>

Srbija protiv raka

Srbija se protiv raka ne bori samo u Beogradu. Sredinom avgusta Beograd, Subotica, Novi Sad, Jagodina i Niš počinju "trku za dah" u okviru kampanje posvećene prevenciji i ranom otkrivanju raka pluća. Pored toga, ovog leta predstavnici japanske ambasade i naroda Japana, najdoslednijih partnera u pomoći Srbiji da se izbori sa malignim oboljenjima, posetili su nekoliko zdravstvenih centara širom Srbije i tamo, pored lepih vesti, doneli i pomoć.


UŽICE: Protiv raka dojkeuz pomoć Japana

Šef sektora za organizaciju zdravstvene službe ministarstva zdravlja Nebojša Jokić i drugi sekretar japanske ambasade Norijaki Abe posetili su 2. avgusta Zdravstveni centar Užice povodom donacije Vlade i naroda Japana u okviru projekta "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji".

U cilju unapređenja našeg zdravstvenog sistema i implementacije nacionalnog programa "Srbija protiv raka", Vlada Japana je do sada odobrila donaciju Srbiji u vidu dva digitalna i 30 analognih mamografa sa kompletnom pratećom opremom. Zdravstvenom centru Užice donirani su jedan analogni mamograf, komora za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem u vrednosti oko 70.000 evra.

Donacijom Vlade Japana, inače, predviđena je i edukacija naših stručnjaka u Japanu, a projekat će biti realizovan tokom 2011. godine. Najsavremeniju opremu, čime će biti unapređen skrining, rano otkrivanje i dijagnostika raka dojke, dobiće 39 zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ukupna vrednost projekta je oko 5,8 miliona evra, čime iznos pomoći Japana Srbiji dostiže sumu od preko 200 miliona evra, od kojih je za zdravstveni sektor izdvojeno oko 22 miliona evra.


AKCIJA: "Tvoja pluća, tvoja odluka"

Zdravstvena udruženja pod pokroviteljstvom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje pokrenula su veliku nacionalnu kampanju pod sloganom "Tvoja pluća, tvoja odluka", posvećenu prevenciji i ranom otkrivanju raka pluća. Cilj kampanje je da ukaže građanima na značaj redovne brige o zdravlju, kao jednu od mera prevencije ove maligne bolesti. Kampanja počinje manifestacijom "Trkom za dah" koja će biti održana na bazenima u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Jagodini i Nišu u periodu od 17. do 30. avgusta. Na trkama će kao promoteri zdravlja učestvovati ličnosti iz sportskog, kulturnog, umetničkog i društvenog života Srbije. U trkama različitim stilovima, učestvovaće i građani, odnosno posetioci bazena, koji će moći da se zabave, isprobaju svoje plivačke sposobnosti i da sa promoterima akcije prenesu poruku o značaju sporta za očuvanje zdravlja. Akcija počinje trkom u Beogradu, na bazenu "Tašmajdan", 17. avgusta. Dva dana kasnije, trka će biti održana na Gradskom bazenu u Subotici, dok će se 23. avgusta u Novom Sadu održati na bazenu Sportskog centra "Sajmište".


SOKOBANJA: Besplatni mamografski pregledi

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije i Olimpijski pokret trećeg doba Srbije organizovaće besplatne preglede mamografom u Sokobanji od 25. septembra do 7. oktobra povodom održavanja IV olimpijade sporta, zdravlja i kulture trećeg doba. Akciju je podržalo Ministarstvo zdravlja, a mobilni mamograf Instituta biće postavljen u hotelu "Zdravljak" u Sokobanji, gde će žene koje žele da se pregledaju moći to da učine uz zdravstvenu knjižicu od 25. septembra do 7. oktobra. Olimpijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba biće održana u Sokobanji od 28. septembra do 2. oktobra, a pored mamografskih pregleda organizovana su i predavanja na temu najčešćih bolesti u trećoj životnoj dobi. Jagodinski "Akva park" biće domaćin ovog događaja 25. avgusta, a manifestacija se završava 30. avgusta na bazenu Sportskog centra "Čair" u Nišu.


KLADOVO: Stiže oprema za skrining

Zdravstvenom centru Kladovo doniran je jedan analogni mamograf, komora za suvo razvijanje filmova, jedan negatoskop i CR sistem.

Ova donacija realizuje se u okviru projekta "Unapređenje skrininga i prevencije raka dojke u Republici Srbiji", a Zdravstveni centar Kladovo su početkom avgusta posetili šef sektora za međunarodne odnose i EU integracije Danijela Urošević i prvi sekretar japanske ambasade Testuja Cubota.


SUBOTICA: Unаpređenje skriningа i prevencije rаkа dojke

Opštoj bolnici Suboticа donirаn je jedаn аnаlogni mаmogrаf, komorа zа suvo rаzvijаnje filmovа, jedаn negаtoskop i CR sistem. Vrednost opreme iznosi oko 70.000 evrа. Povodom donаcije Vlаde i nаrodа Jаpаnа u okviru projektа "Unаpređenje skriningа i prevencije rаkа dojke u Republici Srbiji", prof. dr Petаr Bulаt, pomoćnik ministrа zdrаvljа, gdin Norijаki Abe, drugi sekretаr Ambаsаde Jаpаnа i dr Atilа Čengeri, pokrаjinski sekretаr zа zdrаvstvo, 20. julа posetili su Opštu bolnicu Suboticа. Tom prilikom, direktor subotičke bolnice dr Gorаn Bićаnin izneo je podаtаk dа su prošle godine u Severnobаčkom okrugu otkrivene 133 pаcijentkinje obolele od rаkа dojke, а da je u prvih šest meseci ove godine registrovаnа 61 pаcijentkinjа. Norijаki Abe je prilikom posete istаkao dа je u Srbiji stopа pojаvljivаnjа rаkа dojke izuzetno visokа, te dа su zdrаvstveni rаdnici prvi nа liniji borbe protiv ove bolesti.


ZAJEČAR: Donаcijа mаmogrаfа

Zdrаvstvenom centru u Zаječаru donirаni su jedаn аnаlogni mаmogrаf, komorа zа suvo rаzvijаnje filmovа, jedаn negаtoskop i CR sistem. Povodom donаcije Vlаde i nаrodа Jаpаnа u okviru projektа "Unаpređenje skriningа i prevencije rаkа dojke u Republici Srbiji" zdravstveni centar Zaječar su sredinom jula posetili prim. dr Elizаbet Pаunović, držаvni sekretаr Ministаrstvа zdrаvljа i gdin Tošio Cunozаki, аmbаsаdor Jаpаnа u Srbiji.


VALJEVO: Novi digitalni mamograf

Valjevska bolnica dobila je krajem jula digitalni mamograf za rano otkrivanja raka dojke kod žena vredan 147.000 evra iz donacije japanske vlade zdravstvenim ustanovama Srbije. U Valjevu će od sada moći da se pregleda 50 pacijentkinja dnevno, što je značajan broj preventivnih pregleda, rekao je ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković prilikom posete valjevskoj bolnici. Stanković je ocenio značajnom pomoć Japana srpskom zdravstvu i posebno istakao kao važnu činjenicu da su japanski stručnjaci prepoznali značaj skrininga u prevenciji karcinoma dojke. Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki je tom prilikom podsetio da ta zemlja godinama najviše ulaže u zdravstvo i socijalno staranje Srbije vođena činjenicom da "nema prosperiteta bez zdrave nacije" i dodao da će Japan i ubuduće pomagati Srbiji.


KRALJEVO: Donаcijа mаmogrаfske opreme Zdrаvstvenom centru "Studenicа"

Zdrаvstvenom centru "Studenicа" u Krаljevu donirаni su jedаn digitаlni mаmogrаf, komorа zа rаzvijаnje filmovа i jedаn negаtoskop. Ukupnа donаcijа zа ZC Krаljevo vrednа je oko 147.000 evrа.

Ministar zdravlja Srbije prof. dr Zorаn Stаnković i ambasador Japana Tošio Cunozаki uručili su ovu opremu Zdravstvenom centru "Studenica" početkom jula.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST