Rak debelog creva >

Pozivnice za preventivan pregled

Maligni tumori rektuma i debelog creva druga su po učestalosti lokalizacija raka u obolevanju i umiranju kod muškaraca, a treća kod žena u Srbiji

Do kraja godine u Srbiji bi trebalo da počne ostvarivanje programa ranog otkrivanja raka debelog creva, kojim će biti obuhvaćeni pre svega građani koji spadaju u rizične grupe. Program podrazumeva pozivanje svih građana, putem pisama, upitnika i anketa na obavezan preventivni pregled, naročito pripadnika rizičnih grupa.

Šta je, zapravo, rak debelog creva i koliko su mu podložni građani Srbije?

Kolorektalni karcinom ili rak debelog i završnog creva je maligna bolest koja se odlikuje postojanjem jednog ili, ponekad, više zloćudnih tumora u debelom crevu i njegovom završnom delu – rektumu.

Od kolorektalnog karcinoma može da oboli praktično svako, međutim, najčešće se javlja kod ljudi starijih od 50 godina, a rizik od obolevanja od ove bolesti, i kod muškaraca i kod žena, raste s godinama. Smatra se da više faktora utiče na pojavu raka debelog creva: nasledna sklonost, način ishrane, režim života, razne vrste stresa i starosna dob preko 50 godina. Većina karcinoma debelog creva nastaje kao posledica maligne promene polipa debelog creva (adenom-karcinom sekvenca).

Takođe, visok rizik postoji u slučaju da bolujete od neke forme hronične zapaljenske bolesti creva (Kronova bolest ili ulcerozni kolitis), ili od naslednog oboljenja debelog creva (familijarna polipoza, Peutz-Jeghersov sindrom, juvenilna polipoza).

Ovaj karcinom spada u izlečive kada se otkrije u ranoj fazi bolesti. Kada tumor probije zid creva i zahvati limfne žlezde, bolest se komplikuje. Na primer petogodišnje preživljavanje kod tumora u prvom stadijumu bolesti je 80-95 odsto i dovoljno je samo hirurško lečenje, u drugom stadijumu bolesti preživljavanje je 65 odsto, u trećem stadijumu 50 odsto, a u četvrtom stadijumu manje od 10 odsto. Ova razlika u preživljavanju ukazuje na značaj otkrivanja tumora u ranom stadijumu bolesti.

Maligni tumori rektuma i debelog creva druga su po učestalosti lokalizacija raka u obolevanju i umiranju kod muškaraca u Srbiji. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", najviše standardizovane stope novoobolelih od ovih malignih tumora u periodu od 1999. do 2007. godine uočene su kod muškaraca u Beogradu (54,1/100,000). U istom periodu, od raka debelog creva i rektuma najviše su umirali muškarci u Borskom okrugu (23,5/100,000).

Po učestalosti u obolevanju i umiranju kod žena, maligni tumori debelog creva i rektuma su na trećem mestu. Najviše standardizovane stope novoobolelih od ovih malignih tumora uočene su kod žena u Borskom okrugu (34,7/100,000), dok su od ovog obolenja u periodu od 1999. do 2007. godine najviše umirale žene u Zaječarskom okrugu (13,8/100,000).

Važno je znati da je karcinom debelog creva vrlo dostupan dijagnostici i da zato spada u karcinome koje je najlakše otkriti i sprečiti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST