Ispravka

"Srbija protiv raka"; VREME 1086

U vesti pod naslovom "Da li je vitamin E kancerogen" objavljenoj u dodatku "Srbija protiv raka" ("Vreme" br. 1086), potkrala se faktička greška u navodu "da stručnjaci preporučuju da dnevna doza suplemenata vitamina E bude 23 jedinice, dok pilule koje se obično nalaze u apotekama sadrže oko 400 jedinica tog jedinjenja".

Zahvaljujući sugestiji predsednika Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata pri PKS-u, Dušana Obradovića, ispravljamo grešku.

Naime, umesto 23 jedinice trebalo bi da piše 15,4 miligrama, a umesto 400 jedinica treba da stoji, 268 mg. S obzirom na to da je prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda ("Sl. glasnik RS" 45/2010) maksimalna količina vitamina E u dodacima (suplementima) ishrani 36 mg, nijedan proizvođač, uvoznik ili distributer ne može da prometuje proizvod koji sadrži vitamin E >36mg. Ako sadrži više od 36 mg vitamina E onda se to, u našoj zemlji, smatra lekom. Zato ova vest ne odgovara činjeničnom stanju u Srbiji. S druge strane, dozvoljena količina vitamina E u dodacima ishrani u EU je 300 mg, a u SAD 1000 mg.

Izvinjavamo se čitaocima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST