Beogradski hor Viva Vox >

Prvi »veliki« koncert u Beogradu

Snimci njihovog koncerta na YouTubu bili su među 100 najpopularnijih muzičkih videa na svetu. Od Beograda do Čilea, preko Nemačke i Amerike, snimak hora Viva Vox koji bez instrumenata (a cappella) izvodi numeru Du hast metal grupe Ramštajn, u roku od četiri dana, videlo je više od 400.000 ljudi. Obradom pop repertoara, Ramštajna, Erika Kleptona, Vampira – od klasičnog beogradskog hora, postali su senzacija. Svoj prvi, kako kažu "veliki" koncert, imaće 1. decembra u Sava centru u Beogradu.

Horsko izvođenje pop i rok muzike popularno je u Americi i Evropi, ali je obrada pesme Du hast metal grupe Ramštajn zbog specifičnosti samog žanra i genijalne obrade, prema komentarima publike, ovaj beogradski hor uvrstila u najpopularnije. Koliko su svojom muzikom iznenadili publiku toliko su i sami iznenađeni uspehom.

"Metal je težak za obrađivanje, to su sirove harmonije, nije pevljiv, ali smo mi imali srećom kreativne ljude koji su to uspeli da podignu na drugačiji nivo, da to zaista zvuči kao da svira bend, a sa druge strane vidite nas, ljude bez instrumenata koji nešto pokušavaju", kaže Sanja Macura, članica hora.

Pokušavali su neobične stvari od početka postojana. "Uvek smo pravili haos na horskim smotrama, uvek izađemo sa nekom pop pesmom" kažu.

Hor Viva Vox postoji od 2000. godine, kada je grupa nekadašnjih članova gimnazijskog hora poželela da nastavi sa pevanjem. Nastupali su kao hor sa klasičnim repertoarom, a 2005. godine kreću svojim putem. Izlete u nove žanrove izvodili su sami, pišući aranžmane za pesme koje obrađuju.

"Malo smo posmatrali šta se dešava u svetu, probali kako nam ide obrada pop i rok pesama. Dodavali smo beatboksing, oponašanje ritma zvukom glasa. Uspelo nam je, zainteresovali smo publiku i izgleda da smo za sada jedini takav sastav u Srbiji", obajšnjava dirigentkinja hora Jasmina Lovren.

Na društvenim mrežama, preko kojih hor, za sada, komunicira sa publikom, pored pozitivnih kritika i oduševljenja, predložena je i saradnja hora sa nemačkom grupom Ramštajn.

"Jako je lepo pročitati takve komentare. Negde u dubini duše smo se se nadali da će nas neko iz grupe pozvati. Ali za sada ništa nije stiglo", kaže dirigentkinja hora.

Pozivi na gostovanja sa svih strana sveta početak su potencijalno svetske karijere Viva Voxa. Nakon Beograda, Viva Vox sledeće godine kreće u Beč, gde će na poziv Srpskog kulturnog društva održati dva koncerta. Do sada su sve radili sami – aranžmane, ozvučenje, scenografiju. Za svetsku karijeru im je ipak potrebna podrška.

"Sami finansiramo svoj rad. Imamo donekle razrađen plan kako da izvedemo organizaciju svog prvog ‘velikog’ koncerta u Sava centru, ali bi svaka vrsta pomoći svakako doprinela da tehnički zvučimo bolje, a da se sami članovi posvete isključivo pevanju", kaže Milica Damnjanović, članica i PR hora.

Koncert u Sava centru biće koncert iznenađenja. "Naš aranžer radi na novim pesmama, tako da će iznenađenja biti i za nas i za publiku", najavljuje Milica.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST