorskoj jedinici Tribunala u Ševeningenu objavljeni u medijima u aprilu 2011. godine. Ti podaci, međutim, nisu tačno preneti u tekstu "Haški optuženici u novčanoj protivvrednosti" pošto se u istom potkrala gruba greška u pogledu iznosa navedene pomoći. Naime, tačan iznos materijalne pomoći isplaćene okrivljenima pred Tribunalom u Hagu u 2010. godini je 19 miliona dinara (ukupan iznos za sve okrivljene), što je, složićete se, iznos veoma različit od iznosa od 180 miliona evra koji je naveden u tekstu.

Verujem da ni gospođa Tagirov niti bilo ko drugi u nedeljniku "Vreme" nije imao lošu nameru i da se radi o tehničkoj omašci, ali vas najljubaznije molim da ovo pismo objavite u narednom broju nedeljnika "Vreme", s obzirom da je stvarni iznos isplaćene materijalne pomoći licima optuženim pred Tribunalom u objavljenom tekstu uvećan 1000 puta.

S poštovanjem,

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST