Kako sam kupio svoje radno mesto

Sećate li se vremena kada je tek poneko, i to važan, imao mobilni telefon. Recimo, devedeset šeste. Potom su telefone počeli da nose i oni malo manje važni, ali ipak važni. Do dvehiljadite ga je imao ko god je hteo da ga ima, ali još je bilo moguće izbegavati mobilni telefon, nemati ga. I to je bio nekakav stav. Samo koju godinu kasnije mobilni telefon nisu imali samo čudaci, a uveden je i novi oblik, službeni mobilni, onaj koji plaća firma i koji je obavezno uvek dostupan.

Sada je druga decenija dvadeset prvog veka dobila svoj "mobilni telefon", a to je tablet računar. Za razliku od mobilnih telefona, najpre su ga nabavili oni srednje važni, jer mu cena nije bila tako nepristupačna, a bio je fora. Sada smo u fazi da ga prihvataju oni najvažniji, dakle svaki političar koji drži do sebe, svaki menadžer danas umesto laptopa nosi tablet.

Sledeća faza je silazak tableta u mase, dakle tablet više neće biti opcija nego obaveza.

I to nisam smislio ja, nego najozbiljniji IT analitičari, koji tvrde da polako ulazimo u post PC vreme, bolje rečeno firme više neće posedovati sopstvene računare, već bežičnu mrežu povezanu sa klaud serverom (cloud), i zaposleni će se na nju kačiti sopstvenim tabletima. Sa naglaskom na ono "sopstveni". Dakle, kada dođete na razgovor za posao, pitaće vas da li posedujete tablet, baš kao što vas pitaju da li imate vozačku dozvolu.

U slučaju vozačke nikome ne pada na pamet da od firme traži da mu plati kurs vožnje, podrazumeva se da je to obavio o svom trošku, pravovremeno.

Sada bi se takav pristup mogao primeniti i na računare. Poslodavac će u uslove za posao navesti koji nivo tablet računara morate da posedujete. Pitanje da li znate da radite na njemu je izlišno.

Ako dobijete posao, firma na vaš tablet instalira aplikacije koje su vam neophodne za rad. To će biti veliki izazov za sistem inženjere jer više neće imati punu kontrolu nad hardverom koji kompanija koristi. Tačnije, moglo bi se dogoditi da firma uopšte ne poseduje sopstveni hardver, već se koristi nekom spoljnom (4G) mrežom i iznajmljenim serverom. Administrator mora prilično da se potrudi da u takvim uslovima zaštiti firmin sistem i podatke i to se smatra najvećim problemom.

Ali, šta su prednosti?

Nema troškova održavanja opreme, nema kupovine računara, zaposleni su dužni da unapređuju tablete prema potrebama posla, za šta će postojati, verovatno, posebne ponude kod mobilnih operatera i prodavaca računara. Isto kao i u slučaju mobilnih telefona.

Koliko smo daleko od ove budućnosti? Vrlo malo, praktično je iza ćoška, samo se čeka koja će prva od velikih firmi uvesti ovaj sistem i drastično smanjiti svoje troškove. Onda će je slediti svi. I vaša firma, naravno, čim budete videli da vaš gazda nosi tablet i čujete kako se raspituje šta je to "klaud".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST