Tekst nedostojan ugleda i značaja

"In memoriam – Dragan Klaić"; VREME 1078

U "Vremenu" broj 1078 od 1. septembra objavljen je In memoriam Draganu Klaiću s mojim potpisom. Ovaj tekst je izašao bez mog odobrenja, a njegova je namena bila da posluži kao obimnija agencijska vest za sve medije, dakle, kao preliminarna informacija o smrti ovog velikog teatrologa i intelektualca, iza koje mogu uslediti autorski osvrti i sećanja.

Nažalost, nije u pitanju nesporazum: vaša urednica kulture Sonja Ćirić obratila mi se preko Milice Krstanović s molbom da napišem pravi in memoriam tekst za "Vreme". Pošto sam, u tom trenutku, upravo pisala tekst za pogrebnu ceremoniju Dragana Klaića u Amsterdamu i pripremala se na put, morala sam da odbijem ovu molbu i zamolila gđu Ćirić da ona sama napiše tekst, uz dozvolu da se koristi podacima iz vesti koju sam ja sastavila. Umesto toga, ona je objavila izmontirani tekst i potpisala me je, ponavljam, bez mog znanja i odobrenja.

Dragan Klaić je ličnost od takvog značaja za domaću, evropsku i svetsku kulturu, za stotine ljudi svih generacija koji su imali sreću da slušaju njegova predavanja ili da s njim sarađuju, da svakako zaslužuje u vašem listu daleko smisleniji tekst od suvoparnih biografskih podataka. Molim vas zato da objavite ovaj protest u sledećem izdanju "Vremena" i da shvatite kao važnu uredničku obavezu da u dogledno vreme objavite jedan autorski tekst o Draganu Klaiću koji će biti dostojan i njega i vašeg ugleda.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST