Rizik i procene

"Kako su nasilnici postali politički faktor"; VREME 1082

Slažem se da ne treba dopustiti nasilnicima da određuju postupke države i da država treba da sprovodi i brani zakone.

Međutim, Vaš tekst je – iako u suštini dobar – ipak obojen ovom danas modernom bojom "tolerancije po svaku cenu" i zaslepljeni time ne dozvoljavate nikakvu drugu ocenu zabrane parade nego da je "država poklekla". Tako, primećujem i kod Vas, gospođice Gligorijević, kao i kod ostalih "branilaca ljudskih prava" koji su poslednjih godina toliko prisutni kod nas, da jednostrano tvrde svoje, a nisu spremni niti sposobni – iako bi baš oni to morali moći – uvažiti i logične argumente "druge" strane.

Tako, tvrdite da "oni zapravo priznaju sopstvenu nemoć da primene vlastite zakone..." time što je skup zabranjen, i dalje: "Kada Ivica Dačić kaže da paradu možda ne bi trebalo održati, on time razjeda sistem čiji je deo i atakuje na srž demokratskih principa i pravne države."

Da li ste pre slanja teksta uredniku razmislili malo o ovim teškim rečima?

Da li Vam je poznato da je, na primer, u SR Nemačkoj moguće i legitimno zabraniti održavanje skupa, ukoliko policija proceni da je bezbednosna situacija povodom istog alarmantna? To se odnosi ne samo na učesnike skupa, nego uzima u obzir i ostale okolnosti: antidemonstrante, javni red i mir (u našoj verziji: "zdravlje i imovina građana i pripadnika MUP-a"). Da li imate uopšte pojma o pravu i Evropi, ili Vam se ovaj tekst "omakao" iz besa?

Mislite li da je ovo profesionalno, predstavljati ministra naše države (kakav god, kakva god)? I to izađe u mom omiljenom nedeljniku!

Dalje u tekstu kažete "nijednom se nije dogodilo da policija apeluje na nekoga od visokih zvaničnika stranih zemalja da ostane kod kuće...", u kontekstu fudbalske utakmice – zar stvarno mislite da je ovo logično izveden zaključak, kad jedno s drugim ne može da se poredi iz jednostavnog razloga što svaka planirana manifestacija donosi drukčiji rizik, te valjda policija zna pametno da proceni "bezbednosnu situaciju"?

Da li bi Vama, da li bi pripadnicima homo-populacije bilo draže da je Parada održana a tom prilikom uništen grad, polupani automobili, razbijene glave policajaca i drugih?

Dajte sledeći put malo razmislite šta pišete, ili pitajte nekog ko zna šta je pravo i kako se to radi u Evropi (svuda postoji zakon o javnim skupovima koji svuda predviđa mogućnost zabrane održavanja skupa i niko se ne žali na ministara policije ili gradonačelnika...).


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST