NEDELJA: Vreme i trenutak meča / foto: reuters

Tenis – Devis kup >

Poraz i povreda

Već posle prvog dana polufinala Devis kupa moglo se reći: "I kako stvari sad stoje, u finalu će se međusobno obračunavati Španci i Argentinci"

Rafael Nadal i David Ferer razbili su Rišara Gaskea i Žila Simona prvog dana polufinala Devis kupa u Španiji. U Beogradu isto to, samo sasvim drukčije: David Nalbandijan i Huan Martin del Potro razbili su Viktora Troickog i Janka Tipsarevića; Argentina vodi s 2:0. Nalbandijan je protiv Troickog odigrao 3:1 (6:4, 4:6, 6:2, 6:3) a Del Potro 3:0 (7:5, 6:3, 6:4).

Šanse za preokret rezultata u nastavku beogradskog susreta već su bile poprilično male. Izjave Troickog i Nalbandijana posle prvog singl meča možda najbolje ilustruju o čemu se u ovom polufinalu radi. Viktor Troicki ocenio je da je osnovni razlog njegove loše igre nedostatak samopouzdanja, dok je Nalbandijan rekao da je znao kako da pobedi.

Pomalo izgubljeni pogledi selektora Bogdana Obradovića i ostatka teniske reprezentacije Srbije u Beogradskoj areni nisu ulivali mnogo nade u dobar ishod preostalih mečeva.

Drugog dana dubl Zimonjić–Troicki popravio je raspoloženje, a odluka o pobedniku odložena je za završne susrete singlova u nedelju. U duelu parova Nenad Zimonjić i Viktor Troicki su odličnom igrom pobedili argentinski par Huan Monako i Huan Ignasio Čela s 3:0 (7:6 /7:4/, 6:4, 6:2).

Dakako da je to popravilo raspoloženje takmičara i publike u kojoj je najčešće slikano lice bio predsednik Boris Tadić. On je pred kamerom odbio da prognozira rezultat zarad zadovoljstva u navijanju. Posle je predsednikovo obezbeđenje imalo slučajan bliski susret s Viktorom Troickim, ali taj incident je brzo zataškan.

"Videćemo ko će igrati sutra. Novak nam mnogo znači samim svojim prisustvom", izjavio je selektor Bogdan Obradović posle susreta dublova. On je mogao, ako o tome odlučuje, da izabere ko će se suprotstaviti Huanu Martinu del Potru – povređeni Novak Đoković, Viktor Troicki ili neko treći iz tima, osim Janka Tipsarevića koji je sa Del Potrom igrao prvog dana.

Na teren je izašao Novak Đoković i ravnopravno se nosio sa Del Potrom sve do 6:6 i taj-brejka koji je izgubio uprkos svim naporima i majstorstvu koje je demonstrirao. Bilo je vidljivo da Đoković ne može da igra punom snagom, a ta nemoć je bila samo upadljivija na početku drugog seta, u kom je Del Potro odmah napravio brejk i poveo sa 3:0 u trenutku kada se Đoković u jednom proklizavanju ponovo povredio, pao i potom predao meč.

Za sada ostaje pitanje da li je tačno ono što se od nedelje ujutru moglo čitati na internetu. "Nezvanično, Novak Đoković hoće po svaku cenu da igra iako mu preti jednomesečna pauza ako pogorša povredu" i "Iako zvuči kao fraza – istina je: Novak želi da igra danas zbog ljubavi prema Srbiji i Srbima. Preti mu povreda, ali on ´gori´ da igra..."

Ako je medijski javni servis RTS znao odakle su ovi citati, pitanje je zašto oni drugi koji su isto znali nisu sprečili to Đokovićevo "samopovređivanje iz ljubavi". To bez trunke ironije – posebno ako obnavljanje povrede znači duže odsustvo sa terena. I, takođe, neki drugi igrač iz tima mogao je da nam nadu u plasman u finale produži na bar tri seta igre.

Ovako, Španija je u drugom polufinalu pobedila Francusku i u finalu će početkom decembra kao domaćin dočekati Argentinu. Novak Đoković moraće da zbog povrede međurebarnog mišića pauzira mesec dana; to ne valja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST